Kafkas Üniversitesi rektörü “Çevreci Rektör” ünvanı aldı - Kafkas Üniversitesi rektörlüğü, bu defa da geri dönüşüm kutuları projesini hayata geçirdi
2010-09-01 - 22:39
KARS
Kafkas Üniversitesi rektörü “Çevreci Rektör” ünvanı aldı
Kafkas Üniversitesi rektörlüğü, bu defa da geri dönüşüm kutuları projesini hayata geçirdi
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği ve devam eden projelerine dönüşüm kutuları projesini de hayata geçirerek “Çevreci Rektör” unvanını aldı.
Bu proje ile üzerlerinde geri dönüşüm kutusu yazılı olan ve ayrı ayrı cam, plastik şişe ve kağıt ibaresi olan özel plastik çöp kutuları, Üniversitenin 5 fakültesi, yüksek okulları ve iki lojmanın önüne konuldu. Bu kutularda toplanacak cam, plastik şişeler ve kağıtlar büyük bir depoda depolanarak geri dönüşüm istasyonuna gönderilecek. Burada yeniden geri dönüştürülen ürünlerin satışından elde edilen gelir ise çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmalarında kullanılacak.
Günümüzde çevre sağlığının, sürdürülebilir kalkınmanın ana bileşenlerinden birisi olduğu herkesçe kabul edilmesi gerektiğinin önemine değinen Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, geri dönüşüm kutusu projesi hakkında şunları söyledi:
“Son yıllarda hızlı kentleşme ile beraberinde çevre sağlığı, gıda güvenliği, yeni ortaya çıkan hastalıklar, kronik hastalıklar, madde bağımlılığı, şiddet ve ruh sağlığı sorunları gibi toplumu etkileyen sorunlarla mücadele giderek daha fazla önem kazanmıştır. Toplumda yaşayan her bireyin temiz hava, temiz su, temiz gıda, temiz toprak; yani sonuç olarak temiz çevrede yaşama hakkı bulunmaktadır. Toplumda yaşayan bireylerin sağlığının geliştirilmesi ve korunması için temel müdahalelerin tüm kurumlar tarafından üstlenilmesi gerekmektedir. Biz Kafkas Üniversitesi olarak Kars’ta bu anlamda öncü ve etkin bir rol üstlendiğimizin farkındayız. Sağlığın geliştirilmesi içinde temel müdahale alanlarının başında Çevre kirleticilerine karşı koruyucu tedbirlerin alınması zorunluluğunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda biz Kafkas Üniversitesi olarak çeşitli projeler geliştirerek çevre bilincinin gelişmesi, çevreyi yeşillendirme ve geri dönüşüm yolu ile hem kaynak tüketimini önlemede hem de çevrenin kirlenmesini engellemede çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Kafkas Üniversitesi akademik, idari personel ve öğrencisiyle son iki yılda 30 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırırken 12 bin çam fidesini de kampüs alanımıza kazandırdık. Bu gün Üniversitemizin tüm birimlerine geri dönüşüm kutuları koyarak cam, pet şişe ve kağıtların toplanması girişiminde bulunduk. Böylece binlerce pet ve cam şişenin ekonomimize geri kazandırılması sağlanırken çevreninde önemli alanda kirlenmesinin ve kötü görünümünün önüne geçilmiş olacak. Başlangıcını bizim yaptığımız bu projeye eminim diğer kurumlar da destek vererek kentimizi daha yaşanır güzel ve temiz bir hale getirmiş olacağız.”
Kafkas Üniversitesi Rektörü Abamüslüm Güven, göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği ve halen devam eden projeler ve “Karsa yakışır üniversite, üniversiteye yakışır Rektör” unvanını almaya hak ettiği projeleri ile Kafkas Üniversitesi’nin Kafkaslara hitap eden bir bölge üniversitesi olma yolunda devam ediyor.
Güven’in yaklaşan Rektörlük seçimleri öncesine kadar gerçekleştirdiği projeler şunlar:
Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi projesi, Tıp Fakültesi morfoloji binası projesi, Veteriner Fakültesi çiftlik-ahır projesi, Kampüs alt yapı projesi, kilit taş döşemeli 10 kilometrelik yol projesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler bloku projesi, 23 ayrı poliklinik projesi, hayırsever insanların katkılarıyla ve üniversitemizin imkanlarıyla Tıp Fakültemizin 120 yataklı hastane projesi, Kars’ta 200 kişilik, Sarıkamış’ta 120 kişilik kız öğrenci yurdu projesi, 2 Adet kapalı halı sahası projesi, Beş bin kapasiteli stadyum projesi, 32 dairelik lojman projesi, AB destekli 15 bin ağaç dikim projesi ve daha bir çok onarım ve yenileme projesinin yanı sıra şimdi geri dönüşüm kutuları projesi.
(TD-BA-S) KARS (KHA) – TACETTİN DURMUŞ
Haberin tamamını okuyabilmek için abone olmanız gerekmektedir. Abone olmak için TIKLAYIN
Bu Haber 1686 Defa Okundu
|