GÜNCEL Haber Girişi : 02 Şubat 2021 01:11

Araç Alım Satımında Kapora

Araç Alım Satımında Kapora
Araç Alım Satımında Kapora KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Araç Alım Satımında Kapora

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Av. Burcu SOYLU yazdı:

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum neticesinde döviz kurundaki artış ve pandeminin de etkisinin olduğunu söyleyebileceğim sıfır ve ikinci el araçların satış fiyatlarındaki artışlar her kesimden insanın dikkatini çekti. Bu durum insanları araç alırken iki kez düşünmeye iterken, bir yandan da kapora verdiğimde vazgeçersem yanar mı diye düşünmeye de sevk etti. Peki kaparo verildikten sonra kişi aracı almaktan vazgeçerse kaporası yanar mı?

Türk Borçlar Kanunu 177. Madde "Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, CAYMA PARASI OLARAK DEĞİL sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır. Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülür." demektedir. Bu kanun maddesinden de açıkça anlaşıldığı üzere tarafların sözleşme yapılırken birbirlerine vermiş oldukları para cayma parası olarak değil, bağlanma parası olarak kabul edilmiştir. Bu durumda taraflardan biri verilen paranın cayma parası olduğunu iddia ediyor ise bunu ispat etmekle yükümlüdür. Yargıtay da çeşitli kararlarında açık bir şekilde cayma tazminatı olarak belirtilmemiş olan kaporanın bağlanma parası niteliğinde olacağından sözleşmeyi bozmakta haklı olsun ya da olmasın kaporayı veren tarafın söz konusu kaporayı geri isteyebileceğine karar vermiştir. Ayrıca Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca da taraflar arasında sözleşmenin geçersiz hale gelmesi nedeniyle verilmiş olan kapora sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca iade edilmelidir.

Tüm bu yazılanlar değerlendirildiğinde, tarafların hak kaybına uğramaması açısından işin uzmanından yardım almaları gerektiği kanaatindeyim. Kalın sağlıcakla…

Av. Burcu SOYLU

İnstagram: soylu_hukuk

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Prodan Kalite 18 Nisan 2021 00:03

    www.iso9001-belgesi.net