GÜNCEL Haber Girişi : 21 Eylül 2019 22:09

Kars Arpaçay Melikköy Yaylası dönüş yolculuğunu tamamladı

Kars Arpaçay Melikköy Yaylası dönüş yolculuğunu tamamladı
Arpaçay ilçesinin Malikköy yaylasında renkli görüntülere sahne olan geri dönüş yolculuğunda at arabaları, traktör, minibüs ve kamyonetlere eşyalarını ve kışlık erzaklarını yükleyen vatandaşlar kümes hayvanlarını da yanlarında götürdüler.

Kars Arpaçay Melikköy Yaylası dönüş yolculuğunu tamamladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahip Kars’ta kışlık yiyeceklerinin temini için aylardır yaylalarda hayvan besiciliği yapan köylülerin, okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte geri dönüşleri başladı. Arpaçay ilçesinin Malikköy yaylasında renkli görüntülere sahne olan geri dönüş yolculuğunda at arabaları, traktör, minibüs ve kamyonetlere eşyalarını ve kışlık erzaklarını yükleyen vatandaşlar kümes hayvanlarını da yanlarında götürdüler.

Gürcistan ve Ermenistan sınırına yakın bölgede bulunan Melikköy yaylasına Haziran ayının ortalarında çıkan köylüler 3 ay boyunca kışlık erzaklarının hazırlığını yaptılar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanında kümes hayvanlarını da yaylada besleyen köylüler 7’den 70’e işe koyuldular. Sabahın erken saatinde otlak araziden gelen hayvanların sütleri sağıldı. Hayvanlar tekrar araziye çıktıklarında ise sütler işlenip peynir, kaymak, tereyağı hazırlıkları yapıldı. Erkekler yayla ile köy ve ilçe arasında mekik dokuyarak hasta hayvanların tedavilerini yaptırmakla, ev ihtiyaçlarını temin etmekle meşgul olurken kadınlar ise kışlık erzak hazırlığına girdiler.

El ele, gönül gönüle yaylanın temiz ve serin havasında mutlu bir yaşan süren köylüler okulların erken açılması ve havaların soğumasıyla birlikte geri dönüşe geçtiler. Traktör, at arabası, minibüs ve kamyonetlerle eşyalar bir bir taşındı. Bir kaç aylık buzağılar ve kümes hayvanları da traktör ve kamyonetlerde götürüldü.

Geri dönüş yolculuklarında renkli ve ilginç görüntülere de rastlandı. 1,5 yaşındaki Miraç Eymen evin dışına konuşan yatak ve yorganların arasında uyurken Eymen ailesi de ev eşyalarını taşıdı.

Köylülerden İbrahim Bartan, “Yaylaya Haziran ayının 15.’nde çıkmaya başlıyoruz. Eylül ayının 20’sine bazen de Ekim ayına kadar yaylada kalıyoruz. Fakat bu yıl okulların erken açılması ve havaların erken soğuması nedeniyle yayladan erken inmeye başladık. Özellikle geceleri çok soğuk olmaya başladı. Herkesin evinde öğrenci var ve derslerinin aksamaması için yolculukları başlattık. Yaylamız çok geniş bir araziye sahip. Hem Gürcistan’a hem de Ermenistan’a sınır. Yaylamızın havası, suyu, doğası çok güzel.” dedi.

Köydeki herkesin ana geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirten Bartan, “Süt, peynir, yağ ile geçiniyorlar. Her evin 15-30 arası hayvanı var. Hem kışlık yiyeceklerini elde ediyorlar hem de herkesin oğlu, kızı, dayısı, amcası, yeğeni İstanbul’da, Bursa’da, Akçakoca’da, Düzce’de, Ankara’da olduğu için onlara hediye gönderiyorlar. Geri kalan kışlık yiyecekleri de evlerinde muhafaza ediyorlar; kendi ihtiyaçları için artanı da Kars’ta ve Arpaçay ilçesinde satıyorlar. Elde ettikleri gelirle hem evlerinin ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de çocukların eğitim masraflarında kullanıyorlar. Sarıyağ, tereyağı, tuluk peyniri hazırlanıyor. Hayvanlardan elde edilen danaları satarlar. Hepimiz geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz.” diye konuştu.

Arpaçay ilçe merkezine 25 kilometre mesafedeki Melikköy’de 115 hanenin tamamının yaylaya çıktığını, kimsenin köyde kalmadığını ifade eden Bartan, “Yayla ile köyümüzün mesafesi yaklaşık 9 kilometredir. Yayla zamanı il dışındaki köylülerimizde izinlerine ayrıldıklarında yaylamızı da ziyaret etmekteler. Gezmeye gelenler, anne ve babasını görmeye gelenler, kız alıp düğün ve nişana gelenler olur. Hazır gelmişken de yaylaya gelerek kışlık yiyeceklerini alıp giderler.” şeklinde konuştu.

Tekin Yıldız da yayla geleneğini devam ettirmekten mutlu olduklarını söyleyerek, yaylacılığın hem hayvan et kalitesini artırdığını, hem doğal, organik yiyecekler ilde etme imkanı sunduğunu hem de temiz ve serin havasıyla sağlıklarına faydalı olduğunu belirtti. Yayla da 3 ay boyunca büyük bir keyif alarak çalıştıklarını da dile getiren Yıldız, “3 ayı doldurduk şimdi köye gidiyoruz. Kışlık yağ, peynir ve kaymakları da hazırladık. Ürünlerimizi akrabalarımıza göndereceğiz, kendimize ayıracağız kalanlarını da satacağız” dedi.

Melikköy Ortaokulu 1. Sınıf öğrencisi İsa Yıldız ise “Okulumu, arkadaşlarımı, kitaplarımı özledim. Ortaokula gideceğim, forma giyeceğim ve arkadaşlarımla bol bol oyunlar oynayacağım. Yaylada da olunlar oynadık. Yaylayı çok sevdim. “ diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.