KARS Haber Girişi : 28 Nisan 2021 22:22

Burulday’dan esnafa destek paketi çağrısı

Burulday’dan esnafa destek paketi çağrısı
Burulday’dan esnafa destek paketi çağrısı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Burulday’dan esnafa destek paketi çağrısı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, tam kapanmaya geçtiğimiz bu günlerde alınan yeni tedbir kararlarında küçük esnafın kapanmaya gitmesi AVM’lerin açık kalmasının yerel esnafı sıkıntıya soktuğunu söyledi.

“Küçük esnaflar kapanıyor ama bu esnafların sattığı ürünler zincir marketlerle satılıyor.” diyen Burulday,  zincir marketlerin zaten küçük esnafın tüm gelir kaynağına göz diktiğini, bunlar göz önüne alındığında esnafımızın halinin gün geçtikçe daha da içinden çıkılamaz bir boyuta geldiğini ifade etti.

Başkan BUrulday, “Esnafa acil destek paketinin açıklanması, tüm kamu kurumlara olan borçların ertelenmesi gerek. Esnaf bu kapanma sürecinde desteklenmeli. Zaten bugüne kadar alınan tüm önlemlerde iş yapamaz duruma geldiği gibi bu son kararla da bitme noktasına gelmiştir. Bu konuda hükümetin acilen esnafları rahatlatacak bir açıklama yapması ve destek paketini sunması gerekmektedir. Hükümeti bu konuda acilen göreve davet ediyoruz.” dedi.

Başkan Burulday şunları söyledi:

“Koronavirüs ile ilgili alınan tedbir ilk önce esnaf ve sanatkarları olumsuz etkiliyor. Bu dönem yeni destek paketleri uygulanmadığı takdirde esnaf ve sanatkâr camiası tarihin en büyük ekonomik sıkıntısını yaşayacaktır. Oyuncakçı dükkanı kapalı, ama marketler oyuncak satacak. Çiçekçi esnafımız kapalı, ancak market çiçek satıyor. Kırtasiyeci esnafımız kapanıyor, ama marketler kırtasiye malzemesi satıyor. Tuhafiyeci esnafımız kapalı, ama marketler tuhafiye ve çamaşır satıyor. Hırdavatçı esnafımız kapalı ama marketlerde hırdavat satıyor. İnşaat malzemesi satan esnaf kapalı, ama market boya badana malzemesi satıyor. Küçük sanayi sitelerindeki malzeme satan esnafımız kapalı, ancak lastik, madeni yağ gibi otomotiv ürünleri marketlerde satılıyor.  Her yıl yılın modasına göre 2 yıldır gelinlik ve düğün kıyafetleri alan Gelinlikçi ve konfeksiyoncu esnafımız aldıkları ürünleri satamadığı gibi, parasını da ödeyememektedir.  Yüzlerce işyeri kapanacak ama onların sattığı ürünleri reyonlarına koyacak marketler açık kalacak. Bu adil değil. Esnafımız kapanıyor, ama ödediği vergiler, yanında çalıştırdığı elamanın, sigortası, kendisinin sigorta primi kesintiye uğramadan devam ediyor.”

Esnaf ve sanatkarların sorun ve taleplerini TESK Genel başkanı Bendevi Palandöken’e ilettiklerini, bu taleplerin Palandöken tarafından Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a 12 maddelik yeni talep listesi sunulduğunu da vurgulayan Başkan Burulday, Palandöken’in sunduğu talepleri şöyle sıraladı:

-Esnaf ve sanatkârlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması,

- Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi,

-Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi,

-Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması,

- Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi,

- Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi,

-Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması,

- Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanması,

-Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi,

- Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara Covid- 19 aşısında öncelik tanınması,

-Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınmalı,

- Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlarımıza nakdi destek sağlanmalıdır.”

Burulday ayrıca, Kars Milletvekilleri  AK Parti 6. Dönem MKYK üyesi, 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve arım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ile de görüştüklerini belirterek, “Sayın Arslan ve Sayın Kılıç, Bakanlık nezdinde çalışma yapıyorlar. Konuya olan hassasiyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.