Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı

Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Müze Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan’ın bilimsel başkanlığında 4 Temmuz 2020 günü başlanan Ani Ören Yeri arkeolojik kazı çalışmaları dün (10 Eylül 2020) itibariyle tamamlandı.

Başta Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ağırlıklı olmak üzere Erzurum Atatürk Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nin Sanat Tarihi Bölümlerinden akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla iki dönem halinde yürütülen kazı çalışmalarına toplamda 13 akademisyen, 18 öğrenci ve 22 işçi katıldı.

Kazı çalışmaları Selçuklu Meydan Çarşısı, Sultan Melikşah Mahallesi, Selçuklu Büyük Hamam ve Aslanlı Kapı Doğu Sur Dibi alanlarındaki sekiz ayrı alanda yürütüldü.

Selçuklu Meydan Çarşısı’ndaki çalışmalarda 11-13. yüzyıllara tarihlenen bir Selçuklu mescidi ile demir atölyesi olduğu düşünülen bir atölye, Sultan Melikşah Mahallesi’ndeki çalışmalarda ise yine Selçuklu devrine ait olan konut yapılarına ait mekânlar gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca bu alanda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ortaklığıyla restore edilmesi planlanan Anadolu’nun ilk Türk camisi olan Ebu-l Manuçehr Camii çevresinde de kazı ve temizlik çalışmaları yapılarak restorasyona hazır hale getirildi. Selçuklu devrine ait Büyük Hamam’daki kazı çalışmaları ise etrafındaki yoğun hafriyat dolgusunun temizlenmesi şeklinde devam etti.

Kazı çalışmalarında yoğun bir şekilde sırlı ve sırsız bezemeli seramikler bulundu ve gerekli temizlik ve restorasyon çalışmalarına tabi tutuldu. Bunun yanı sıra çok sayıda İslâmi ve gayri İslâmi sikke, taş, kemik ve cam eserler de bulundu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

  • 7 / 1 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 0

  • 7 / 2 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 1

  • 7 / 3 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 2

  • 7 / 4 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 3

  • 7 / 5 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 4

  • 7 / 6 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 5

  • 7 / 7 Ani Ören Yeri’nde 70 gün süren kazı çalışmaları tamamladı 6

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.