KARS Haber Girişi : 15 Mayıs 2020 21:47

Engelliler İnsani Yaşam Hakkından Yoksun

Engelliler İnsani Yaşam Hakkından Yoksun
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Engelliler İnsani Yaşam Hakkından Yoksun
Engelliler İnsani Yaşam Hakkından Yoksun

Engelliler İnsani Yaşam Hakkından Yoksun

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

10- 16 Mayıs tarihleri arasında Engelliler Haftası’nda engelliler için farkındalık oluşturulma gayreti taşıyoruz. Kars Dolunay Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı aynı zamanda KHA köşe yazarlarından olan Faruk OCAK da bu hafta da her zaman olduğu gibi engellilerin sorunlarına dikkat çekti. Başkan Ocak; koronavirüs salgını sırasında engellilerin unutulmaması gerektiğini ifade ederek, başta raporlar olmak üzere karşılaştıkları sıkıntıları dillendirerek, engellilerin insani yaşam hakkından yoksun olduklarını vurguladı.

Engelliler Haftası’nın başlaması nedeniyle Kars Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Ocak, bu hafta engellilerin sorunlarına dikkat çekilmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Başkan Ocak; “Aralık 2019 sonundan itibaren dünyamız ve ülkemiz büyük ve tehlikeli bir salgının etkisi altına girmiştir. Dünya genelinde 3,5 milyonu aşkın insana bulaşan ve 245 binden fazla insanın ölümüne neden olan kısa adıyla Covid-19 salgını ülkemizi de etkilemektedir. Salgının önlenmesi, yayılımının durdurulması amacıyla birçok tedbir alınmış, bunların ilk başında ise başta yüksek tansiyon olmak üzere kronik (süreğen) hastalığı bulunan engellilere getirilen sokağa çıkma kısıtlaması olmuştur. Önlem kronik hastalığı bulunan engellerin sağlığının korunması bakımından gerekli olmakla birlikte özellikle çalışma yaşamından kopmak durumunda kalanların durumu netlik kazanmamıştır” dedi.

“ENGELLİLERİN SAHİP OLDUĞU HAKLARDA ELLERİNDEN ALINMAKTA”

“Rapora gereksinim duyan engelliler bu süre zarfında hastanelere gitmek zorunda kalmıştır” diyen Başkan Ocak; “Alınan bir diğer önlem ise İlaç ve medikal malzeme rapor süreleri dolanların, raporlarının geçerliliğini sürdürmesi yönündedir. Hastanelerin önemli bir bulaşma ortamı olduğu düşünüldüğünde başta ilaç olmak üzere rapora gereksinim duyan engelliler ciddi bir risk ortamına girmekten kurtarılmıştır. Ayrıca yıllardan beri dile getirdiğimiz birçok sorun hâlâ varlığını sürdürmektedir. Bu sorunların ilk başında engelliler açısından hayati öneme sahip olan engelli raporuna yönelik yapılan düzenlemeler gelmektedir. Geçmişte bir ayağı veya kolu olmayanlar, yasanın aradığı alt sınır olan %40 oranını aşabilirken artık aşamamaktadır. Yapılan yeni düzenlemeler, Dünya Sağlık Örgütü ölçütlerine ters düşmekte ve engellilerin bırakın haklarını kullanmasını tam aksine sahip olduklarını da ellerinden almaktadır” iddiasında bulundu.

“BÖYLESİ BİR ADALETSİZLİĞİ HİÇ BİR DÖNEM GÖRMEDİK”

Engellilerin rapor çilesi ile karşı karşıya geldiğini ifade eden Başkan Ocak; “Son dönemlerde SGK tarafından emekli engellilere yazılar gönderilmekte, raporlarının yenilenmesi ve aksi halde geçmişte ödenmiş emekli aylık tutarlarının faiziyle geri alınacağı bildirilmektedir. Hastanelerin 3-4 aydan önce randevu veremediği, salgın ortamında hastanelere gitmenin engelliler için ciddi risk taşıdığı koşullarda hemen rapor istenmesinin anlaşılır bir yanı yoktur. Yeni rapor alamayanların aldıkları emekli aylıkları da hemen kesilmektedir. Açık bir şekilde engellilerin kazanılmış hakkı sonradan yapılan ve uluslararası standartlara uymayan ölçütlerle ellerinden alınmaktadır. Böylesi bir adaletsizlik hiçbir dönem görülmemiştir” diyerek adaletsizlik olduğunu iddia etti.

BAŞKAN OCAK’IN İNSANİ YAŞAM HAKKINDAN YOKSUNUZ ÇIĞLIĞI

“İnsani yaşama hakkından yoksunuz” diyen Başkan Ocak; “ Öte yandan engellilerin yaşamlarını insani bir şekilde sürdürebilmeleri, kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeleri için yeterli gelir desteği ise sağlanmamıştır. Özellikle engelli aylıkları ve evde bakım desteği yeterli düzeye getirilmemiş, konulan ön koşullar haktan yararlanmayı aşırı derecede zorlaştırmış ve keyfiyete açık hale getirmiştir. SUT fiyatları 2007 yılında kaldı, farkı ödeme gücümüz yok.  Yine engellilerin yararlandığı ilaç, ortez, protez ve tekerlekli sandalye gibi yaşamı idame için gerekli destekler SGK tarafından yapılan düzenlemelerle erişilemez hale gelmektedir. En basitinden verilen destek fiyatı 2007 yılından bu yana değiştirilmemiştir. Bu süre içinde yaşanan fiyat artışları Sağlık Uygulama Tebliğine yansıtılmadığı için engellinin ödemesi gereken fark ücretleri çok yükselmiştir. Bu farklar geliri olmayan engelliler için ödenemez düzeydedir. Dolayısıyla engellilerin bir kısmı yaşamı için zorunlu desteği alamayacak hale getirilmiştir” dedi.

“KENTLER ERİŞİLEBİLİR DEĞİL VE İSTİHDAM SORUNUMUZ VAR!”

Kentlerin hâlâ engelliler için erişilebilir olmadığını ifade eden Başkan Ocak; “2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir hale getirilmeliydi. Ancak sürekli yapılan eklemelerle yıllardır bu düzenleme tümüyle hayata geçirilmemiştir. Büyükşehirlerde bir ölçüde gelişme sağlanmış olsa da diğer şehirlerde hiçbir ilerleme yaşanmamıştır. Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından Yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmemektedir. İstihdam edilen engelliler ise raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmamakta, ücret ayrımcılığına uğramaktadır” dedi.

“ENGELLERİN KALDIRILMASI İÇİN HEPİNİZ DUYARLI OLUN!”

“Bütün bu sıraladıklarımız yaşanmakta olan sorunlarımızın sadece küçük bir örneğidir” diyen OCAK; “Son dönemlerde bir çok yerde sağlık kurulu raporları üzerinde oyunlar oynandığını, kimilerinin yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara raporlar temin edildiğini ve bu yolla emekli bile olanların bulunduğunu duydukça en çok bizler kahroluyoruz. Bu rüşvetçiler, fırsatçılar yüzünden mağdur olan yine biz engelliler oluyoruz. Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur.

Sadece TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesindeki basit kurullara, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulsa önümüzdeki engellerin bir bölümün kalkacağı görülecektir. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarına uygun sağlık raporları verilse, birçok engelli haklarından yararlanabilecektir. Bu düşüncelerle, Engelliler Haftası’nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.