GÜNCEL Haber Girişi : 15 Mart 2019 08:58

Girişimcilikte Yeni Dönem Başlıyor

Girişimcilikte Yeni Dönem Başlıyor
Girişimcilikte Yeni Dönem Başlıyor

Girişimcilikte Yeni Dönem Başlıyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Girişimciliğin yaygınlaşması, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin oranının arttırılması ve imalat sanayinin orta ve yüksek teknolojiye dönüşümünün sağlanması, yerli ve milli üretim vurgusunun yapıldığı bu günlerde daha da önem kazanmıştır.

KOSGEB Başkanlığı bahse konu stratejik hedeflere ulaşmak amacıyla geliştirdiği destekleme araçlarına Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı da eklemiştir. 01.01.2019 tarihi itibari ile Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında yürürlüğe alınan Yeni Girişimci Programı kapsamında girişimcilere faaliyette bulundukları sektörlere göre değişen tutarlarda 360.000 TL ye kadar geri ödemesiz destek sağlanabilecektir. Girişimcilerimizin 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 100.000 TL’ye kadar geri ödemeli destek kullanabildikleri Yeni Girişimci Desteği ise 31.12.2018 tarihi itibari ile sona ermiştir.

Yeni Program ile;

a) Girişimcinin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı, gerçek kişi statüsünde kurduğu işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurduğu işletmeye 10.000 TL geri ödemesiz kuruluş desteği verilecektir.

b) İşletmenin destekten yararlanmaya başladığı tarihten itibaren 2 yıllık sürede gerçekleştirdiği istihdama oranla 40.000 TL’ye kadar geri ödemesiz “Performans Desteği” ödemesi yapılabilecek; girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda ise her performans döneminde 5.000 TL’ye kadar ilave destek sağlanabilecektir.

c) KOSGEB tarafından belirlenen “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu”nda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmelere geri ödemesiz 100.000 TL’ye kadar makine, teçhizat ve yazılım desteği sağlanacaktır. İşletmenin orta yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 200.000 TL, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 300.000 TL olacaktır.

d) Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği verilecek olup, desteğin üst limiti geri ödemesiz 10.000 TL olarak uygulanacaktır.

Programa başvuru yapmak isteyen girişimcinin;

İş kurmadan önce Girişimcilik eğitimini tamamlamış olması, (Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olanlar için 01.01.2021 tarihine kadar Girişimcilik Eğitimine katılım şartı aranmayacaktır.)

İşletmesini Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurmuş olması

İşletmesini son 1 yıl içerisinde kurmuş olması,

Kurduğu işletmenin sahibi ya da en az P oranında kurucu ortağı olması,

İşletmeyi münferiden temsile yetkili olması,

Son 3 yıl içerisinde gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada 0 ve üzerinde ortaklığı bulunmaması şartlarını taşıması gerekmektedir.

Girişimciliği Geliştirme Programı www.kosgeb.gov.tr adresinden yayınlanmış olup, detaylı bilgiyi KOSGEB Kars Müdürlüğü’nden ve 444 1 567 numaralı çağrı merkezimizden alabilirsiniz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.