KARS Düzenleme Tarihi : 14 Aralık 2020 20:20 Haber Girişi : 14 Aralık 2020 20:20

Aşılamada veteriner hekimlere de öncelik verilsin

Aşılamada veteriner hekimlere de öncelik verilsin
Aşılamada veteriner hekimlere de öncelik verilsin KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Aşılamada veteriner hekimlere de öncelik verilsin

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül “Aşılamada veteriner hekimler birincil öncelikli ve riskli meslek grupları arasında ele alınmalıdır.” dedi.

Başkan Ödül yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“COVID-19 Pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olağanüstü tedbirlere rağmen hızla yayılarak yüksek vaka sayılarına ve ölümlere sebep olmaya devam etmektedir.

COVID-19 dahil bilinen tüm virüs kaynaklı salgınların kontrol edilmesi ve önlenmesi için insanoğlunun elinde en etkili yöntem vücudun bağışıklık sisteminin aktive edilerek hastalığa karşı koruma sağlayacak aşılama yöntemidir. Dünya tarihinde yaşanan tüm viral pandemilerde olduğu gibi bu pandeminin sonunu getirebilecek tek yöntem geliştirecek etkin aşıların mümkün olan en kısa sürede en fazla insana uygulanması ile mümkün olacaktır. Bu bağlamda Ülkemizde yerli COVID-19 aşısının geliştirilmesi konusunda başta veteriner hekim kökenli virolog akademisyenlerimiz olmak üzere tüm ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarımız büyük bir özveri ve gayret içerisinde çalışmalarını sürdürmektediler. Sağlık Bakanlığından belirtildiği üzere, yerli aşı çalışmaların Nisan 2021 tarihinde sonuçlanacağı ve yerli aşı uygulamalarının da bu tarih itibarı ile başlayabileceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde kabul edilen 13 adet aşı çalışması arasında faz-3 diye tabir edilen en son aşamaya ulaşan ve en ümit veren aşı çalışması Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesinde Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ hocamız tarafından yürütülen çalışmadır.

Yerli aşı üretim ve uygulamalarının başlayacağı tarihe kadar ise; çalışmalarda güvenilirliği ve koruyuculuğu test edilmiş COVID-19 aşılarının ülkemize getirileceği ve başta sağlık personeli olmak üzere riskli meslek gruplarına uygulanacağı duyurulmuştur.Yapılan bu açıklamalarda söz konusu aşı uygulamasının yapılacağı, öncelikli ve riskli olarak belirlenen meslek grupları içerisinde; insanlık tarihi kadar eski ve kutsal veteriner hekimlik mesleğinin mensuplarının yer almaması biz veteriner hekimleri son derece üzmüştür.

COVID-19 ile mücadele küresel anlamda devam ederken, laboratuvarlarda zamanla yarışarak hayatları kurtaracak aşı ve serum üretmek için olağanüstü gayret gösteren veteriner hekim kökenli virolog akademisyen meslektaşlarımız olmak üzere; ülkemiz çapında yaklaşık 35.000 meslektaşımız veteriner halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, çevre sağlığı, gıda güvenliği konusunda ülkemizin en ücra köşelerinde gece gündüz görev yapmaya ve katkı vermeye devam edecektir.

Yürütülen bu hizmetler esnasında gerek çiftlik hayvanlarına, gerekse evcil hayvanlara müdahale edilirken halkımız ile yakın mesafede bulunma söz konusu olmaktadır. Bu durum hem veteriner hekimler, hem de hayvan sahipleri için ciddi manada risk oluşturmaktadır. Nitekim veteriner hekimlerden COVID-19’a yakalananların sayısı artmış, hayatını kaybedenler olmuştur. Bölgemizde 25 meslektaşımızın Covid-19 hastalığına yakalandığı tarafımızca da rapor edilmiştir.

Bu çerçevede Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak söz konusu COVID-19 aşısının uygulanmasında; kamuda, özel sektörde ve serbest veteriner hekimlik yapan  veteriner halk sağlığı, hayvan sağlığı ve salgın döneminde en stratejik öneme sahip olduğu bir kez daha anlaşılan gıda sektöründe görev yapan veteriner hekim meslek grubunun öncelikli ve riskli gurup olarak değerlendirilirek ilk etapta aşılanması, COVID-19 enfeksiyonun bulaşma riskinin azaltılmasına ve söz konusu salgının eradikasyonuna önemli ve ciddi katkılar sağlayacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.