KARS Haber Girişi : 20 Ocak 2020 22:09

Adem Ertaş Kars'ın Kavılca'sını Anlattı

Adem Ertaş Kars'ın Kavılca'sını Anlattı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kafkas Haber Ajansı ve Kars Olay İnternet gazetesinin youtube kanalında birlikte yayınladığı Kars Söyleşisi’nin konuğu olan Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Kars’ın yerli buğdaylarından olan kavılcanın önemini anlattı.
Adem Ertaş Kars'ın Kavılca'sını Anlattı Adem Ertaş Kars'ın Kavılca'sını Anlattı

Adem Ertaş Kars'ın Kavılca'sını Anlattı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kafkas Haber Ajansı ve Kars Olay İnternet gazetesinin youtube kanalında birlikte yayınladığı Kars Söyleşisi’nin konuğu olan Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Kars’ın yerli buğdaylarından olan kavılcanın önemini anlattı.

Başkan Adem Ertaş, Kars'ın yaklaşık 5000 yıllık yerli buğdayı olan ve diğer bir adıyla da Kafkas Buğdayı olarak adlandırılan Kars Kavılcasıyla ilgili projesini anlattı.

Ertaş, "Kars Kavılcası özellikle 2019 yılında baya bir yer etti. Kavılca önemli bir değer. Hiç bir şekilde genleriyle oynanmamış ve ehlileştirilmemiş beş bin yıllık bir buğday. Göç zamanı orta Asya'dan gelerek Kars'ta ekilmiş bir buğday türü. Bunun içinde bulunan ondört gen hemen hemen tüm buğdayların içinde var. Kavılcaya tüm buğdayların atası diyebiliriz, kılçıklı olması ve esmer olması sebebiyle siyez'e de benzerliği var. Kavılcayı bölgenin yüzde dok sanbeş'i unutmuştu, yani yüzde beşlik bir kesimi ekim yapıyordu. Arpaçay, Akyaka, Boğatepe, Mezra ve Kars merkezde ekimi az da olsa yapılıyordu. Bu buğday bulgur yerine pilav yapımında kullanılıyor, çüznkü hazımı çok kolay, diğer buğdaylar gibi şişkinlik yaratmıyor. Bu ürünü genelde çölyak hastaları tercih ediyor. Glutensiz ürün arandığı zaman bunun yapılmış olan bulgurundan pilav, unundan da unlu mamüller, ekmek pasta, börek tarzı yiyecekler yaparak çölyak hastaları kendi gluten oranlarının seviyelerini bununla koruyorlar." dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.