Çin’de sağlıklı insanlar akıl hastanelerine kapatılıyor - Çin’de sağlıklı insanların bilinçli olarak akıl hastanelerine kapatıldığı bildirirdi.
2010-10-29 - 22:22
ALMANYA
Çin’de sağlıklı insanlar akıl hastanelerine kapatılıyor
Çin’de sağlıklı insanların bilinçli olarak akıl hastanelerine kapatıldığı bildirirdi.
Türkçe hariç 16 dilde yayın yapan ünlü “epochteims” gazetesi, Çin’de çok uzun yıllardan beri sağlıklı insanların değişik bahanelerle akıl hastanelere kapatıldığını yazdı. Gazete muhabirlerine konuşan bazı hukukçular, Çin’de sistemli bir şekilde istenmeyen kişilerin psikiyatri hastanelerine kapatıldığını açıkladılar.
Çin’in Shenzen kentinde bulunun sağlık ve insan hakları örgütleri “Mental Disease and Society Wach” ve “Henping Institute” yayınladıkları raporda, eski ülke kanunlarının ailelere, istemedikleri fertlerin akıl hastanelilerine kapatılmasına olanak sağladığını belirttiler.
Araştırılan 100 olayda ailelerin, ele geçirmek istedikleri mal ve değerli eşyalar için yakınlarını deli ilan ederek psikiyatri hastanelerine sevk edilmelerini sağladıkları anlaşıldı. Ayrıca bölge belediye yetkilileri yaptıkları yolsuzlukların, rüşvetin, adaletsizliğin ortaya çıkmasını önlemek için rakiplerini deli ilan ederek tutuklatıyorlar.
Rapora göre, sağlıklı insanlar aylar veya yıllarca hastanelerde kalabiliyor. İstemedikleri halde, ilaç içmek zorunda bırakılıyorlar. Bazıları gereksiz yere ameliyat ediliyor, itiraz hakları ellerinden alınıyor.
Adı gecen örgütler 1,4 milyar nüfuslu Çin`de 100 milyon akıl hastasının olduğunu rapor ediyor. Ülkeden yapılan resmi açıklamada, hasta insanların büyük çoğunluğu düzenli bir tedavi alamıyor. Bir kısmı odalara kapatılıyor, işkenceye, kötü davranışlara maruz kalıyor. Hiç bir maddi imkanı olmayan aileler, hastaları evlerinde içler acısı bir yöntemle yaşatmaya çalışıyorlar.
(MA-BA-S) – ALMANYA (KHA) - MEMET AYDEMİR
Haberin tamamını okuyabilmek için abone olmanız gerekmektedir. Abone olmak için TIKLAYIN
|