KADIN Haber Girişi : 03 Temmuz 2018 02:20

Iğdır’ın Kuşları

Iğdır’ın Kuşları
Iğdır’ın Kuşları -The Birds of Iğdır kitabının ikinci baskısı yapıldı.

Iğdır’ın Kuşları

KAFKAS HABER AJANSI / SERDAR ÜNSAL

Iğdır’ın Kuşları -The Birds of Iğdır kitabının ikinci baskısı yapıldı.

Iğdır’ın Kuşları -The Birds of Iğdır kitabının ikinci baskısı, Iğdır Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil tarafından basına tanıtıldı.

Tanıtıma Iğdır Üniversitesi Rekrörü Prof.Dr. Mehmet Hakkı ALMA, İl Göç İdaresi Müdürü Muhlis Lordoğlu ve Iğdır Üniversitesi bünyesinde kurulan Kuş Araştırma Merkezi Müdürlüğünde Danışman olan Dr.Roya Farshi katıldı.

Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil konuşmasında Iğdır’ın üç ülkeye komşu olması ve kuşların geçiş noktasının buradan geçmesi biyo çeşitliğin zengin olması ilimizin önemini artırmaktır. Bu kitabın herkese yararlı olması temennisiyle kitabı 12 yıl gibi bir sürede oluşturan Çağan H. Şekercioğlu ve Mete Türkoğlu na teşekkür etti

Ülkemizin dünyanın önemli kuş göç yolları üzerinde olması ve Avrupa kıtasındaki 530 kuş türünün, 483 türünü ( % 91) barındırması kuşların beslenme ve üreme alanı olarak önemini artırmaktadır

Iğdır genelinde, Türkiye’de bulunan 483 kuş türünden, 321 türün Iğdır İlinde yaşadığı ve göç güzergâhı olarak bölgeyi kullandığı tespit edilmiştir. 183 türden yaklaşık 85.000 kuş halkalanmış ve kayıt altına alınmıştır. Iğdır ilinde şimdiye kadar kaydedilmiş 321 kuş türü ile Ülkemizin kuş varlığının % 66 ’ sini, Avrupa’nın % 60 türünü alanda barındırmaktadır.

Doğadaki tüm canlı ve cansız varlıklar doğrudan ya da dolaylı olarak ekolojik dengenin korunmasında önemli rol oynarlar. Ormanlardaki ağaçlara zarar veren bazı böcekleri kuşlar yiyerek sayılarının artmasına engel olur. Tohum ve meyvelerle beslenen kuşlar, yedikleri bitki tohumlarını uzak yerlerde, dışkılarıyla birlikte atarak bitkilerin çoğalmalarına ve yayılmalarına neden olurlar. Ekolojik dengenin korunması, canlıların beslenme alışkanlığını oluşturan besin zincirine bağlıdır.

Iğdır’ın kuşları kitabının ilk baskısının tükenmesi ve aşırı talep olması neticesinde ikinci baskıya gerek duyulmuştur. Türkçe ve İngilizce basılan bu kitapta kuş gözlemcileri akademik olarak çalışma yapanlara rehber niteliğinde bir kitap olup herkese yararlı olması temennisiyle başta valiliğimiz olmak üzere bizleri bu konuda desteklerini esirgemeyen Iğdır üniversitesi rektörümüze teşekkür ederim.

Programın sonunda Tebriz Üniversitesi Uluslararası Ofisi Türkiye danışmanı Dr. Roya

Farshi tarafından Şube Müdürü Mete Türkoğlu’na hediye takdim edildi.

(BA-BA-S) IĞDIR (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.