GÜNCEL Haber Girişi : 08 Ekim 2019 23:05

Engellilerin Trafikte Karşılaştıkları Sorunlar Nelerdir?

Engellilerin Trafikte Karşılaştıkları Sorunlar Nelerdir?
Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birim başkanı Faruk Ocak, engellilerin trafikte karşılaştıkları sorunları Kafkas Haber Ajansı’yla paylaştı.

Engellilerin Trafikte Karşılaştıkları Sorunlar Nelerdir?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birim başkanı Faruk Ocak, engellilerin trafikte karşılaştıkları sorunları Kafkas Haber Ajansı’yla paylaştı.

İşte Faruk Ocak’ın tespit ettiği sorunlar:

Bu şehirde engellilerin yaşamaya hakkı yok mu? Kimse bize sahip çıkmıyor, derdimizi bilmiyor, ilgilenmiyor. Bu durum hem beni, hem de diğer engellileri çok sıkıntıya sokuyor. Bu yüzden sokağa çıkamaz hale geldik. Yetkililer her seferinde caddelerin engellilere uygun olduğunu ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ediyor. Ancak bizleri bu tür yalanlarla avutuyorlar. Çünkü bir kaç yere yapılan engelli kaldırım çıkışları haricinde başka bir düzenleme yapılmıyor Trafikte engelliler oldukça sıkıntılı zamanlar geçirmektedir. Güvenlik önlemleri alınmamış olan alt yapı çalışmaları. Engelliler için farkında olmadan ölüme davetiyedir. Sorunları kısaca anlatmaya kalkalım ama ne kadar önem senir bilinmez.

Taşıtlarda engelli basamaklarının bulunmaması.

Küçük harflerle yazılan toplu taşıma araçları.

Dar kapılar, bozuk kaldırımlar.

Yaya yollarına izinsiz konulan büfe, bilet, gişe, reklam panoları

İnsanların engellilere karşı hoşgörülü davranmaması.

Toplu taşıma araçlarının büyük bir kısmı engellilerin erişimine uygun değil. Tekerlekli sandalye kullanan kişiler toplu taşım araçlarına binemedikleri gibi ticari taksiyi çeviren kişi tekerlekli sandalyede ise taksici engelliyi almadan geçiyor.

İşitme engelliler yoldan karşıdan karşıya geçerken korna vs. sesleri duyamadıkları için zorluklar yaşıyor.

Yaya geçitlerinde rampa, işaretleme, sesli sinyalizasyon vb, uygun düzenlemelerin bulunmaması

Kaldırımlarda trafik levha, reklam panoları, sokak tabelaları, elektrik direkleri, sinyalizasyon lambaları ağaçlar vs, görme engelliler ve tekerlekli sandalye kullanan engelliler için uygun değil.

Dükkan sahiplerinin kaldırım işgali, araçların kaldırıma park edilmesi, mantar denilen çıkıntılar görme engelli ve tekerlekli sandalyeli arkadaşımız için büyük bir handikap.

Bozuk kaldırımlar, PTT çukurları, demiri ya da rögar kapağı çalınmış yağmur su boruları, rögar boşluğu, vs. kaldırım hizasında olmayışı.

Kaldırımı işgal eden gereksiz dilenciler, kafasına göre yer kapan seyyar satıcılar, simit büfeleri, sokak köpekleri, gereğinden yüksekte olan kaldırımlar, çöp konteynırları, vs.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.