Kars Şeker Fabrikası’nda kireç ocağı ateşleme töreni yapıldı

Kars Şeker Fabrikası’nda kireç ocağı ateşleme töreni yapıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Şeker Fabrikası’nda 27. Dönem Pancar Alım Kampanyası kapsamında Kireç Ocağı Ateşleme töreni düzenlendi. Bu dönem 60 ton işlenen pancarla 9 bin ton kristal şekerin üretileceği fabrikada kampanya süreci 25 gün devam edecek. Bu sene bir dönem noktası olacak önümüzdeki yıl üretimin yaklaşık 2.5 kat artırılarak 150 bin ton olması hedefleniyor.

Fabrikada düzenlenen törene AK Parti Kars Milletvekilleri; 65. Hükümetin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Fabrika Müdürü Ayhan Babacan, fabrika yetkilileri ve çalışanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan,  bu seneki kampanya döneminde 63 bin bedeli ödenen pancar olacağını belirterek, 60 bin ton işlenen pancarla 9 bin ton kristal şeker üretileceğini ifade etti. Kampanyada yan ürün olarak yaklaşık 19 bin ton küspe ve 2 bin 500 ton civarında melas elde edileceğini kaydeden Müdür Babacan, kampanyanın 35 gün süreceğini vurguladı.

Kars Şeker Fabrikası’nda pancar üretiminin bu sene dönüm noktası olacağına vurgu yapan Müdür Babacan, Şeker Fabrikasının Kars için, tekrar eski güzel günlerine kavuşması noktasına gelindiğini belirtti.

Müdür Babacan, “Çünkü bu sene Genel Müdürümüz Mücahit Alkan’ın Doğu’da başlatmış olduğu yüzde 10 pancar parası teşviki sayesinde çiftçimiz daha çok pancar ekmiş ve geçen senenin iki katına üretim çıkmıştır. Çiftçimizin yüzü gülmüştür ve seneye üretilen pancar miktarının tekrar iki katına çıkması yani 150 bin ton pancar üretimini hedeflemekteyiz. Ayrıca bu sene DAP tarafından tedarik edilip fabrikamıza hibe edilen 10 adet tek sıralı 13 adette çift sıralı pancar söküm makinalarını bölgelerimize dağıtımını sağlayarak çiftçilerimize destek olup pancar ekiminin daha fazla olması yolunda gerekli çalışmaları yaparak Türk Şeker çiftçimizin daima yanında olmaktadır. Kampanyamızın arıtımında kullanılan kireç sütü için bugünkü kireç ocağı ateşleme töreninin hayırlı ve uğurlu olmasını,  kazasız belasız verimli bir kampanya olmasını diliyorum” diye konuştu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç da Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi için çok mücadele verdiklerini söyleyerek, “Şeker Fabrikalarının bire takım sebeplerden özelleştirme süreçlerinde biz Kars Şeker Fabrikası’nın ayakta kalması için tabiri caize canımızı dişimize taktık. Yıllarca bunun mücadelesini verdik. Bu mücadele zordu. Sebebi şuydu. Bölgenin alışkanlıkları, kültürü ve şekere olan, şeker pancarına ilave bir desteğin olmaması sebebiyle yavaş yavaş insanımız şeker pancarı ekimini azaltmıştı. Ve biz burada 7 gün kampanya yaptığımız günleri hatırlıyorum. Sizin 7 gün kampanya yapabildiğiniz zamanlarda Şeker fabrikası’nın biran önce özelleşmesiyle alakalı bir baskı vardı. Siyasete baskı vardı, hükümete baskı vardı. Ama biz 2011’den sonra ölümüne bu fabrikanın ayakta kalabilmesi için mücadele ettik. Şükürler olsun haksız olmadığımızı şimdi bugün öğrendiğim rakamlardan 65 bin tonlara yaklaşan, 9 bin ton şeker, 2 bin 500 ton melas ve bizim için 20 bin tona yakın buradan küspe elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

65. Hükümette Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise, “Biz 2011’de il fabrikada işçi arkadaşlarımızı ziyaret ederken, herkesin söylediği şuydu; ‘Kars’ın bütün fabrikaları geçmişte kapatılmış, yada birilerine verilmiş, birileri onları işletmek yerine arazilerini başka türlü değerlendirmiş, dolayısıyla istihdam ortamı, istihdam imkanını ortadan kaldırmış. Bir tek istihdamı sağlayan bu fabrika var. Bunun hayatta kalması lazım’ demişlerdi. Memnuniyetle 9,5 yıldır fabrikamızın gelişerek ayakta kalabilmesi adına gayret sarf ediyoruz ve karşılığını aldığımızda görüyoruz.” dedi.

Arslan ayrıca, “Geçen sene özel şartlardan kaynaklı üretim veya buradaki rekolte düşmüş olsa da bu sene 63 bin ton rakamı çok çok önemli. Önümüzdeki yıl, bu aslında 2,5 kat çok değerli bir rakam ve inşallah ondan sonra da bunun artarak gelişmesi lazım. Bu konuda Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Ülkemizin kalkınması adına götürdüğümüz her konuya sonuna kadar dikkatle dinleyip yerine getirilmesi adına talimat veriyor. Teşekkürlerimizi, şükranlarımızı arz etmek isteriz. Bakanlarımızda birçok tasarrufta bulunulmasına rağmen özellikle Kars Şeker Fabrikası’nın ayakta kalması, hatta daha fazla üretim yapabilmesi adına kararlar aldılar. Onlara da müteşekkiriz. Kars Şeker Fabrikası, Ağrı Şeker Fabrikası ve Erciş Şeker Fabrikası’nın yüzde 10 ilave ödeme yapılmak şekliyle özellikle ekime teşvik etmesi çok kıymetli. İnşallah bundan sonra da bu önümüzdeki yıl 150 bin, bir sonraki yıl rekor kırarak onunda üzerine çıkacak bunu memnuniyetle vurgulamak isterim” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde kireç ocağı ateşlenerek kampanya süreci başlatılmış oldu. (BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

x

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.