KARS Haber Girişi : 04 Haziran 2020 22:48

Hagi: Tarım paketinin olmaması çiftçilerimizi üzmüştür

Hagi: Tarım paketinin olmaması çiftçilerimizi üzmüştür
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Hagi: Tarım paketinin olmaması çiftçilerimizi üzmüştür
Hagi: Tarım paketinin olmaması çiftçilerimizi üzmüştür

Hagi: Tarım paketinin olmaması çiftçilerimizi üzmüştür

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi : “Hazine ve Maliye Bakanlığımızın öncülüğünde kamu bankalarının vereceği finansman destek paketi kapsamında tarım paketinin olmaması çiftçimizi üzdü !!!” dedi.

Başkan İsmet Hagi, kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için hazine ve maliye bakanlığı öncülüğünde konut kredisi, taşıt kredisi, sosyal hayat destek ve tatil destek kredisi olmak üzere açıklanan paket hakkında açıklamalarda bulundu.

Hagi, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızın öncülüğünde kamu bankalarının vereceği 4 yeni finansman destek paketini milletimizin kullanımına sunduğunu görmekteyiz. Açıklanan paketlerde milletimizin pandemi sürecinden en az hasarla çıkması ve normalleşme sürecinde temel besin ihtiyaçlarına ulaşabilmek  için bir tarım paketinin açıklanması gerekmektedir” dedi.

Başkan Hagi, “Corona virüs salgını nedeniyle hükümetimiz, salgının yayılım hızını düşürmek için ilk olarak 65 yaş üstü kişilere sokağa çıkma yasağını başlattı. Daha sonra bu kısıtlamayı 20 yaş altı çocuk ve gençleri de kapsayacak şekilde genişletti. Halka, ülke dışına seyahat etmemeleri ve mecbur kalmadıkça evden çıkmama çağrısı yapıldı. 11-12 Nisan tarihlerinde ise geniş çaplı bir sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu kısıtlamadan sonra insanlarımız lüks evlerde oturup; arabasına binerek tatile gitmek yerine, endişeye kapılıp marketlere akın etmeye başladı. Temel besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için adeta bir yarış içine girdi. ‘Aç kalırım’ korkusuyla yiyecek içecek kavgasına girdi. Bundan da anlaşılacağı gibi üretim olmazsa, tarım yapılmazsa hayat durur ve insan yaşamı tehlikeye girer. Söz konusu kredi desteğinin verildiği alanlarda pandemiden etkilenen ve borçları bulunan çiftçilerimiz ve tarım sektörü ile ilgili herhangi bir destek paketi bulunmamaktadır. Covıd-19 salgını süresince üretimi durdurmayan, tarlada alın teriyle çalışıp üreten emekçi çiftçilerimiz zor durumda olup bir çıkış yolu aramaktadırlar. Bu süre içinde üretimi devam ettiren, evinden barkından ayrı kalan, halk için gıda arzında bulunan vefakar insanlarımıza üretimin sürdürülebilmesi için salgınla mücadele kapsamında elle tutulur bir destek imkanı sunulmamıştır.” diye konuştu.

Başkan Hagi daha sonra şunları söyledi:

“Açıklanan kredi destek paketlerine baktığımızda ilk olarak konut kredisi imkanı verilmiştir. Konut olmadan yaşanılamaz veya kredi kullanılmadan ev sahibi olunamaz algısı yaratılmaktadır. İnsanlar da üretim yapmadan kazanç sağlayamadığından ev kredisi kullanarak borç altına girmektedir. Lüks konutlar olmasa da insanlar yaşamını sürdürebilir ve geçimini sağlayabilir. Bunun için de üretim şarttır ve insanlık için önem arz etmektedir.

Taşıt kredisi desteği ile kredi kullanan insanlar araba sahibi olacaktır. Araba olmadan insanlar yaşayabilir ve bu acil bir ihtiyaç değildir. Arabası olmayan insanlar toplu taşımayı da sosyal hayat içinde kullanabilir ve günlük ihtiyaçlarını araba olmadan da karşılayabilir.

Sosyal hayat destek paketinde ev ihtiyaçları, kişisel ihtiyaçlar gibi sosyal ihtiyaçların karşılanabilmesi için destek verilecek. Bu temel ihtiyaçlar ekmek, su gibi hayati ihtiyaçlardan daha öncelikli sıraya konulmuştur. Son olarak finansman desteği verilecek alan tatil konusudur. İnsanlar tatile gitmeden de hayatın ve çevresinin güzelliklerini anlayabilir. Tatile gitmek zorunlu bir ihtiyaç değildir. Temel gıda ve yaşam ihtiyaçları tatil yapmaktan daha öncelikli olmalıdır. Ekonomik olarak kaygısı olan insanlar beslenme ihtiyaçlarına öncelik verecek ve tatil yapma konusu ikinci planda tutulacaktır.’

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, “Kamu bankalarının açıklamış olduğu finansal destek paketi üretimi ve gıda arzını destekleyecek nitelikte olmalıdır.” diyerek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Üretim olmadan emek verilmeden hayat şartları normale dönemeyecek ve insanlar temel gıda ihtiyaçlarını karşılayamayacaktır. Bunun için üretimin sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için tarım ve emek veren çiftçilerimize finansal bir kaynak sunulmalıdır. Böylelikle normalleşme sürecinin milletimizin beslenme ve temel gıda ihtiyaçlarını tedarik edebilme noktasında daha olumlu bir şekilde geçmesine ve ekonomik ve sağlık açısından tam olarak normal hayata dönmesine de kolaylık sağlayacaktır.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.