Çiftçiler desteklenmeli

Çiftçiler desteklenmeli

 KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Ziraat Odası Koordinasyon Başkanı Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, çiftçilerin ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağladığını belirterek bu katkıların pandemi sürecinde devam ettiğini söyledi.

Digor ilçesinde vatandaşların gelirlerini tarım ve hayvancılıktan sağladığını ifade eden Başkan İsmet Hagi, “39 köyümüz var. 39 köyde 120 bine yakın küçükbaş hayvanımız var. 75 -80 bin arası da büyükbaş hayvanımız var. Tabi buradaki bütün insanlarımızın geçim kaynağı hayvancılık ve tarım başka da bir geliri yok. İlçemizde son zamanda mesela 2020'de tarım konusunda biraz sıkıntılarımız vardı, kuraklık olduğu için. Bazı çiftçilerimiz çok etkilendi kuraklıktan.O konuda biraz sıkıntı yaşadık, bu sene ile ilgili. Hayvancılık konusunda da kesim fiyatları geçen sene bu tarihlerde 39-40 TL arasındaydı ama başka illere göre fark ediyordu. Bu sene bu rakam 32 liraya kadar düştü. Şimdi biz de hayvan alıp götüren tüccarlarla görüşüyoruz. Geçen sene götürdükleri hayvan hala ellerinde bekliyor. Çünkü maliyetleri çok yüksek aşırı derecede bir yükseklik var. Saman çok pahalı bütün şartlar zor yani bu konuda çiftçimizde zor durumda. Fiyatlar bu sene 45-46 olacağına şu anda 32-33 liraya kesim yapılıyor. Yani bu şartlarla çiftçimiz ne yapacak bunu bilemiyoruz .” dedi.

GİRDİ FİYATLARI PAHALI

Yem fiyatlarının pahalılığından dert yanan Başkan Hagi, “Yem fiyatları başını almış gidiyor. Yani öyle bir yükselme var ki son 15 gün içinde hemen hemen torba başına 20 TL, yani bunu kaldıramıyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık. Arpa fiyatları mesela çiftçi ürünü aldığı zaman arpayı 1500-1600 TL’ye satıyordu. İthal arpa geldi bu fiyatlar 1400’e düştü. Böyle olunca biz dedik ki yem fiyatları da düşer, ama yem fiyatları yükseldi. Bize bir tane çiftçimiz şunu sordu biz cevap veremedik:" Hayvan ithal ediyoruz, et ithal ediyoruz, yemi neden ithal etmiyoruz?" diye bir soru sordu. Buna cevap veremedim, ne söyleyeceğimi bilemiyordum yani bu çiftçiler 120 TL’ye yem aldığı zaman bu şartlarla nasıl bir hayvancılık yapacak? Ben şaşırıyorum; Bağ-Kur’unu ödeyemiyor, sigortasını ödeyemiyor, maliyetler çok yüksek, çoban bulamıyor. Bu da bir sorun. Belki Afgan veya Özbekler olmasa çoğu insanımız hayvancılığı bırakacak. Çünkü gençler burada kalmıyor, gençler hep dışarıda. Gençler dışarıda olduğu zaman ne yapacak? Mesela bizim köylerde hemen hemen hep elli yaş üzeri. Bu gençleri buraya çekmemiz lazım ama bir türlü çekemiyoruz. Yani buna da devlet büyüklerimizin bir çözüm bulması lazım. Gençlerin sadece sigortası yatırılsa devlet tarafından, hayvancılığa teşvik edilse gençleri buraya çekebiliriz ama burada genç bulamıyoruz, köylerde bir tane bile genç yok. Göç de oluyor. Bazı köylerimizde su sıkıntıları oluyor, bunlar Digor’da çözülmeye başladı. Sağ olsun hükümetimiz destek verdi ama geçim kaynağı yani şimdi adamın 20 tane hayvanı var. Yıllık yüzde 30 gideri var. Hayvanın doğumunu bekliyor. 2 tane danasını, 3 tane danasını sattığı zaman yem karşılayamıyor. Yani samanını karşılayamıyor. 10 tane hayvanın sattığı zaman bir kâr edemiyor. Bu sefer ne yapacak? O hayvanı satacak, gidecek ya İstanbul'da pazarda çalışacak ya fırında çalışacak. Buradan bin kat iyi görünüyor ama biz bu sıkıntıların içindeyiz.” şeklinde konuştu.

BİZ ÜRETMEZSEK BU İNSANLAR KARNINI NASIL DOYURACAK

Başkan Hagi, pandemi sürecinde tarımın değerinin daha da iyi bilindiğine dikkat çekerek. “Mesela dün sosyal medyada bir paylaşım yapmıştım; bir tane iş adamımız geldi ve burada hayvancılığa başladı, kurbanlık götürdü zarar etti. Dedim ki ‘sen bu sene zarar ettin bir dahaki sene kâr edersin.’ Bu sene geldi 100’e yakın hayvan almış. Dün çiftliğini ziyaret ettim dert yanıyordu. Samanı 1 liraya alıyor yemin torbasını 120 liraya alıyor. Yani bu adam bu sene son olduğunu söyledi. Biraz ikna etmeye çalıştım baktım adam diyor ki ben İstanbul'da galericilik yapıyorum 2 tane araba sattığım zaman 20 bin 30 bin para kazanıyorum ama burada kaldığım zaman para kazanamıyorum. Neden burada kalayım ki?’ Pandemide siz daha iyi gördünüz Martın 10'unda bir pandemi başladı ülkemizde. Sayın İçişleri bakanımız sokağa çıkma yasağının ilan ettiğinde kendiniz gördünüz herkes ne yaptı? Marketlere koştu, ‘karnımı nasıl doyurabilirim’ diye düşündü. Hiç kimse ben lüks arabaya gideyim, lüks bir daire alayım demedi. Herkes marketlere koştu. Niye? Karnını doyurabilmek için. Biz üretmezsek bu insanlar karnını nasıl doyuracak.” ifadelerine yer verdi.

MALİYETLER GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜK OLMALI

Çiftçilerin üretim yaparken zorlandıklarını da kaydeden Hagi, “çiftçimiz hu şartlarda işlerini nasıl yapacak? Sabahın dördünde adam eşiyle, çocuğuyla kalkıyor. Hayvanına bakıyor ama karşılığında bir şey almadığı zaman ne yapabilir? Mecbur bırakacak. Yani adamın elli tane hayvanı var elli tane hayvanı sattığı zaman götürüp bir daireye koyduğunda daire ayda 500 lira kira getirse bile bundan bin kat iyi. Başka çaresi yok, yani zarar ediyor kâr edemiyor. Biz bir tane hayvanı alıyoruz 5000-6000 liraya kurbana kadar besliyoruz. 6000 liraya aldığımız bir hayvanı 8000 gibi nasıl bir maliyeti oluyor. Böyle bir şey olur mu? 13.000 liraya mal olduğu zaman götürüp İstanbul'da çadırda satamıyoruz. Ben kendim de bu sene kurbana gittim. Belediyelerimiz bile çiftçimize destek olmadı. %’de 20, %’de 30 çadır fiyatlarını yükselttiler. Nakliye fiyatları oldukça yüksek. Her şeyi yüksek, yani bir kâr edemedik. Maliyetler girdi fiyatları düşük olsa, et fiyatları da biraz aşağıya çeker tüketici de buna göre her gün et tüketir ama şuan kesim ucuz, fiyat yüksek, hayvan da yüksek. Ama kesim fiyatları da çok ucuz 32 liraya hayvan kesilir mi ya, yazık günah.” dedi.

KARS’TAKİ KESİMHANE ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDERECEK

Kars’taki kesimhanenin tamamlanmasıyla çiftçinin yüzünün güleceğini anlatan Başkan İsmet Hagi, “Kesimhane şu anda bitme aşamasında. İnşallah kesimhane tez zamanda biter. Bu konuda eski ulaştırma bakanımız Ahmet Arslan'ın ve komisyon başkanımız sayın Yunus Kılıç'ın, il başkanımızın çok emeği oldu. Bu kesimhanenin erken bitmesini tabi ki istiyoruz. Çiftçi de rahatlar en azından hayvanı burada keser.” diye konuştu.

UMUTLAR ORGANİZE BESİ BÖLGESİNDE

Organize besi bölgesinin faaliyete girmesiyle büyük oranda bölgeye umut olacağını vurgulayan Başkan Hagi, “Şu anda yapılıyor hatta müracaatlarda yapıldı. 150 civarında çiftçimiz başvuru yapmış. Tabi ki çiftçilerimize yapılacak ama şartlar nasıldır, nasıl yapılacak? TKDK ile yapılırsa biraz şartlar zor olabilir. Bu konuda öncelikle kendi bölümü olduğu için sayın komisyon başkanımız çiftçimize destek olsa iyi olur. Organize Besi Bölgesi Kars için gerçekten muhteşem bir proje. Kars için bulunmaz bir proje. İnşallah şartlar uygun olur da herkes faydalanır.” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİNİN ALAKTA KALMASI GEREK

Başkan Hagi daha sonra şunları söyledi:

“Tohum aşırı derecede pahalı ve bizim şu anda güzlük ektiğimiz buğdayın tonu 3000 TL. Çiftçi getirecek tohumunu ekecek, seneye tohumu alacak ve sattığı an 2000 TL’ye satacak. 3000 TL’ye tohum alacak 2000 TL’ye tohum satacak. Bu çiftçi burada nasıl kâr edecek? Akaryakıtın yüksek olması, gübrenin yüksek olması yani bu şartlarla çiftçinin durumu hiç iyi değil. Üretime biraz destek olunması gerekiyor. Kesinlikle çiftçiye ek bir paket çıkması gerekiyor. Şu anda hiçbir çiftçimiz kredimi kapattım bir daha çekmiyorum demiyor. Bir yıl 20.000 TL kredi çeken ertesi yıl 25.000 lira çekiyor ve borcunu kapatıyor. Ziraat Bankası’nın kredileri acilen ertelenmeli, 4-5 takside bölünmeli yoksa bu çiftçi ayakta duramaz.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.