KARS Düzenleme Tarihi : 18 Ekim 2020 00:50 Haber Girişi : 18 Ekim 2020 00:50

Kars Peynir Müzesi, Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi ile Kars Bedesteni ve Konakları projelerinde sona gelindi

Kars Peynir Müzesi, Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi ile Kars Bedesteni ve Konakları projelerinde sona gelindi
Kars Peynir Müzesi, Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi ile Kars Bedesteni ve Konakları projelerinde sona gelindi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars Peynir Müzesi, Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi ile Kars Bedesteni ve Konakları projelerinde sona gelindi

Kars Peynir Müzesi, Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi ile Kars Bedesteni ve Konakları projelerinde sona gelindi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

KARS’TA 3 BÜYÜK PROJE BİTMEK ÜZERE  

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle hayata geçirilen “Kars Peynir Müzesi”, “Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi” ile “Kars Bedesteni ve Konakları” projelerinde sona gelindi.

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle dört ilde hayata geçirilen projeler kentlerin sosyo-kültürel yapılarını değiştirmeye başladı. Bir taraftan kentlerdeki istihdam artarken diğer yandan kentlerin gelişimleri de önemli mesafeler kaydetti. Ajansın desteğiyle Kars’ta hayata geçirilen “Kars Peynir Müzesi”, “Kars Çayı ve Çevre Düzenlemesi” ile “Kars Bedesteni ve Konakları” projeleri bitmek üzere. Projeleri yerinde inceleyen SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, yetkililerden projelerin durumuyla ilgili bilgi aldı. Türkiye’deki peynir üretiminin en önemli kentlerinden biri olan Kars’ta, Ajans desteğiyle “Kars Peynir Müzesi” projesi yakın zamanda turizme açılacak. Restore edilerek Peynir Müzesi olarak hizmet verecek olan tarihi Dere Tabya’daki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Binanın yalıtım, raspalama işleri ile müze mağazası kazı işleri tamamlandı. Çevre, peyzaj ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. İl Özel İdaresi’nin Ajans’a sunduğu güdümlü proje olan Kars Peynir Müzesi projesinin toplam bütçesi 5,5 milyon TL. Bütçenin yüzde 55’i yani 3 milyonluk kısmı Ajans tarafından karşılanıyor. Projenin bitmesiyle müze haline gelecek Dere Tabya, Kars Peynir Müzesi olarak hizmet verecek. Müzede, peynir üretiminde Türkiye’nin önemli kentlerinden biri olan Kars’ın yöresel peynir çeşitleri sergilenecek. Projeyle ilgili açıklama yapan SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, “Biliyorsunuz bölgemiz tarım ve hayvancılık merkezidir. Tarım hayvancılık merkezi olan bir şehrin hele bir de kaşarıyla ünlenmiş bir yerin bir müzeye sahip olmaması gerçekten büyük bir eksiklikti. Valiliğimiz ile birlikte şu anda büyük çoğunluğu tamamlandı, peyzaj çalışmaları devam ediyor. Bu önemli proje kısa zamanda tamamlanıp turizme açılacak” dedi. 

“KARS ÇAYI VE KONAKLARI”

Ajansın destek verdiği bir başka projesi ise “Kars Çayı ve Çevresi Düzenleniyor Turizm Hayat Buluyor” projesi. Kars Kültür ve Turizm Altyapı Birliği’nin sunduğu projenin bütçesi 3 milyon TL ve yüzde 50’si Ajans tarafından karşılanıyor. Proje kapsamında Kars Çayı’nın ıslahı ve çevre düzenlemesi yapılacak, dere düzenlemesi ve yeşil alan oluşturulacak, Kars Çayı ve çevresi Kars turizmine kazandırılacak. Proje ile birlikte Kars Çayı çevresinde bulunan Mazlum Ağa ve Muradiye Hamamları ile de bütünlük oluşturulacak.

Yine İl Özel İdaresi’nin Ajansa sunduğu ve Ajansın destek verdiği “Kars Bedesteni ve Konakları ile Turizm Alanları Hayat Buluyor” projesi de tamamlanmak üzere. Proje kapsamında Kars Kalesi altında bulunan bölgede bedesten, kaleye bağlı yürüyüş yolu ve Osmanlı Konakları inşa ediliyor. Proje ile birlikte Kars Kalesi ve çevresi Kars turizmine kazandırılacak. 6 milyonluk proje bütçesinin yüzde 25’ini SERKA karşılıyor.

Çalışmaları devam eden projede sona yaklaşıldı. 

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.