Bakırhan: Kars olmasa Türkiye’de hayvan olmaz

Bakırhan: Kars olmasa Türkiye’de hayvan olmaz

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Subatan Yolu Yeni Cezaevi karşısında hizmet veren Murat Bakırhan Canlı Hayvan Alım Satım Merkezi Sahibi Murat Bakırhan, ülkemizde hayvancılık merkezinin Kars olduğunu söyledi.

Kars’ın hayvancılığın başkenti olduğunu ifade eden Murat Bakırhan, “Kars’ımız Türkiye’ye hayvan sevk eden bir depodur. Hayvan ırklarıyla, çeşitliliğiyle, yaylım hayvanlarıyla tüm Türkiye’ye hayvan gönderiyoruz. Burada inek, düve, besilik hayvanlar ve danalar olmak üzere çok çeşitliğimiz vardır. Hayvanlarımız yaylım hayvan olduğundan dolayı son derece sağlıklı. Besiye gidip büyük randımanlar yakalamaktadır. Bu konuda potansiyelimiz yüksektir. Fakat son zamanlarda kuraklık geçmesi, saman fiyatlarının taban yapması, yem fiyatlarının artmasından dolayı sıkıntılar yaşamaktayız. Besiciliği devam ettirebilmemiz için devletin bir an önce yem fiyatlarına ve girdilere müdahil olması lazım.” dedi.

Kars’ın Türkiye’yi besleyen, yüzde 60-70 hayvanını tedarik eden önemli bir il olduğunu belirten Bakırhan, “Kars olmasa Türkiye’de hayvan olmaz. Onun için insanları teşvik etmemiz lazım. Girdilerin kurtarması lazım. Yani hayvancılıktan para kazanmaz gerek. İşin gerçeği de bu şu anda köylerimiz boşalıyor. Hayvanın ve etin para etmemesinden dolayı hayvancılık bitme noktasına geliyor. Yanlış yatırımlar, projeler ve yönlendirmeler var. Bir an önce özel olarak hayvancılığın artırılması içi projelerin yapılması lazım. Köylüyü köyde tutmak lazım. Sütün para etmesi lazım. Süt para ederse damızlık hayvan çoğalır, damızlık hayvan çoğaldığında dana çoğalır, buzağı çoğalır ve Kars Türkiye’nin yüzde 90 hayvanını tedarik eder.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.