Kars Karaçoban Köyünde Kayak Merkezi

Kars Karaçoban Köyünde Kayak Merkezi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ta uzun süren kış aylarını eğlenceli hale getirmek isteyen gençler köylerinde bulunan dağa kendi kayak merkezlerini kurdular. Kars Merkeze 15 km mesafede bulunan Karaçoban Köyü'nde bir araya gelen dört arkadaş bu yolla kar ve kışı eğlenceli hale getirmeyi başardılar.

Karaçoban Köyü'nde yaklaşık 2600 rakıma sahip olan Elma Dağı'nın zirvesine doğru yola çıkan gençler ellerindeki Türk bayrakları, kayak takımı, snowboard ve kızaklarla 3 kilometrelik zorlu bir tırmanış gerçekleştiriyor. Emre Karabulut, Aykut Karabulut , Oğuzhan Kildiş ve Oğuz Gündoğan isimli köy sakinleri o eğlenceli anlara ait çektikleri videoları sosyal medya hesaplarından da paylaşınca büyük beğeni topladı. O anlara ait görüntüleri, "Kendi kayak merkezimizi kurduk girişler ücretsizdir ama teleferik bulunmamaktadır" notuyla paylaşan gençlerin videosu kısa sürede büyük ilgi gördü.

Paylaşımın ardından köye giden gazeteciler gençlerle birlikte 2600 rakımlı Elma Dağı’na tırmanmaya başladılar. Gençlere Muhtar Ergin Gündoğan ve çocuklarda eşlik etti. Çocukları omuzlarına ve sırtlarına alarak kayak yapacakları dağa tırmanan gençler 1.5 saat süren yolculuğun ardından zirveye ulaştılar ve kayağa başladılar.

Köydeki kayak macerası Aykut Karabulut’un 2013 yılında sosyal medyada izlediği bir kayak videosuyla başladı. Sarıkamış’a giderek kayak kursu alan Karabulut öğrendiklerini köydeki gençlere aktarmaya başladı. Köydeki geçlere kayağa teşvik eden Karabulut, bu sayede köyde kayak sevdası artmaya başladı.

Gençler kayak, çocuklarda kızakla bu keyifli anları yaşayınca Elma Dağı’nın kayak için müsait olduğu tespit edilince bu kış sezonunda işe koyuldular. Güzergahları ayarladıktan sonra da her gün bu dağa tırmanarak kayak kaydılar.

Aykut Karabulut, “Kayak konusunda köyümüzdeki gençlerle önemli adımlar attık. Kayak pahalı spor olduğu için neden köyümüzdeki Elma Dağı’nı değerlendirmeyelim dedik. Herkes bu sıkıntılardan dolayı Sarıkamış’a gidemediğinden bizde kendi hayallerimizi böyle gerçekleştirdik. Kayak kıyafetleri, kayak malzemelerimizde yoktur. Ben buradan yetkililere seslenmek ve malzeme talebimi iletmek istiyorum. Çünkü ben köyümüzde gençleri kayak konusunda eğitiyorum. Eğer malzemeleri de temin edebilirsek köyümüzden önemli kayakçılar çıkacaktır. Her gün 3 kilometre yürüyerek Elma Dağı’na kaymaya geliyoruz. Ama bizim eğlencemiz her zorluğa değer. Çocukların eğlenmesi gerçekten çok güzel.” dedi.

Muhtar Ergin Gündoğan da, “Gençlerimiz burada kendi imkanları doğrultusunda kayıyorlar. Gençlerimiz benden malzeme konusunda destek istiyorlar. Bende önümüzdeki günlerde konuyu sayın valimize ileteceğim ve destek isteyeceğim. Gençlerimize kayak ve kızak lazım, kayak elbisesi lazım. Eğer burayı güzel bir şekilde geliştirirsek köyümüzde daha güzel şeyler olacaktır.” diye konuştu.

Gençlerden Olgun Gündoğan ise, “Burası bizim 2600 rakımlı Elma Dağı mevkii. Burası dünyanın en güzel karlarından olan kristal kar örtüsüne sahip kayak merkezlerinden biridir. Hem de bedava kayak yapabiliyorsunuz. Herkesi kayak kaymaya köyümüze bekliyoruz. Kayak kaymak eğlencelidir, güzeldir. Herkesi misafir etmek isteriz. Kaz pişiririz evimizde konuk ederiz.” şeklinde konuştu.

SARIKAMIŞ’I HİÇ GÖRMEDİ

Çocuklardan biri var ki içindeki kayak kayma aşkı gün geçtikçe artmasına rağmen Sarıkamış’a hiç gidememiş 12 yaşındaki Yunus Kildiş. Sarıkamış hayalini içinde yaşatan Kildaş, “Eğer götüren olursa gitmeyi isterim. Orayı görmek ve orada kaymak istiyorum. Şu anda köyümüzde kayıyoruz ama kızaklarımız yok. Kayaklarımız yok, kayak elbiselerimiz yok.  Bizde büyüklerimizle buraya gelip kayak öğrenmeye çalışıyoruz. Sarıkamış’ta kayak çok pahalı. Benimde bu imkanım yoktur. Kayak kaymak çok eğlenceli bizde şimdilik bu eğlencemizi köyümüzde yaşıyoruz. “ dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.