KHA | Kafkas Haber Ajansı | Kars Haberleri | Kars Haber  kars haberleri kars ajans
Kaz yetiştiriciliği ve Kars
Anasayfaya Dön Tüm Sağlık Haberleri
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kars Tarım il Müdürü Yusuf Yurdalan, kentte Kaz sayısında önemli bir düşüş olmadığını belirterek, “Türkiye ortalamasının yüzde 25’i Kars ve Ardahan’dadır. Şuan İl genelinde 225 bin adet kaz mevcudumuz var” dedi.
2010-04-18 - 12:56
Facebook'ta Paylaş

Kaz yetiştiriciliği ve Kars

Kars Tarım il Müdürü Yusuf Yurdalan, kentte Kaz sayısında önemli bir düşüş olmadığını belirterek, “Türkiye ortalamasının yüzde 25’i Kars ve Ardahan’dadır. Şuan İl genelinde 225 bin adet kaz mevcudumuz var” dedi.
Yurdalan, merkez köylerde ve Arpaçay ilçesinde ailelerin kaz yetiştiriciliğe daha çok rağbet gösterdiğini ifade ederek, “Kaz yetiştiriciliği sulak yerlerde daha fazladır. İlimizde kaz fiyatlarının yüksek olması ailelerin il dışında ki yakın akraba ve dostlarına en iyi ikram ettikleri ve hediye olarak kurutulmuş kaz göndermelerinden dolayıdır. Kars’ta son dönemlerde lokantaların menüsünde kaz eti bulunması da fiyatın artmasına bir vesile olmuştur. Tüketim konusunda kaz etine son dönemlerde olan rağbet fiyat artışına neden olmaktadır. Kaz eti kanatlı et olmasına rağmen normalde kırmızı ettir” diye konuştu.
Tarım İl Müdürlüğüne ait Kaz üretme çiftliğinin kapatıldığını da belirten Yurdalan, “Orası verimli değildi. Kazcılık ayrı bir yetiştirme tarzı ister. Kaz’ın istediği en çok suydu, kaz üretme çiftliğinde de su olmaması kapanmasında ki en büyük nedenlerden biriydi ve verim yoktu karlılık oranı da düşüktü, sürekli gelirde zarar veriyordu. Bundan sonra çiftçi veya özel şahısların bu işi yaparak kaz üretme çiftliği kurması lazım” şeklinde konuştu.
Kazcılığın ticari amaçlı bir işletme olarak işletilmesinin karlılığı artıracak sektörlerden birisi olduğunu vurgulayan Yurdalan, şöyle konuştu:
“Mutlaka bu işin içerisine özel sektörün girmesi lazım. Sadece kazın eti değil, kazın ciğeri, tüyü bunların hepsi değerli ve hepsi para edecek unsurdur. Yeter ki bu çiftlik maiyetinde ticari amaçlı üretilsin. Köylünün ürettiği, ailelerin ürettiği 3 veya 5 kazla değil ticari manada çiftlik kurulması gerekmektedir. Türkiye’de tavukçuluk sektörü az bir sektörle başladı bugün iyi bir yerdedir. Kazcılıkta da mutlaka girişimci önemlidir. İşletmecinin bu işten para kazanacağım deyip Kazcılığa yatırım yapması gerekmektedir.”
Kars Kaz Evi İşletmeciliği yapan Nuran Özyılmaz da Kars’ta Kaz üretme çiftliği olmayışının fiyat artışına neden olduğunu söyledi.
Şahısların kümeslerinden yüksek fiyatla Kaz aldıklarını belirten Özyılmaz, “Ürün maliyetli olduğu için haliyle satışa da yansımaktadır. Satışta fiyat yüksek olunca da müşteri memnuniyeti biraz az oluyor. Kaz üretme çiftlikleri olmuş olsa ve sayıları çoğalsa maliyet düşer ve tüketiciye de alışta maliyeti düşer. Kars Kazıyla akıllarda kalan bir şehir olmaya başlamıştır. Bu restoran işletmeciliğine başladıktan sonra biranda turizmin içinde kendimizi bulduk. Turizme yönelik bir hizmet olduğunu fark ettim. Buraya gelen misafirler Kars’ın damağa hitap eden en iyi yöresel yemeğini yemek ister. Bizim özelliğimizde kaz yemeğimizdir. Kazı daha ucuza mal edebilmek için üretme çiftliklerinin olması bizim için en iyisidir” diye konuştu.
Özyılmaz, şahıslardan almak yerine üretim çiftliklerinden kaz almanın daha kolay olacağını ifade ederek, “Kaz üretiminin hijyenik olabilmesi için bir entegre tesisinin olması şarttır. Vakumlanarak ambalajlanması dışarı sevkiyatını da kolaylaştıracaktır. Kaz tüyünün ekonomide kullanılması da canlılık getirecektir. Kars’ta yetiştirilen kazın en büyük özelliği organik oluşudur. Organik ve doğal ortamda yetişip besleniyor. Müşterilerimiz cebine hitap eden tada bakmak isterler. Her vatandaş gelip kaz etinin porsiyon fiyatını veremiyor. Kars’ı dışarıdan ziyaret eden turist ne kadar çok olursa kaz etine de o kadar çok rağbet oluyor” şeklinde konuştu.
Kars’ta kazcılığın geliştirilmesi için il Tarım Müdürlüğünün el atması gerektiğini de anlatan Özyılmaz, şunları söyledi:
“Devlet kazcılığa destek vermesi gerekir. Kars’ta bir kaz çiftliği kurmak isteseniz finansınız yetmez. Onun için projeler geliştirilerek devletin buna el atması gerekir. Kaz üremesi hassas bir hayvandır. Kaz sürüler halinde yaşamayı sevmeyen bir hayvandır.”
Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi'nde bulunan Çamkar Otel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, yaptığı açıklamada, bölgede yetiştirilen kazların etinin çok lezzetli olduğunu belirterek, bu nedenle Kars kazı etinin giderek ün kazandığını söyledi.
Son yıllarda turizmin gelişmesiyle birlikte bölgeye daha çok turist gelmeye başladığını anlatan Eroğlu, turistlere ikram edilen bulgur pilavlı kaz etinin büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Bu nedenle menüde kaz etine sürekli yer vermeye çalıştıklarını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
“İlimizde ayrıca 2005-2008 yılları arasında Kars bölgesinde yapılan Kaz Festivali, Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali, Gezici Film Festivali ve Sarıkamış'ta yapılan Kar Festivali gibi önemli organizasyonlar Kars kazını daha çok tanıtmış ve ününün giderek yayılmasını sağlamıştır. Bu nedenle yurdun diğer bölgelerinden de siparişler verilmeye başlanmış ve Kars'ta kaz etinden yapılan yemeklerin servis edildiği lokantalar bile açılmıştır.”
Tüketimin artması nedeniyle kaz eti talebinin tam olarak karşılamadığını ifade eden Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Talebin artmasıyla birlikte kaz eti fiyatları da giderek yükselmektedir. 5 yıl önce 25 TL olan canlı kaz fiyatı 40-60 TL'ye yükselmiş durumda. Kars merkez, ilçe ve köylerinde yılda 150-200 bin adet kaz yetiştirildiği tahmin edilmektedir. Ancak profesyonel bir yetiştiricilik yapılmadığı için kaz etine her zaman ulaşmak mümkün olmamaktadır.”
(BA-BA-S) KARS (KHA) / BEDİR ALTUNOK



  • Yahoo'da Paylaş
  • Paylaş
  • Paylaş
  • Facebook'ta Paylaş
  • Paylaş
  • Paylaş
  • Paylaş
  • Paylaş
Bu Haber 5688 Defa Okundu

YORUMLAR

Sağlık Kategorisine Ait Diğer Haberler

Organ Bağışı Haftası Kağızman Devlet Hastanesi’nde Doktor Sıkıntısı Hastanenin taşınmasına STK’ların tepkisi! Türkiye’de Sağlık Politikaları Mers şüphesinde korkulan olmadı Kars’ta bir Mers Virüsü şüphesi daha Kars’ta MERS virüsü paniği! Doğumevi İçin Yapılan Binaya Devlet Hastanesinin Taşınmasına Tepki Dünya Ruh Sağlığı Günü Müezzinoğlu, açılış ve temel atma törenlerine katıldı Pratisyen hekim bazında destek gelecek Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Hız Kazandı

Abone Girişi

Yeni Abonelik        Şifre Unuttum ?






























VİDEO HABERLER
Vali, Cumhuriyet törenlerinde üşüyen öğrencilerin
Vali, Cumhuriyet törenlerinde üşüyen öğrencilerin gönlünü aldı
Anketler
ÇOK OKUNANLAR
Ermenistan’ın son hali
Ermenistan’ın son hali

Referandum Sonuçları, Kars Referandum Sonuçları, 2010 Referandum Sonuçları, Referandum Oy Sonuçları, Türkiye Referandum Sonuçları, son dakika haberler, son dakika magazin haberleri, son dakika spor haberleri, son dakika güncel haberler, video izle, canlı referandum sonuçları

RSS © 2010 KHA | Kafkas Haber Ajansı | Kars Haberleri | Kars Haber kars haberleri kars ajans
KHA Tan Ofset San.Tic.'nin Kurulusudur. Site iceriğinin telif hakkı bildirilmeksizin kullanılması yasaktır