SAĞLIK Haber Girişi : 03 Ekim 2019 23:36

Kanserden Değil Geç Kalmaktan Korkun

Kanserden Değil Geç Kalmaktan Korkun
Kars Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 01/31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı münasebetiyle Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Yürüyüş Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlik kapsamında bisiklet parkurunda stant açarak vatandaşlara bil
Kanserden Değil Geç Kalmaktan Korkun

Kanserden Değil Geç Kalmaktan Korkun

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 01/31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı münasebetiyle Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Yürüyüş Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlik kapsamında bisiklet parkurunda stant açarak vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıttı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir.

Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Dünyada her yıl 1 milyonun üzerinde kadına tanısı konan meme kanseri, 9 kanser ölümünün 1’inden sorumludur. Ülkemizde de her yıl 25 bin yeni meme kanseri tanısı konulmaktadır. Meme kanserinin tedavisinde yaşanan gelişmeler ve artan erken tanı bilinci ise meme kanserinden ölüm oranlarını düşürmektedir.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler ve meme başının içe çekilmesi görülebilir. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Erken evrede meme kanseri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ilerleyene kadar bulgu vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarının uygulanması çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; evde kendi kendine yapılan meme muayenesi, 40 yaşından sonra doktor tarafından iki yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi çekimi olarak sayılabilir.  Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde üçte bir oranında azalma sağlandığı saptanmıştır. Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmayınız.

Kars Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA testi ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir.

MAMOGRAFİ NEDİR? ACI VERİR Mİ?

Düşük doz röntgen ışını kullanarak görüntü elde edilen mamografi, memenin görüntülemesi için kullanılan en temel yöntemdir. Bir çeşit memenin görüntüsünü alabilen röntgen cihazı olarak açıklanabilir. Tüm görüntüleme ve tanı yöntemleri içinde meme kanserini en erken saptayabilen yöntemdir. Mamografi çekiminde amaç, meme kanserinin erken evrede saptanabilmesidir. Çünkü meme kanseri ne kadar erken saptanırsa tedavisi de o kadar başarılı yürütülebilir. Erzurum KETEM birimimize başvurarak mamografi çekiminizi yaptırabilirsiniz. Mamografi için bilinen en büyük yanlış çekim sırasında ağrının olmasıdır. Mamografi çekimi sırasında meme baskılanmaktadır. Bu rahatsızlık veren bir durum olsa da memeye zarar vermez ve ağrı duyulmasına sebep olmaz. Mamografi çekiminin, memenin daha az hassas olduğu adet dönemi sonrasına denk getirilmesi, bu rahatsızlığı azaltabilir.

Bütün taramalarınızı KETEM birimlerinde, Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde ve Aile hekimliklerimizde ÜCRETSİZ olarak yaptırabilirsiniz.

Kanserden değil geç kalmaktan korkun.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.