KARS Haber Girişi : 22 Nisan 2021 00:35

Dev gravyer 1400 litre sütten elde edildi

Dev gravyer 1400 litre sütten elde edildi
Dev gravyer 1400 litre sütten elde edildi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Dev gravyer 1400 litre sütten elde edildi Dev gravyer 1400 litre sütten elde edildi

Dev gravyer 1400 litre sütten elde edildi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Nurettinoğulları Bal ve Kaşar dükkanının sahibi Mahmut Bilgir: 05357796719

Kars’ta geçen yılın son gravyeri büyük bir özenle kesilerek parçalara ayrılıp vakumlandıktan sonra raflardaki yerini aldı.

Atatürk caddesi Türk Telekom Karşısı No: 52 Kars adresindeki Nurettinoğulları Bal ve Kaşar dükkanının sahibi Mahmut Bilgir, dev gravyer peynirini Down Sendromlu oğlu 15 yaşındaki Muhammet Efe ile birlikte kesti.

1 kilo gravyer 25 litre sütten elde edilirken, 1400 litre süt kullanılarak yapılan 56 kiloluk gravyerin kilosu 100-120 TL arasında satılıyor.

Mahmur Bilgir, Kars gravyer peynirinin eski kaşar olarak da nitelendirildiğini söyleyerek, bu peynirin, birçok işlemden geçerek mayalandırılarak dinlendirildiğini söyleri. Şekil itibariyle genelde yuvarlak teker şeklinde yapıldığını ifade eden Bilgir, üzerinin sert bir kabukla kaplandığını, kabuğunun sert içinin ise yarı sert olduğunu belirtti. Gravyerin kesilmesiyle içinde deliklerin bulunmasının, renginin ise parlak olmasının gravyerin özelliklerinden olduğunu kaydetti. Olgunlaşma süresinden dolayı güçlü aromatik bir tadı olduğunu da vurgulayan Bilgir, gravyerin kendine özgü tadının Kars bölgesinin bin bir çeşit bitki örtüsüyle beslenen ineklerin sütünden aldığını sözlerine ekledi. Gravyerin hile kabul etmeyen peynir olduğuna da değinerek peynirlerin şahı olduğunun herkesçe bilindiğine dikkat çekti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.