KARS Haber Girişi : 07 Kasım 2019 23:23

Kars’ın Tarihi Yeniden Yazılıyor(!)

Kars’ın Tarihi Yeniden Yazılıyor(!)
Erkan Karagöz'ün yazısı: Kars’ın Tarihi Yeniden Yazılıyor(!)
Kars’ın Tarihi Yeniden Yazılıyor(!)

Kars’ın Tarihi Yeniden Yazılıyor(!)

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Erkan Karagöz’ün yazısı:

Son yıllarda birileri,  “AB’nin, Serka’nın malı deniz…” Deyip nasılsa para verirler diye cicili bicili, parıltılı ancak içinde hiç bir bilgi kırıntısı olmayan, genel geçer beylik laflarla süslü uyduruk albümlerine para almanın peşinden koşarken, Bizans’ı, Selçuklu’yu bilmelerinden vazgeçtim; Osmanlıyı, Osmanlı dönemini bilmeyen birileri de daha büyük oynayıp projeler üretip, para var diye aklına esen şeyleri proje diye hazırlatıp kente birkaç yıllığına hizmete gelen iyi niyetli yöneticilerin önüne sürüp yaptırtıyorlar gibi geliyor bana.

Bu kötünün kötüsü projelerden biri 12 Havari kilisesinin dibine Yüznumara yapma projesi idi. Zorla da olsa sonunda akl-ı selim galip geldi de yapılanı yıktırtabildik.  Kars cumhuriyet savcılığına verdiğim şikâyet dilekçesi ise daha koğuşturma aşamasına gelemedi.  Soruşturması devam ediyor. Yapımına ve yıkımına harcanan paraların hesabını sormak için bir adım atıldı mı, onu da bilmiyorum.

  Sonra Çıldır gölünün dibine dibine “kalkınma” olsun, göl manzaralı olsun diye bir kütük ev yapıldı. Her şey güzel oldu ama ağaçları hesap edememişler; bu konaklama yerinde oturanlar ağaçlardan gölü göremiyorlar. Niye Çıldır yolunun üst tarafına yapılmadı bilmiyorum, ama çözüm kolay, çok geçmez bir-iki yıla keserler ağaçları, olur biter.

Gelelim günümüze. Tarihi yeniden yazma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.  Bildiğiniz gibi önce çeşme yapıldı, Kars gibi soğuğun anavatanında Batı Anadolu’ya özgü, ortasında su deposu olan çakma tarihi çeşme fikri kimindir? Diye sordum yanıt alamadım.  Şimdiyse bedesten yapılıyor. Çarşı ve Arasta kesmedi de mi Bedesten yapmaya karar verildi? Her şey bir yana, kalenin eteğini yerle bir eden zihniyet hangi tarihi çizimde, kayıtta burada bedesten olduğunu görmüş, bizi bilgilendirseler de bilsek. Merak ediyorum bu projenin altında hangi engin sanat ve bilim adamlarının imzası var acaba?  Bu projeyi çizenler Evliya Çelebi’yi de mi okumamışlar acep? Hadi okumadılar bir sanat tarihçisiyle de mi görüşmediler? Hiçbir şey yapmadıysalar da İslam Ansiklopedisi’ne de mi bir göz atmadılar? Bölge koruma Kurulu’mu dediniz? Geçiniz efendim.

Olacakları söyleyeyim: Bundan çok değil yirmi- otuz yıl sonra torunlarınız Kars’a geldiğinde kalenin eteğindeki Osmanlı bedestenlerini,  bi türlü suyu- şerbeti akamayan ünlü çakma Lala Mustafa Paşa çeşmesini görünce, ellerindeki tarih kitaplarına,  Kars’a ilişkin geçmişte yazılanlara bakıp, haklı olarak, “ya bu adamlar kör müymüş bu uygarlık abidelerini görmemiş,”  deyip tarihi yeniden yazacak, kimileri de, “Yavuz Sultan Selim Han bu bedestenlerden bir ipek şal almıştı Hanım Sultan’a(!)”  diye o zamana kadar saklı kalmış tarihi gerçekleri faş edecektir. Ne diyeyim, hayırlı olsun.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.