KARS Haber Girişi : 01 Ekim 2019 22:15

Kars’ta pancar alım kampanası başladı

Kars’ta pancar alım kampanası başladı
Kars Valisi Türker Öksüz, Kars Şeker Fabrikası’nda düzenlenen 26. dönem pancar alım kampanyasının açılışını yaptı.
Kars’ta pancar alım kampanası başladı

Kars’ta pancar alım kampanası başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Valisi Türker Öksüz, Kars Şeker Fabrikası’nda düzenlenen 26. dönem pancar alım kampanyasının açılışını yaptı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tören, Kars Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger, Şeker İş Sendikası Kars Temsilcisi Yaver Kop, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel’in konuşmalarının ardından Vali Türker Öksüz’ün hitapları ile devam etti.

Vali Öksüz burada yaptığı konuşmada, “Kurulduğu 1993 yılından bu yana başta ilimiz olmak üzere bölge üretici ve çiftçisine hizmet veren, şehrimizin göz bebeği şeker fabrikamızın şeker pancarı alımı ve şeker üretimi kampanyasının açılış töreninde emekçilerimizle birlikte olmaktan son derece mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. 26’ncı kampanya dönemimizin fabrikamıza, çalışanlarımıza, üreticilerimize, kars’ımıza, ülkemize hayırlı ve verimli olmasını,  kampanya sezonunun kazasız-belasız bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum.” dedi.

Tarımla sanayinin birleştiği öncü kuruluşlardan olan şeker fabrikalarının, Türk tarımı ve Türk sanayisi üzerinde ayrı bir yeri ve önemi olduğunu düşündüğünü belirten Vali Öksüz, “Geçmişe baktığımızda türkiye’nin sanayileşme süreci içinde şeker fabrikalarının çok önemli bir yeri olduğunu görmekteyiz. Sanayileşmenin başladığı ilk yıllardan itibaren hizmet veren şeker fabrikaları, ülkemiz ekonomisinde tabiri caizse lokomotif görevi üstlenmişlerdir. Bu açıdan baktığımızda; 500 civarında çiftçisi, memur, işçi ve kampanya persoenli ile birlikte 200’ün üzerinde çalışanı ve yıllık 7 bin ton şeker üretim kapasitesi ile kars şeker fabrikamızın istihdam ve üretim açısından ilimiz ve bölgemiz adına önemli katma değer sağladığını görmekteyiz.” diye konuştu.

Bu yılki pancar ekimi miktarı, şeker ve yan ürünleri üretiminin önceki dönemlerle kıyaslandığında büyük bir artış olduğunu gördüklerini de ifade eden Vali Öksüz, “Örneğin; 2018 yılında 20 köyümüzde 409 çiftçimiz tarafından 10 bin 200 dekar arazide, 37 bin 542 ton üretim yapılmışken, 2019 yılında 27 köyümüzde 497 çiftçimiz tarafından 12 bin 834 dekar arazide 53 bin ton üretim yapıldığını görüyoruz.Üretilen pancardan; 2018 yılında 4 bin 980 ton şeker, bin 534 ton melas ve 12 bin 400 ton yaş küspe elde edilmişken, 2019 yılında; 7 bin ton şeker, 11 bin 566 ton melas ve 17 bin ton yaş küspe elde edileceğini tahmin ediyoruz.

Görüldüğü gibi hem pancar eken köy sayımızda, hem çiftçi sayımızda hem de üretim yapılan tarla miktarımızda büyük bir artış var.” şeklinde konuştu.

Vali Öksüz daha sonra şunları söyledi:

“Şeker pancarı üretiminde tarım müdürlüğümüz ve sektörün birlikte çalışarak şeker pancarını ilimizin başka hangi bölgelerinde ekilebileceği ve üretimin ne şekilde artırılabileceği noktasında güzel bir ekip çalışması yapılırsa, kars barajı’nın da devreye girmesiyle bundan sonraki dönemlerde daha fazla, daha verimli üretim yapılabileceğini düşünüyorum. Gerek sertifikalı tohum kullanarak, gerekse tohum ıslahıyla ve fabrikamızı ileri teknolojiyle donatarak üretim için uygun koşulları sağladığımızda, şeker pancarı ve şeker üretimimizi kat kat artıracağımıza, bir gün şeker ve diğer yan ürünleri ihraç eder hale dahi gelebileceğimizi düşünüyorum.Eğer üretimi artırabilirsek hem fabrikamızı daha fonksiyonel ve verimli hale getirmiş olacağız, hem buradaki işçilerimiz daha fazla çalışma imkânı bulacak, hem de çiftçimiz daha fazla kazanacaktır. 2019-2020 dönemi 26’ncı şeker pancarı alımı ve şeker üretimi kampanyasının hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum. “

Kafkas Halk Oyunları Ekiplerinin gösterisi ve âşıklar dinletisi ile devam eden tören; Sayın Valimizin pancarını Kars Şeker Fabrikasına ilk getiren üreticiye hediyesini takdimi ile 26.Pancar Alım Kampanyası için dua edilmesi ve kurban kesilmesi ile sona erdi.

Törene; Vali Türker Öksüz, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Selim Yüce, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Vali Yardımcısı Tahsin Aksu, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, kurum amirleri ile çiftçiler katıldı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK