KARS Haber Girişi : 16 Kasım 2019 00:31

Kars Ardahan Iğdır tanıtım günleri Kocaeli’de başladı

Kars Ardahan Iğdır tanıtım günleri Kocaeli’de başladı
Kars Ardahan Iğdır tanıtım günleri Kocaeli’de başladı
Kars Ardahan Iğdır tanıtım günleri Kocaeli’de başladı

Kars Ardahan Iğdır tanıtım günleri Kocaeli’de başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

14 -17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi’nde açıldı. Bölgeye has halk oyunları, mutfak kültürü, sosyal yaşamdan örneklerin sunulduğu etkinliğe katılımın yoğun olması Kars Ardahan Iğdır Vakfı (KAIV) Başkanı Taner Sarıçayır ve yönetimini de mutlu etti.

Açılış; Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak, 65. Dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, KAIV Başkanı Taner Sarıçayır ve yönetimi, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, Fikri Işık, Cemil Yaman, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Karslı İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, KARPAT Genel Başkanı Erkan Koçali, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Kars kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, KARSOD Turizm Birliği Başkanı Halit Özer, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, siyasi parti yöneticileri, dernek, STK ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kafkas Halk Oyunları ekibi yöreye ait oyunlar sahneledikten sonra KAIV Başkanı Taner Sarıçayır bir konuşma yaptı. Sarıçayır konuşmasında, “Geleneksel hale getirmek için böyle bir etkinlik yaptık. Bugün burada Kars, Ardahan, Iğdırlı hiçbir belediye yok. Biz susarsak bu hatalar, yanlışlar tekrar baş gösterecek. 10 bin kilometre yol yaparak belediye başkanlarımızı davet ettik. Kimse gelmedi. Vekilimize, bakanlarımıza gittik sağ olsun hepsi geldi. Sizden bu konuda ricam belediye başkanlarımızın bu gibi etkinliklerde hassas olması. Kelimeler ağzımdan zor çıkıyor; yoruldum. Ufak tefek hatalarımız oldu, affola” dedi.

KARPAT’TAN YOĞUN KATILIM

Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Genel Başkanı Erkan Koçali ve yönetimi de açılışa katıldı. Koçali, “Ben Türkiye’nin en fazla göç veren Kars, Ardahan, Iğdır şehrinde yaşadım. Çocuklarımıza miras bırakmak adına kurduk, elimizden geldiği kadar güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir tanıtım yapılması çok iyi oldu; kültürümüzü yaşatıyoruz. Şahsım adına böyle şeyler yapılmasına tarafım. Bütün buraya gelen herkese teşekkür ediyorum”  diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise, “Kocaeli’de bugünleri yapmak gelenek yapmak bir gelenek oldu. Her biri bir başka güzel etkinlik olarak karşımıza çıkıyor.Biz Anadolu topraklarının bereketli unsurlarıyız. Bu farklılıklarımız bizim en büyük zenginliğimiz. Anadolu’nun çeşitli coğrafyalarından gelmiş, hayatlarını Kocaeli’de kazanan farklı şehirlerin vatandaşları olarak Kocaeli’de getirdiğimiz kültürleri yaşatmaya çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesi olarak geçtiğimiz dönemlerde de bu çalışmalara elimizden gelen desteği verdik, vermeye de devam edeceğiz. Biz bu farklılıklarımızla çok güçlü bir Türkiye’yi ifade ediyoruz. Aslında artık bambaşka bir Türkiye, dünyaya nizam veren bir Türkiye var. Biz bir arada olduğumuzda Türkiye bu kadar güçlü oluyor. Buraya emek veren, destek veren tüm dostlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman da, “Biz aziz coğrafyanın çocuklarıyız. Dünyanın kalbinde yaşıyoruz. Yoktur bizim birbirimizden farkımız. Sağcısı, solcusu, alevisi sunnisi yoktur bizim birbirimizden farkımız. Biz dünyanın en şanslı milletiyiz. Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz. Her vilayetimizin, şehrimizin ayrı bir güzelliği var. Muhteşem bir coğrafyada, muhteşem bir kültürümüz var. Kocaeli, dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Her vilayetin, her ilçeden insanın kendini görebildiği bir şehir. Ben bunu anlattığımda ‘Neyi var Kocaeli’nin’ diyorlar. Neyi yok ki. Kocaeli üretim şehridir. Güzel insanları, havaalanı her şeyi var” diye konuştu.

Ardahanlı AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca bu başlangıcın bir ilk olduğunu belirterek, “Ben inanıyorum ki tanıtım anlamında tüm yöresel kültürümüzü, ürünlerimizi tanıtacağımız bir kültürün başlangıcı olacak. Ben Kocaeli doğumluyum. Kara tren ile biz buradan Kars’a giderdik. Kars’a, Ardahan’a gittiğimizde o buz gibi su çok sertti ama insanı çok mertti. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi. AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, “Biz Kocaeli’de yaşıyoruz ama Anadolu’nun belli yerlerinden buraya göç etmiş; önce Kocaeli sonra geldiğimiz memleketimiz. Kocaeli 81 vilayetin olduğu bir şehirdir; farklı kültürleri burada yaşatırız. Kocaeli olarak bundan çok mutluyuz. 81 vilayette böyle bir şehir yoktur” dedi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise, “Kocaeli’nin gelişmesi ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için çok önemli. Anadolu öyle bir coğrafya ki bütün medeniyet değerlerimizin buluştuğu muhteşem bir coğrafya. Bu coğrafya insanlık tarihinin en fazla sıkıntılarının yaşandığı ama bu sayede de insanlık değerlerinin en fazla olgunlaştığı coğrafya. Kafkasya, Anadolu kültürünü müthiş bir uyumla harmanlandığı ayrı bir vatan köşesidir. Hele Osmanlı-Rus Savaşı’nda vatanından ayrı kalmanın hasretiyle yoğrulduğu müthiş bir yerdir. Sene de bir de olsa çocuklarımıza ata torağının ne olduğunu, hiç unutmamamız gereken görevimiz olduğunu bilmeliyiz. Bugün yapılan Kars Ardahan Iğdır tanıtımları tüm Kocaeli’de yaşayan insanlar için altın bir fırsattır. Bu fırsatın oluşmasında emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Serhat illerinin mutfak lezzetleri tadıldı, kaz, kaşar, gravyer, çeçil ürünleri büyük ilgi gördü. Katılımcılar, bölgeye has kültürleri bir arada görmekten mutlu olduklarını belirterek Taner Sarıçayır ve ekibine bu anlamlı etkinlik için teşekkür ettiler.

Tanıtım günlerine katılan Kocaelilerde Kars, Iğdır ve Ardahan’dan gelen ürünlere büyük ilgi gösterdiler. Ürünlerden bolca satın alarak bu meşhur ürünleri bir arada görmek ve hepsinden tatma imkanı bulmanın önemli bir ayrıcalık olduğunu belirtiler.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.