Kars’ta bekçilerin zorlu kış mesaisi

Kars’ta bekçilerin zorlu kış mesaisi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta 2019 yılında göreve başlayan 28’i il merkezi, 39’u ilçeler olmak üzere toplam 67 çarşı ve mahalle bekçileri kentin ağır geçen kış koşulları ve ayazlı gecelerinde görevlerini yerine getiriyor.

1 Mart 2019 tarihinde görevlerine başlayan çarşı ve mahalle bekçileri ikişerli devriye xeklinde çalışıyor. 14 kişilik devriye halinde 6 gün gece (22:00-06:00) çalışıp haftada 1 gün izin kullanıyorlar.

Polis merkezi amirliği uhdesinde yaya devriye olarak görev yapan çarşı ve mahalle bekçileri, muhtemel olay ve vatandaşın yoğun olduğu mahalle ve caddelerde yaya devriye halinde gece sabaha kadar 8 saat çalışıyorlar.

İl merkezindeki 28 bekçi, gece saat 22.00’de Kazımpaşa Polis Merkezi Amirliği’nde toplanıyor. Burada polis merkezi amirinden talimatları alan bekçiler görev yerlerine gönderiliyor. Cadde ve sokaklar ile mahallelerde devriye görevi yapan bekçiler şüpheli gördükleri vatandaşların GBT sorgusunu yapıyor ve önemli durumlarda da telsiz anonsuyla polis amirlerini bilgilendiriyorlar.

Tarihi ve turistik mekanlarda titizlikle görevlerini yürüten bekçiler, olası huzursuzlukların önüne geçtikleri gibi ev ve işlerine giden vatandaşlara da güven veriyor. Üniversite öğrencilerinin geliş gidiş istikametlerinde de devriye atan bekçiler öğrencileri sokak köpeklerinin saldırısından da koruyorlar.

GÖREVLERİ BAŞINDA DENETLENİYORLAR

Bekçiler, Emniyet Müdürlüğü nöbetçi amirleri ve müdür yardımları tarafından belli aralıklarda denetleniyor ve kentin asayişi sorularak talimatlar veriliyor. Görev defterleri de her denetimde imzalanan bekçilere başta kenti can güvenliklerini, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaları noktasında titiz olmaları tavsiyesinde bulunuluyor.

VATANDAŞLAR MEMNUN

Başta üniversite öğrencileri olmak üzere vatandaşlar bekçilerin görevlendirilmesinden çok memnun olduklarını belirttiler. Bekçileri cadde ve sokaklarda özellikle de mahallelerinde görmekten mutlu olduklarını ifade eden vatandaşlar, “Onları görünce kendimizi güvede hissediyoruz. Kimlik kontrolü yapıyorlar, nazikçe davranıyorlar, görevlerini layıkıyla yerine getiriyorlar. Kış mevsimi çok soğuk geçiyor ve bekçilerimiz bu ayazlı Kars gecelerinde zorluk çekiyorlar. Belki Karslı oldukları için soğuğa alışıklar ama yine de işleri çok zor. Çünkü bizler ayazlı havalarda yürümekte bile zorluk çekiyoruz. Gerçekten de işleri çok zor” dediler.

Kente okumaya gelen üniversite öğrencilerin aileleri de çocuklarını emanet olarak gönderdikleri Kars’ta bekçilerin ve polislerin devriye nöbetleri ve kontrollerinin kendilerini rahatlattığını kaydettiler. Çocuklarının Kars’tan söz erken güvenli ve huzurlu bir kentte eğitim aldıklarını belirttiklerini de aktardılar.

ESNAFTAN ÇAY İKRAMI

Eksi 2-30 derece arasında geçen ayazlı gecelerde devriye atan bekçilere ısınmaları için esnaflardan çay ikramında da bulunuluyor. Esnaflar, bekçilerin bu aylarda etkili olan soğuk havada zorluk çektiklerini söylediler.

METRUK BİNALAR DİDİK DİDİK ARANIYOR

Kentin dört bir yanındaki metruk binalar bekçiler tarafından sık sık kontrol ediliyor.Uyarı düdüklerinin de çalındığı kontrollerde hem metruk binaların kötü amaçlı kullanımı önleniyor, hem hırsızlıkların önüne geçiliyor hem de suçun önlenmesi sağlanıyor.

EĞİTİM FAALİYETLERİ

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatına istinaden, meslek işleyişi ve içeriğiyle ilgili hem idari yönden hem de müdahale edilen adli olaylarda adli yönden eğitim veriliyor. Diğer bir adıyla Çarşı Mahalle Bekçileri Hizmet İçi Eğitimlerini de alıyorlar. Öte yandan mahalle bekçileri aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik eğitimlerini de devamlı alıyorlar.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.