ASAYİŞ Düzenleme Tarihi : 23 Kasım 2020 21:52 Haber Girişi : 23 Kasım 2020 21:52

Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin

Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin
Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Emniyet Müdürlüğü, dolandırıcılık içerikli mesajların vatandaşların cep telefonlarına gönderildiği ve bu yolla dolandırıldıklarına dikkat çekerek kimsenin bunlara kanmamalarını ve tuzağa düşmemelerini istedi.

Emniyetten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda;  “Devletin vermiş olduğu 1000 TL PANDEMİ yardımı uygulamayı linkinden indirerek alabilirsiniz arkadaşlar. Son gün bu gün ondan mesaj atıyorum hayırlı günler. http://bit. do/1000TL”  şeklinde dolandırıcılık içerikli mesajların Kars ilinde yaşayan vatandaşlarımızın cep telefonlarına SMS olarak gönderildiği tespit edilmiştir. Söz konusu linke erişim sağlandığında http://pandemiuygulamsgirisii7. com URL adresine yönlendirdiği ve içeriğinde Cumhurbaşkanlığı logolarının bulunduğu dolandırıcılık amaçlı kurulan bir internet sitesi olduğu görülmüştür.

Söz konusu internet sitesi içerisinde gezinti yapıldığında vatandaşlarımızı cep telefonlarına indirilmesi yönünde bir uygulamanın ön plana çıkarıldığı tespit edilerek, vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla linkte bulunan uygulama Şube Müdürlüğümüzde bulunan sanal cihazlara indirilmiştir. Yapılan çalışmalarda; uygulamanın zararlı yazılım olduğu, ikonunda Cumhurbaşkanlığı logosunun bulunduğu, cep telefonlarına “Cumhurbaskanlik” ismiyle yüklendiği, cep telefonu içeriğinde kısa yollarda gözükmediği, detaylı incelendiğinde ise programın ayarlar menüsü uygulamalar seçeneği altında gizlendiği tespit edilmiştir.

Söz konusu zararlı yazılımın cep telefonu içerisinde çalışma sistemini incelendiğinde; cihaz kullanıcısına ait kişisel bilgilere erişim sağlandığı, cep telefonuna gelen mesajları okuyabilme ve yönlendirebilme özelliğinin bulunduğu, rehber vb. bilgisi çekebilme, mobil bankacılık uygulamalarına ait şifrelere erişebilme gibi özelliklerinin bulunduğu değerlendirilmiştir.

Vatandaşlar için yapılan yardım kampanyaları kesinlikle devlet görevlilerince yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu tarz dolandırıcılık içerikli mesajlara kesinlikle itibar etmemesi, bu tarz güvenli olmayan sitelere girmemesi ve güvenli uygulama marketleri (play store, apple store vb. ) haricinde cep telefonlarına kaynağı belli olmayan programları indirmemeleri gerekmektedir.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.