Iğdır’da Bal Hasadı Başladı

Iğdır’da Bal Hasadı Başladı

Arıcılar, zengin bitki örtüsüne sahip Iğdır Ovası'nda bal hasadına başladı.

Iğdır’da Bal Hasadı Başladı


Iğdır’da Bal Hasadı Başladı

KAFKAS HABER AJANSI / SERDAR ÜNSAL

Arıcılar, zengin bitki örtüsüne sahip Iğdır Ovası'nda bal hasadına başladı.

Iğdır'a bağlı Tuzluca ilçesinde Ağustos ayı ile birlikte bal sağımı da başladı.

Tuzluca en yüksek  ve yeşilikli köylerinden biri olan Hamurkesen köyüne arılarını bırakan üretici Devlet destekli genç çiftci Yavuz Tanrıkulu,” 10 yıldır aıcılık yapıyorum. Balımız orijinal yayla balı. Balı 60 ile 70 tl arasında satıyoruz. Bu sene yağmur çok olduğundan fazla bal alamadık. Geçen yıl kovan başı 15 kg aldık bu sene 5 kg aldık. Havanın yağmurlu geçmesi nedeniyle bal üretimi azaldı fakat oğlun çoğaldığını belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Özkan Yolcu, Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüccet Şabahat ,Tuzluca ilçe müdürü  Kemal Birge,ile birlikte  Tuzluca İlçesinde Hamurkesen köyünde Arıcılık yapan Yavuz Tanrıkulu’ nu Arı konaklama sahasında ziyaret edip bal hasadı ile ilgili bilgi aldılar.

İl Müdürü Özkan Yolcu üreticiler ile sohbet edip sorunlarını dinlediktan sonra bal hasadı ile ilgili olarak şunları söyledi:” Tuzluca ilçemiz arıcılık bakımından en güzel yer. İlimizde 304 arı işletmesinde 14.121 kovan vardır.Genç Çiftçi Projesi kapsamında arıcılık yapan yetiştiricilerimize 650 adet  ana arılı kovan desteği yaptık. İlimiz arıcılık potansiyelinin % 80 Tuzluca ilçemizde bulunmaktadır. Yıllık bal üretimimiz yaklaşık olarak 260 ton’dur. Vereceğimiz destekle bal üretimimiz artacaktır. Tuzluca ilçemiz 55-60 Endemik bitkiye sahiptir.Arıcılarımızın elde ettiği bal mevcut bitki Çeşitliliğinden dolayı kendine münhasır bir aromaya sahiptir.” Dedi.

Yolcu, “Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yaz sezonun sonuna gelinmesiyle bal sağımı da başladı. Bu sene mevsimin yağmurlu geçmesi sebebiyle Arılar çok oğul vermesine rağmen kovan başına ortalama 15 kg bal alınmaktadır. Arıcılarımıza, hızla devam eden bu hasat döneminde hayırlı kazançlar diliyorum.Iğdır balını her yerde tanıtmak için çalışmalıyız” Şeklinde konuştu.        

Iğdır’da üretilen balın organik olduğunu arıların 50 çeşit bitkinin bulunuduğu bir ortamda bal yaptığını belirten Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüccet Şabahat,”İlimizde 300 civarında arıcı bulunuyor. Bunların %80 Tuzluca ilçesinde  ve köylerinde arıcılık yapıyor. Tuzluca flora zenginliği ve iklim çeşitliği ile verimli bir ilçe. Birlik olarak tarımla iş birliği yapıyoruz. 50 çeşit endemik bitki vardır. Üniverste bu konuda çalışma yaprak bitki sayısını tepit edeceğiz. Normal bir sezon geçirdik. Kovan başı 15 kilo bekliyoruz. Yağmur nedeniyle verim biraz düştü. Geleçek yıllarda dah fazla  ürün bekliyoruz.”dedi.

Tuzluca ilçe müdürü Kemal Birge de Iğdır da elde edilen balların organik olduğunu belirterek peteklerde boşluk varsa hakikidir. Süzme balda ise kokusundan belli olur. Ayrıca kaşığa aldığın zaman kopmuyorsa hakikidir.Kopuyorsa şeker karışımı vardır.”dedi.

Organik katkısız balın kilosunu 60 ile 80 TL arası satılıyor.

(BA-BA-S) IĞDIR (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI




Bu Haberin Manşeti :

Iğdır’da Bal Hasadı Başladı
Bugün Atılan Manşetleri Görmek İçin TIKLAYINIZ
Etiketler :   Iğdır  Bal Hasadı Başladı  ığdır haberleri  bal haberleri   
<< Önceki Haber Iğdır’da Bal Hasadı Başladı Sonraki Haber >>

Iğdır’da Bal Hasadı Başladı

DMCA.com Protection Status

Iğdır’da Bal Hasadı Başladı

  Yukleme: 0.058003