GÜNCEL Haber Girişi : 20 Mart 2018 21:19

Bogatepe’de Gençler Eş Bulamıyor

Bogatepe’de Gençler Eş Bulamıyor
Kars’ın merkeze bağlı Boğatepe Köyü’nden gençler evlenme sorunuyla karşı karşıyalar. Kır-kent algısı nedeniyle kızların köyden evlenmek istemediklerini söyleyen gençler, yaşam koşulları ve kazançlarının iyi olmasına rağmen bu sorunu yaşadıklarını belirtti

Bogatepe’de Gençler Eş Bulamıyor

KAFKAS HABER AJANSI / ÖZEL HABER

Kars’ın merkeze bağlı Boğatepe Köyü’nden gençler evlenme sorunuyla karşı karşıyalar. Kır-kent algısı nedeniyle kızların köyden evlenmek istemediklerini söyleyen gençler, yaşam koşulları ve kazançlarının iyi olmasına rağmen bu sorunu yaşadıklarını belirttiler.

Boğatepe köyü Kars’a 48 km mesafede doğal ürünlerin yetiştirildiği örnek köylerden biri. 2467 rakımda binbir çiçekten beslenen hayvanların sütünden elde edilen gravyer ve kaşarın üretildiği merkez köylerin başında geliyor. Peynirlerin kraliçesi olarak adlandırılan gravyerin üretim merkezi olan Boğatepe’de kurulan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğinin 10 yıl önce faaliyete geçmesiyle köyün kaderi de değişti.

20 yıl öncesinde 45 haneli köyde şimdilerde 105 hane var. Açık olan 1 adet mandıra sayısı 3’e, 450 büyükbaş hayvan sayısı 450’den 4 bin 500’e, üretilen gravyer peyniri ise 20 tondan 100 tona kadar çıktı.

Günümüzde Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür ve derneğe üye kadınların Fransızca öğrenmesi, yoga kursu almaları, bitki üretim merkezi kurulması, ekolojik müzenin turizmi kazandırılmasıyla köy de üne kavuştu. 20 yıl öncesinde umutları yeşertmeye başlayan Boğatepe’nin fekadar kadın ve erkekleri şimdi ise hem köylerine gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor hem de üretimlerini ekonomiye çevirerek kazanç elde ediyorlar. Kadın erkek el ele, gönül gönüle doğal yaşamı sürdürüyor ve sağlıklı beslenip sağlıklı hayat sürmenin de tadını çıkarıyorlar.

Bunca güzellik köye çepe çevre sararken gençleri de ise tedirginlik kapladı. Sebebi ise kır-kent algısından kaynaklanan yanlış anlamalarla evlenemiyor olmaları. Genç kızların köylerine gelin gelmek istememeleri, köy hayatından uzak bir yaşam sürme hevesleri yüzünden gençler eş bulamamaktan yakınıyor. Köydeki 30 gencin tamamı üniversite mezunu ve hepsi de üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köylerine yerleşerek bilgi ve becerilerini köylerine kazanca çevirmeye adadılar. Doğal yaşamın içinde yaz-kış köylerine hizmet eden gençlerin tek sorunu ise gelin adayı bulamamak.

Kars’ın kadın fenomeni Zümran Ömür’ün oğlu Z irat Fakültesi Mezunu Mete Aydoğdu Ömür (25), “Üniversite bitinci köydeki işlerimizi daha bilinçli yapabilmek için köyümüze geldim. Köyümüze dönelim ki daha sağlıklı beslenip yaşayalım dedik. Köyde kız olmadığı için gençler evlenemiyorlar. Üniversiteden mezun olan kızlarımız geri gelmiyor, erkekler geliyor. Böyle olunca da başkaları da köye gelin gelmek istemiyorlar. Başlıca problemimiz bu. İnşallah bundan sonrası iyi olur.” dedi.

Gençlerden 27 yaşındaki Seyit Macartay da “Tek sıkıntımız bu evlilik. Başka da bir şey söylememe gerek yok. Köy yaşamını beğenmedikleri için gelmiyorlar. Kazancımız iyi ekonomimiz çok güzel. Bu gidişle hayat boyu böyle buz kırmaya devam edeceğiz.” doiye konuştu.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği kurucusu İlhan Koçulu ise şunları söyledi:

“20 yıl önceki Boğatepe biraz daha boynu büküktü. 450 adet inek kalmıştı, 1 tane açık mandıra vardı ve toplam 200 insan yaşıyordu ve köy 45 haneye düşmüştü.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.