Kars’a sağlık yatırımları

Kars’a sağlık yatırımları

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

65.Dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars’taki sağlık yatırımlarıyla ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.

Ak Parti İl Başkanı Adem Çalkın, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Sağlık İl Müdürü Zakir Lazoğlu, Harakani Devlet Hastanesi Başhekimi Mutlu Şahin ve sağlıkçıların da katıldığı toplantıda kentteki sağlık yatırımları ve yeni üniteler hakkında bilgi verildi.

Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu, Kars’ta Mart ayında 8 yataklı kemoterapi ünitesi açtıklarını, onkolojik tedavi nedeniyle il dışına giden hastaların önlenmesine yönelik çalışmaların hızlandırıldığını ifade eti.

Arpaçay ilçesinde 5 diyaliz makinalı bir ünite açtıklarını da belirten Lazoğlu, “Arpaçay ve Akyaka ilçemizde bulunan diyaliz hastalarımız kendi ilçelerinde sağlık hizmeti almış oldular.  Şuan Yusuf Paşa Mahallesinde inşaatı devam eden birinci derece sağlık kompleksi var. Kağızman ilçemizde birinci derece sağlık kompleksi, Yenişehir Mahallesi 112 acil sağlık hizmetleri ve Sarıkamış ilçesi acil sağlık hizmetleri bina ve inşaat çalışmaları aralıksız devam etmekte. Bu dört adet yatırım bu yıl içerisinde tamamlanacak ve hizmete girecektir" dedi.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, Kars'ı sağlıkta bir üs yapmaya çalıştıklarını söyledi. Kılıç, “Bin yıldır sınır şehri olmasının kahrını çeken serhat şehri insanı sağlık hizmetini en iyi ve yüksek seviyede alsın, sağlıkta bir bölge ili olsun istiyoruz. Iğdır, Ardahan, Artvin'den, Nahcıvan'dan ve Gürcistan'dan hasta kabul edilir hale gelsin ve bunu her geçen gün geliştirerek devam etsin istiyoruz.” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına ait her ilçede hastane olduğunu, şehir merkezinde son derece donanımlı ve son zamanlarda yapıldığı için teknik kapasitesinin de yüksek olan hastaneler olduğunu ifade eden Kılıç, Kafkas Üniversitesinin de bir çok alanda ciddi şekilde geliştiğini, öğrenci ve fakülte sayısını arttırdığını söyleyerek bunların en önemli ayağı9nın da Tıp Fakültesi olduğunu vurguladı.

Bu yıl Tıp Fakültesi Diş Hekimliğinin öğrenci kabul edeceğini ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Kılıç, “Her boyutuyla Kafkas Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı ekibi de burada Kars halkına ciddi bir şekilde sağlık hizmeti verecek hale geldi. İlimizde diyaliz üniteleri çok önemliydi. Yaz dönemlerinde gelen ve giden vatandaşlarımızın şikayetleri çok oluyordu ancak şimdi ilçelerimizde diyaliz üniteleri son derece modern şekilde hizmet vermekte.” dedi.

Kılıç daha sonra şunları söyledi:

"Hatırlayın, ne zaman Erzurum-Kars arası otobüslerde birilerine sorsaydınız ‘Ömrümüz bu yollarda geçti’ der şikayet ederlerdi. Özellikle Kemoterapi Ünitesinin kurulmuş olması uzun süreli kronik hastalıkları olan kemoterapi alan ve bu hastalıkları uzun yıllar süren insanlarımız bu yollarda tabiri caiz ise çok büyük eziyetler, sıkıntılar ve ekonomik zorluklar çekiyordu. Belki böyle Kemoterapi ünitesi diyip geçilmeyecek kadar Kars açısından önemli çünkü en yoğun şikayetler buradan geliyordu. Bu manada sağlık ekibimize kattığımız Kemoterapi Ünitesi çok çok önemli. Selim, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerimizde ve Kars Merkez Yusufpaşa mahallesinde son derece modern Aile Sağlık, Toplum Sağlık, 112 acil Ambulansı içinde olan ve içerisinde Obezite merkezi olan yeni tesislerimiz bu yılsonunda bitecek. Bunlar üç-beş yıl sonra bitecek diye planlanmadı, bu yıl bitecekler. Devletimiz, hükümetimiz ülkemizin her yerinde birçok hizmet çalışması yapıyor ama en iyi yaptığı hizmetlerin başında yer alan sağlık hizmetidir. Bu hizmeti muhalefette kabul eder bütün dünyada kabul eder. Biz halk olarak hep daha iyisine alıştık ve hep daha iyisini bekliyor insanımız. Hakkı mıdır? Hakkıdır da. Bu nedenle biz bu yatırımları Kars'ımıza kazandırdığımız için son derece mutluyuz"

65. Dönem UDH Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan da çok önemli bir süreçten geçtiğimizi hatırlatarak, “Pandemi ile mücadelede dünya 7 aydır, ülkemiz ise 5 aydır ciddi bir şekilde mücadele ediyor. Kars'ımızda buna dahil. Dolayısıyla Kars'ta İl Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Zakir Lazoğlu başta olmak üzere, Başhekim arkadaşlarımız, sağlık başkanlarımız ve başkan yardımcılarımız ciddi bir mesai harcadılar. Bugüne kadar Kars'ta örnek bir duruşla insanlarımızı tedavi ettiler sağlıklarına kavuşturdular. O yüzden bugün arkadaşlarımızı ziyaret ederek kendilerine teşekkür etmek istedik. Birde malumunuz yeni sistem gereği belli periyotlarda İl müdüründen başlamak üzere ekip sözleşme imzalıyor. Ekipte yeni sözleşme imzaladı. Kars'a da hizmet etmek adına yeni bir yola çıktılar. Buradan İl Sağlık Müdürlüğümüz aracılığıyla, doktorlarımız, idarecilerimiz, sağlık emekçilerimiz, hastanelerimizdeki güvenlik görevlilerimiz ve temizlik personellerimiz dahil hepsine tekrar tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a de teşekkür eden Arslan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 18 yıldır ülkede sağlık alanında ciddi bir mesafe kat edildi. Adeta bir çığır açıldı ve pandemi döneminde bunun kıymeti çok daha fazla anlaşıldı.” diye konuştu.

Arslan ayrıca, “ Sağlık alanında her türlü imkan ve teçhizata sahip olabilirsiniz ancak sağlık hizmeti veren doktorlarımız başta olmak üzere ekibi de buna uygun geliştirmez eğitmezseniz o yarım kalır. İşte 18 yılda sağlık altyapısı dahil olmak üzere doktorlarımız ile birlikte Türkiye gerçekten dünyaya örnek olacak bir merkez oldu. Pandemi sürecinde ortaya koydukları başarı ülkemizin dünya çapındaki itibarını çok daha yukarılara taşıdı. Bu nedenle hem Karslılar adına hem de ülkemiz adına kendilerine çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Ak Parti Hükümetleri döneminde 18 yılda sağlık alanında Kars'a da çok önemli şeyler yapıldığını kaydeden Arsyan, “Kafkas Üniversitesinde 250 yataklı bir hastane yaptık. ama açılışını yapmadık. dedik ki önemli olan hizmet vermesi. nitekim o hastanemizin hizmete girmesi ile birlikte tıp fakültesi öğrencilerimiz başka ilde değil Kars'ta eğitim görebilir hale geldiler. Nitekim bu çok çok önemliydi. Diğer bir hastanemiz 327 yataklı Kars Harakani Devlet hastanemizi tamamladık ve hizmete sunduk onunda resmi açılışını yapmadık. Dedik ki zira önemli olan insanımıza hizmet etmesidir. İlçelerimiz Sarıkamış ve Kağızman Devlet Hastanelerimizi büyüttük. Diğer ilçelerimizde de 10’ar yataklı hastanelerimizi hizmete sunduk. Bunlar çok çok önemliydi.” şeklinde konuştu.

500 YATAKLI HASTANE

Arslan daha sonra şunları söyledi:

“Arpaçay ilçemizde hizmete giren diyaliz ünitemizin aynısını sonbaharda Digor ilçemizde de 5 yataklı ünitenin hizmete girmesini sağlayacağız. Ayrıca Kars Harakani Devlet Hastanesinde 8 yataklı Kemoterapi Ünitesinin hizmete girmesi bizler için çok önemliydi. İnşallah insanlarımızın sağlığına kavuşması anlamında güzel hizmetlere erişmesini vesile olur ve pandemi süreci olmasına rağmen şuan 40 hastamız bu kemoterapi ünitemizden yararlanıyor. Kars Harakani Devlet Hastanemizde şuanda 10 yataklı palyatif servisi hizmete girdi. “Daha önce sözünü verdiğimiz bölge hastanemizle ilgili projenin geldiği aşama çok çok önemli. Bu sene inşallah bütün statikleri de bitip inşallah önümüzdeki yıl kazma vurulsun istiyoruz. 500 yataklı hastanemiz sadece ilimize değil komşu illere ve komşu ülkelere de hizmet edecek. Bu kapasitedeki hastane de 141 bin metrekare kapalı alan olacak. 500 yataklı olacak. Yatak başına düşen kapalı alana 164 metrekaredir bu çok önemli bir rakam. Bu, hastanenin kalitesini konforunu hizmeti vermesi adına çok çok değerli. 107 yoğun bakım ünitesi olacak. Şuan ki hastanemizde 31 yoğun bakım ünitesi var yani yeni hastanede 3,5 katı daha fazla olacak, 107 yoğun bakım ünitesi olacak. . 72 adet müşahede yatağı olacak. 30’u bay 30’u bayan 12'si çocuk ünitesi olacak. En önemlisi Helikopter pisti, 450 araçlık kapalı otoparkı olacak yani 15 bin metre kare alanda kapalı oto parkı olacak. 690 araçlıkta açık otoparkı olacak. Gerçekten bölge şehir hastanesi olacak bir hastane inşa edilecek. Böylelikle insanımıza daha kaliteli hizmet vermiş olacağız”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.