Kars’ta Göz Kamaştıran İstasyon

Kars’ta Göz Kamaştıran İstasyon

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın Selim ilçesinde 49 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarınca (TCDD) ağaçlandırılan ve yeşil görüntüsüyle göz kamaştıran tren istasyonu “Bozkırın Ortasındaki Vaha” olarak anılıyor.

49 yıl önce Selim Tren İstasyonundaki bir görevlinin ağaç dikimiyle başlayan ve TCDD’nin de girişimleriyle artan ağaç sayısı günümüze kadar adeta bir orman havasına büründü. O yıllarda yoğun kar yağışı nedeniyle rayların etkilenmesi ve oluşan tipi nedeniyle vatandaşların ve görevlilerin zor anlar yaşaması da göz önüne alınarak istasyon civarı dikilen çam ağaçlarıyla kapatıldı. Böylece hem rayların olumsuz etkilenmesi önlendi hem de yolcuların rahatlığı sağlandı.

O günden bugüne gittikçe yaygınlaşan çam fidanları büyüdükçe büyüdü, çoğaldıkça çoğaldı bugünkü ormanlık alana dönüştü.

Yaz aylarında piknik alanı olarak da kullanılan ormanlık alan halk arasında “Bozkırın Ortasındaki Vaha” olarak anıldı.

Bölgeye giden yerli ve yabancı turistlerinde büyük ilgisini çeken, belgeselcilerin ve TV programların da dikkatini çeken bölgede ağaçlandırma çalışmalarının devam etmesi isteniyor. Bölgenin koruma altına da alınarak tarihi dokuya sahip eski istasyon binasının restore edilmesi de isteniyor.

Gazeteci Hasan Samancı, “49 yıl önce bir ağaçla başlamış bugün orman olmuş. Vatandaşlar özellikle burayı görmek için geliyorlar. Yazları burada piknik yapıyorlar. Özellikle Doğu Ekspresi yolcularının burayı görmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Alanı ziyaret edenlerden Kemal Antik, “Tren yolunun, tren yaylarının kışın kardan, tipiden korunması için bu ağaçlar dikilmiş. Bu çamlar aynı zamanda da millete oksijen veriyor. Herkesin buranın kıymetini bilmesi lazım.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.