KARS Haber Girişi : 02 Temmuz 2020 21:39

İmbat MUğlu; Erdoğan, Putin ve Ruhani Bugün Ne Konuşacaklar?

İmbat MUğlu; Erdoğan, Putin ve Ruhani Bugün Ne Konuşacaklar?
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK İmbat MUğlu; Erdoğan, Putin ve Ruhani Bugün Ne Konuşacaklar?

İmbat MUğlu; Erdoğan, Putin ve Ruhani Bugün Ne Konuşacaklar?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Güvenlik Uzmanı İmbat MUğlu’nun, Erdoğan, Putin ve Ruhani Bugün Ne Konuşacaklar?

Uzun bir aradan sonra Astana Zirvesi Türkiye, Rusya ve İran'ın liderlerinin video konferans yöntemiyle bir araya gelerek gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani toplantıda Suriye'deki son durumu değerlendirecek.Kaosun ve şiddetin yıllardır bitmek bilmediği Suriye ile ilgili yapılacak üçlü zirvede, 2018’deki Astana Zirvesi’nden sonra Suriye’deki gerilimi düşürmek için yapılan görüşmelerin benzerinin üç ülke liderinin masaya yatıracağını düşünüyorum.

Daha önceden İran’da yapılması planlanan Suriye konulu Astana zirvesi, dünyayı topyekün saran yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ertelenmişti.Bu görüşmede Ankara’nın temel hareket noktası her zaman olduğu gibi yine Soçi Mutabakatı’nın tam olarak işletilmesi olacak. Ankara’nın önceliği, rejimin İdlib’de dönem dönem yaptığı saldırılarını biran önce durdurması. İnsani dramın son bulması ve Türkiye sınırına göç eden kamplardaki sivillerin yaşam koşulların düzenlenmesi, Covid -19 salgınının önlenmesi için her türlü tedbirlerin alınmasını öncelikle isteyecektir. Ankara diğer görüşmelerde de masaya yatırmış olduğu sınıra göç baskısı ve terör riskinin azaltılması için rejimin Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesini yine talep edecektir.Moskova’dan uçuşa yasak bölge ve hava sahasını kullanma konuları tekrar gündeme getirilecek.Moskova ve Tahran’a ayrıca YPG/PKK terör örgütü İçin terörist-ılımlı muhalif tanımını netleştirmesi istenecek.Moskova ve Tahran Türkiye’nin Soçi Mutabakatı’ndan doğan sorumlulukları yerine getirmediği yani teröristleri bölgeden çıkarmadığını savunuyor. Özellikle HTŞ terör örgütünün İdlib’deki varlığını biran önce son vermesini ve Ankara’nın, “muhalifleri” tam olarak denetimi altına almasını isteyecektir.Ayrıca Üç lider, Suriye'deki siyasi geçiş sürecini, Yeni Anayasa komitesinin çalışmalarında gelinen son noktayı,İdlib ve Fırat'ın doğusundaki mevcut durumuda konuşmaları beklenmektedir.

Temennimiz savaşsız bir Suriye’ye huzur ve barışın bir an önce gelmesidir...

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.