İş Bulmak Neden Bu Kadar Zor? İş Bulmanızı Kolaylaştıracak Öneriler

İş Bulmak Neden Bu Kadar Zor? İş Bulmanızı Kolaylaştıracak Öneriler

 

İş arama süreci genel olarak düşünülenden daha zordur. İster iş deneyiminiz olsun ister daha önce hiç çalışmamış olun iş arama süreci uzayabilir ve sizi zorlayabilir. Ama merak etmeyin, sizinle paylaşacağımız öneriler ile iş bulma sürecini hızlandıracaksınız! İş bulma sürecinize destek olacak, pek çok kurumun iş ilanının yer aldığı bir platform arıyorsanız turkiyemezunlari.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

İş Bulmak Neden Bu Kadar Zor?

 

İş aramaya başlayan pek çok kişi iş bulma sürecinin zor ve uzun bir süreç olduğundan yakınmaktadır. Peki, iş bulma sürecini bu kadar zorlaştıran nedir? İş bulma sürecini zorlaştıran pek çok sebep olabilir. Bu sebepleri ele almak gerekirse:

 

İş İlanlarının Yanıltıcı Olması

 

Bir iş pozisyonunu ilanlarda görmeniz o pozisyonunun açık olduğu anlamına gelmemektedir. Bazen şirketler, daha sonra işe almak için bir özgeçmiş havuzu oluşturmak için iş ilanları yayınlarlar. Bu da işe alım sürecinde hemen geri dönüş bekleyen adayları zorlamaktadır. Bazen de şirketler iş ilanlarını hali hazırda kurumda çalışan personelleri için açarlar. Personeller şirkette çalıştığından şirket içi ile alım daha uygun maliyetli olacaktır. Bu iki durumda iş bulma sürecinizin uzaması son derecede doğaldır.

 

CV Standartlarının Çok Yüksek ve Kesin Olması

 

Maalesef özgeçmişinizin iyi olduğunu düşünmeniz işe kabul edileceğiniz anlamına gelmez. Her potansiyel işverenin çalışanından beklentisi farklı olduğundan CV'nizi uyarlamanız gerekecektir. Aynı zamanda CV'nizin ideal bir uzunlukta ve stilde olması da istenebilir. İşverenin dikkatini çekmek için doğru ve profesyonel bir dil kullanmanız beklenebilir. Yine işe başvuran adayları tarayan yazılımlar da kullanılabilmektedir. Bu yazılımlar anahtar kelime taraması yapmakta ve işverenin istediği anahtar kelimelere özgeçmişinde yer vermeyen adayları direkt olarak elemektedir.

Bu nedenle bir işe kabul edilmeniz için iyi bir CV yazmanız yeterli değildir. CV'nizi hem insan hem de yazılım tarafından dikkat çekici olacak şekilde uyarlamanız gerekir.

 

Şirketlerin Çok Seçici Davranması

 

İş bulmanın zor olmasının bir diğer nedeni de, günümüzde şirketlerin inanılmaz derecede seçici hareket etmelidir. İşletmeler hayallerindeki adayı bulmak istediklerinden ilk aşamalarda mükemmel adayı aramaktadır. Bu da CV'nizde en ufak bir hatanın ya da CV'nizde yer almasını istedikleri ama sizin dahil etmediğiniz ufak bir detay nedeniyle elenmenize yol açmaktadır. CV'nizi özgün şablonlarla, iş tanımına uygun bir şekilde hazırlamak ve diğer adayları gölgede bırakmak istiyorsanız şu sitedeki cv örneklerine bakın.

 

İş Görüşmesinin Sadece Bir Başlangıç Olması

 

CV'niz taramadan geçtiği takdirde mülakata çağrılsanız da işe kabul edileceğiniz kesin değildir. Yüz yüze görüşmede birkaç kişi işvereni etkileyebilir ve birkaç mülakat turunda bu kişilerin kendisini kanıtlaması istenir. Aday havuzunun bir kişiye indirgenmesi oldukça fazla zaman ve çaba istediğinden bu zaman haftalara ya da aylara yayılabilir. Ve işe kabul edilmek istiyorsanız, işvereninizi her adımda etkilemeniz istenir. Bu da iş bulma sürecinin çetrefilli olmasına neden olur.

 

İş Bulma Şansınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

 

Bir iş bulmak zor olabilse de iş bulma şansınızı arttıracak pek çok yöntem vardır. Bu yöntemleri kullanarak işe kabul edilme sürecinizi kısaltabilirsiniz. Aynı zamanda pek bilinmeyen iş ilanlarından en kısa sürede haberdar olabilir; böylelikle rakiplerinizi gölgede bırakarak hayalinizdeki işe kavuşabilirsiniz. İşte uygulayabileceğiniz birkaç taktik:

 

Doğru İşlere Başvurun

 

Başta deneyimleriniz ve beklentilerinizle belirgin bir şekilde ilişkili olmasa da herhangi bir işe başvurmak cazip geliyor olabilir. Ancak zamanınızı daha akıllı bir şekilde harcamalısınız. Becerilerinize, hedeflerinize ve deneyimlerinize tam uyan işleri tercih etmelisiniz.

Nitelik nicelikten daha önemli olduğundan çok fazla işe başvurmak yerine, beklentilerinize uyan ve şartlarını karşıladığınız işlere başvurun. Bir iş tanımını baştan sona okurken anahtar kelimeler çıkarın ve CV'nizi özelleştirin. Böylelikle işverenleri etkileme şansınızı ciddi oranda yükseltirsiniz. Aksi takdirde zaten başvuru şartlarını karşılayamadığınız iş ilanları ile vakit kaybedersiniz. Bu yüzden de asıl kabul edilebileceğiniz iş ilanlarının başvuru süresini kaçırma riski altına girebilirsiniz.

 

Etkileyici Bir CV Oluşturun

 

Özgeçmişiniz aday tarama sisteminden geçtiği takdirde işe kabul edilme şansınız yükselecek demektir. Aday tarama sisteminden CV'nizin geçmesi için ise deneyim ve yeteneklerinizin doğru kısımlarının vurgulanması, doğru anahtar kelimeler kullanılması gerekir. Aksi takdirde başvurunuz uçuruma düşecek ve CV kara deliği adıyla da bilinen CV'nizin diğer kabul edilmeyen adaylarla birlikte incelenmemesi durumunu yaşayacaksınız. Etkileyici bir CV oluşturmak için ise ödüllerinizi, başarılarınızı listelemekten kaçınmayın.

 

Profesyoneller İle İş Ağı Oluşturun

 

Bir işe başvururken yeterliliğiniz kadar, tanıdığınız kişiler de işe kabul edilme şansınızı arttırır. Ağ kurma yoluna başvurursanız çoğu zaman internette paylaşılmayan iş ilanları için dahi çağırılabilirsiniz. Bu anlamda, ağ iletişimi adına gizli işler pazarı denilen bir çevreye erişmenizi sağlar.

Yapılan araştırmalar açık iş ilanlarının %70'lik bir kısmının halka hiç açılmadığını göstermektedir. Yine bu araştırmaya göre açık pozisyonlara yerleşen insanların %85'i de ağ oluşturma yoluyla iş ağını genişleten adaylardır. Bu bakımdan iş ağı oluşturma, iş bulma sürecini kısaltmak ve işine ne kadar bağlı olduğunu göstermek isteyenler için idealdir.

Twitter, LinkedIn gibi platformlar ağ oluşturmak için idealdir. Bu platformlarda düzenli olarak gönderi paylaşın ve diğer insanların gönderileri aracılığı ile onlarla iletişime geçin. Uzun vadede ağınızın aktifkalması çok önemlidir.

Sonuç olarak iş bulma süreci çok kolay bir süreç değildir. Akıllı hareket ederek, çevrenizdeki araç ve kaynakları kullanarak hayalinizdeki işi daha kısa sürede elde edebilirsiniz. Hayalinizdeki iş ilanlarına ulaşmak için ise, esubeiskur adresini ziyaret edebilirsiniz. Dilediğiniz yerde, dilediğiniz iş pozisyonunu aratarak başvurabileceğiniz iş ilanlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.