KARS Haber Girişi : 16 Nisan 2020 14:43

Dr. Perincek; Maske Seçimine Dikkat!

Dr. Perincek; Maske Seçimine Dikkat!
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Dr. Perincek; Maske Seçimine Dikkat!
Dr. Perincek; Maske Seçimine Dikkat!

Dr. Perincek; Maske Seçimine Dikkat!

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Covid-19 pandemisi nedeniyle açıklama yapan Türk Toraks Derneği Kars İl temsilcisi Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gökhan Perincek, Sağlık Bakanlığı tarafından özellikle üzerinde durulan 14 kurala dikkat çekerek, Bu pandemiyi hep birlikte kurallara uyarak yeneceğimizi belirti.

Kars’ta kurallara çoğunlukla uyulduğunun görülmekle birlikte bu kuralların başında gelen maske takma ve sosyal mesafe kurallarına daha çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Perincek, “Sadece marketlere girince değil dışarı çıktığımızda herkesin maske takması gerektiğini belirterek, maske takmanın şikayeti olmayan taşıyıcı kişilerin virüsü ortama saçmasını önlediği gibi, bizlerde maske takarak ortamda bulunan virüslerden daha az etkilenmemizi sağlayacaktır” dedi.

Perincek, “Kullanılan maskelerle ilgili olarak bazı firma ve kişilerin 'nano maske' diye adlandırılıp, polyester kumaştan üreterek piyasaya sürdüğü siyah maskeler, vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanıldığı görülmekte. Vatandaşlar, yıkanabilir olduğu için siyah maskeleri tercih ediliyor” diyerek bu maskelerin kullanmanın koruyucu olmadığını belirtti.

Dr. Perincek; “Yıkanabilir, nano maske olarak satılan siyah maskeleri taktığınızda burnunuzun üzerine oturmasını sağlayan metal kısmının olmadığını, bu nedenden dolayı taktığında burnun üst kısımları boş kalmaktadır. Buralardan ve yan kısımlardan havanın filtre olmadan direk solunuyor” diye konuştu.

“Bu maskeler ancak cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Korunmak için bu maske uygun değil” diyen Perincek, Filtreli olan N95 ve FFP2 maske takımıyla ilgili olarak, “Bu maskeler son derece sıkıntılı çünkü içinde nefes almak çok zor. Vermiş olduğumuz nefes tam olarak dışarı atılamadığından karbondioksiti biriktiriyor ve kullanan kişi buna bağlı olarak baş dönmesi yaşayabilir, maske takılıyken hızlı hareket edildiğinde tansiyonu düşebilir hatta bayılabilir. N95 maskeden nefes almak çok zor. Bu maskenin koruyuculuğuna gerek yok. FFP2 maske de N95'e göre hafif gibi görünse de değil. Karbondioksit birikiyor ve sürekli kullanmak mümkün değil. Biz bu maskeleri sağlık personelleri hastalardan örnek alımı, yuğun bakım gibi yakın temas gerektiren durumlarda kullanıyoruz. Bununla birlikte N95 maske dışarıdan gelen partikülleri geçirmiyor ancak üzerinde bulunan valf sistemi ile sizin nefesinizi direk filtre edilmeden dışarı veriyor. Eğer hastaysanız diğer insanları da çok risk altına atmış olursunuz. Bu nedenlerden dolayı bunları günlük hayatımızda kullanmamalıyız” açıklamasını yaptı.

Perincek ayrıca, Valilikçe bedava dağıtılan ve sağlık bakanlığınca kişilere gelen kod ile eczanelerde ücretsiz dağıtılan maskelerden edinilip bunların kullanılmasını, daha sonra kullanılan bu maskelerin sokaklara değil çöpe atılması gerektiğini vurguladı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.