KARS Haber Girişi : 21 Temmuz 2020 23:34

Kars’ta yıllık 600 bin tona yakın süt üretiliyor

Kars’ta yıllık 600 bin tona yakın süt üretiliyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta yıllık 600 bin tona yakın süt üretiliyor

Kars’ta yıllık 600 bin tona yakın süt üretiliyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye’de yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvan varlığı sıralamasında 5’inci sırada bulunan Kars’ta yıllık 590 bin ton süt üretimi yapılıyor.

Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında süt ürünleri işletmecilerine yönelik gerçekleştirilen toplantıda; "Sütün soğuk zincirine girmesi çalışmaları" anlatıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün’ün de katıldığı toplantıda, Vali Öksüz’ün özellikle üzerinde durduğu sütün soğuk zincirle işlenmesi çalışmasını anlatan sunum, Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ​Gıda ve Yem Şube Müdürü Vargın Boy tarafından toplantıya katılan süt ürünleri işletmecilerine anlatıldı.

Sunumun ardından gazetecilere ve süt ürünü işletmecilerine yönelik yaptığı açıklamada, Kars’ın büyük ve küçükbaş hayvan varlığı sıralamasında 5’inci sırada bulunduğunu ve yıllık 590 bin ton süt üretimi yapıldığını söyledi.

Kars’ın ekonomisinin büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayandığını da hatırlatan Vali Öksüz,  hayvancılığın vatandaşımızın günlük hayatında çok önemli yer tuttuğunu ve önemli oranda istihdam sağladığını belirtti.

Bir milyon yüz bin civarında hayvan varlığı olan Kars’ta, süt ve süt ürünlerinde özellikle peynirin marka olduğunu da hatırlatan Vali Türker Öksüz; “Kars, bu özellikleriyle ülkemiz hayvancılığına önemli katkı sağlıyor. Bir milyon yüz bin civarında hayvandan elde edilen 590 bin ton sütün ancak yarısı ilimizde deki 57 işletmede peynir üretiminde kullanılıyor. Tabi bizim amacımız coğrafi işarete de sahip olan ve marka değerindeki peynirimizi kalitesini artırmak daha uygun şartlarda üretilmesini temin etmek olmalıdır.  Süt üretiminde ve sütü ürünleri işlemesi sırasında soğuk zinciri oluşturmayı amaçlıyoruz. Soğuk zincir içerisinde peynir üretim yaparsak kalitemizi arttırmış olacağız hem de daha hijyenik şartlarda tüketicilerin hizmetine sunmuş olacağız.” diye konuştu.

Vali Öksüz, süt ve süt ürünleri ile ilgili olarak bazı projeleri de hayata geçirmekte olduklarını da belirterek, ”İnşallah bu toplandı bir başlangıç oldur. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün birçok projesi var. Öncelikli olarak sütte soğuk zincir oluşturmayı önemsiyoruz. Umuyorum ki şehrimizin bu önemli değeri siz peynir üreticilerimizin katkılarıyla daha uygun şartlarda üretilecek ve daha verimli olacak. Soğuk zincir marifetiyle üreteceğimiz sütün kalitesini ve miktarını dolayısıyla daha kaliteli süt ürünleri ürettiğimiz zaman şehir ekonomisi de o kadar gelişecek. Kars kaşarı çok önemli bir markadır. Şu anda Kars’ta 9 çeşit peynir üretimi yapılmaktadır. Bu çeşitliliği de arttırmamız gerekiyor. Aynı zamanda üretilen toplam süt miktarının yarısını peynir üretiminde kullanmıyoruz. Üretilen süt miktarının büyük bölümünü peynir üretiminde kullanmamız önem arz ediyor.İnşası devam eden Peynir Müzesi projemiz de, süt ve süt ürünlerinin daha kaliteli bir şekilde artması ve marka değerini korumasının yanı sıra tanınırlılığının da artmasına katkı sunacaktır. Peynirimizi tanıtmak istiyoruz. Özellikle Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerine daha fazla tanıtım yapmalıyız. Kars’ın peynir kültürünü de gelecek nesillere aktarmak ve peynirin kalıcılığını da bu şekilde temin etmek tabii ki bizlerin nihai amacıdır.” şeklinde konuştu

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.