KAFKASYA Düzenleme Tarihi : 16 Eylül 2020 21:37 Haber Girişi : 16 Eylül 2020 21:37

İlhan Koçulu Gastroantep Hasat Günleri’ne katıldı

İlhan Koçulu Gastroantep Hasat Günleri’ne katıldı
İlhan Koçulu Gastroantep Hasat Günleri’ne katıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
İlhan Koçulu Gastroantep Hasat Günleri’ne katıldı

İlhan Koçulu Gastroantep Hasat Günleri’ne katıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, 10-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen 'Gastroantep Hasat Günleri'ne katıldı. Koçulu, geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olan Gaziantep’teki buluşmada birde konuşma yaptı. Koçulu, Gastroekonomi Persfektifinden Tarımsal Üretim konulu panelde yaptığı konuşmada, antik tohumların önemine değinirken, üretimin artırılması için gereken kolaylıkların sunulması halinde ekim alanlarının daha da artacağına vurgu yaptı.

PANELLERDE GAZİANTEP VE GASTRONOMİ MASAYA YATIRILDI

Gastronomi alanında yetkin isimlerin katıldığı “Gastronomide Kadın Girişimciliği”, “Gastronomide Yerel Coğrafya’nın Önemi”, “Otellerde Yöresel Yemek Günlerinin Turizme Katkısı”, “Gaziantep Mutfağı’nda Markalaşmanın Önemi”, “Bölgesel Ürünlerin Zincir Marketler Adaptasyonu” başlıklı panellerde ise yerellik ve yerel ürünler konuşuldu. Gastronomi turizmi üzerine fikirler beyan edilirken Gaziantep Mutfağı’nın potansiyeline de değinildi.

İnsanlığın ilk kez tarım ve hayvancılık yapmaya başladığı Mezopotamya bölgesinin kuzey-batı ucunda yer alan Gaziantep, bölgede Akdeniz ve Kara iklimlerinin geçişkenlik gösterdiği eşsiz bir coğrafyada konumlanmaktadır. İklimin ve verimli toprakların etkisi, Gaziantep’in sayısız farklı çeşitte tarımsal ürüne ev sahipliği yapmasına olanak sağlamıştır.Gaziantep’in de içinde bulunduğu, Suriye, Akdeniz, Filistin ve Mezopotamya gibi geniş bir alanı kapsayan, tarih boyunca önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış Bereketli Hilal Bölgesi, arpa ve buğday gibi ilk bitkilerin yetiştiği bölge olmuştur. Ateşin bulunmasıyla farklı tatlar ortaya çıkarken, hazırlanan yemeklerin kimyasında coğrafi etkenler özel bir rol almış, ‘Yöresel Mutfaklar’ ortaya çıkmıştır.Mezopotamya'nın tahılları, Akdeniz' in meyve ve sebzeleri Uzak Doğu’nun baharatları, Gaziantep bölgesinde yetişen ürünlerin bileşkesi Dünya' da şehir adıyla anılan ‘Antep Mutfağı’nı ortaya çıkarmıştır. Kentin mutfağı tarih boyunca bu kültürel harmanın en kuvvetli öğesi olmuştur.Gaziantep, 2015 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na (Unesco Creative Cities Network) Türkiye’den gastronomi alanında dahil olan ilk şehir olma özelliğini taşımaktadır.

Gaziantep’in zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali bu yıl Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan COVID-19 Salgını nedeniyle ‘GastroAntep Hasat Günleri’ olarak dijital ortamda yapılması planlanmıştır.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliği içinde bu yıl 3.’sünü düzenleyeceğimiz ‘GastroAntep Hasat Günleri’nde; yerli yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri, Türkiye’nin önemli yatırımcıları ve gurmelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası gazeteci olmak üzere çok sayıda yerli-yabancı basın yer alacaktır. ‘Gastroantep Hasat Günleri’ ile gastronominin Başkenti olan Gazi şehir; geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olduğunu bir kez daha ispatlayacaktır.Ünlü şeflerin katılımıyla hasatlar, workshoplar, paneller ve oturumların düzenleneceği ‘Gastroantep Hasat Günleri’ Gastroantep sosyal medya hesapları ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gastroantep resmi WEB sitelerinden canlı yayınlarla takip edilebilecektir.

Gastroantep Hasat Günleri bu yıl 11 Eylül’de rengi ve lezzetiyle marka haline gelen Antepfıstığı hasatı ve Şire yapımıyla başladı. İki gün boyunca yerli ve yabancı ünlü şeflerin katılımlarıyla workshoplar; “Gastronomi’de Kadın Girişimciliği”, “Gastronomide Yerel Coğrafya’nın Önemi”, “Gastroekonomi Perspektifinden Tarımsal Üretim”, “Otellerde Yöresel Yemek Günlerinin Turizme Katkısı”, “Gaziantep Mutfağı’nda Markalaşmanın Önemi”, “Bölgesel Ürünlerin Zincir Marketler Adaptasyonu” başlıkları ile alanında uzman katılımcılarla paneller ve sektörün önde gelen temsilcilerinin yer aldığı oturumlar gerçekleşti. Etkinlikler gastronomi severler için dijital ortamda canlı yayınlandı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.