Karslı Gülü Ninenin Eğitim Aşkı

Karslı Gülü Ninenin Eğitim Aşkı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Akyaka ilçesinin Duraklı Köyünde 19 torunuyla bir araya gelen 74 yaşındaki 8 çocuk annesi Güllü Ayğan, torunlarına eğitim ögütlerinde bulundu.

İlkokulu köyde Ortaokulu ise Arpaçay’da bitiren Gülü Ayğan, Susuz ilçesinde liseyi okuma hayali kurarken babasının izin vermemesi nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Kendisi okuyamadığı için eğitim aşkını çocuklarına ve torunlarına aşılayan Gülü Ayğan, Duraklı köyüne gelen torunlarıyla birlikte hem hasret giderdi hem de torunlarına bir dizi eğitim nasihatlerinde bulundu.

“Bizim Yayla” türküsünü de seslendiren Gülü Nine çocukları ve torunlarıyla bir arada olmaktan büyük haz duyduğunu belirtti.

Torunlarına nasihat veren Gülü Nine, “Okusunlar, talim terbiye öğrensinler. Her şeyin ne olduğunu anlasınlar. Ben ilkokul 5. Sınıfı köyde ortaokulu Arpaçay’da bitirdim. Susuz ilçesinde 2 ay okusaydım öğretmen veya hemşire olacaktım. Ama babam bırakmadı. Ben torunlarımın ve çocuklarımın hepsini okuttum. Okumak çok iyidir. Okumayan bir şey olamaz. Okusunlar ve her şeyin ne olduğunu anlasınlar. Okumanın kıymetini sonradan daha iyi anlayacaklar. Okuyan iyiyi, kötüyü anlar, büyüğü küçüğü anlar Özellikle de kız çocuklarının okuması için herkes destek versin. Bütün aileler çocuklarını okutsunlar.” dedi.

Gülü Nine hayatta başarılı olmanın sırlarını da şöyle dile getirdi:

“Dostuna, akrabasına, milletine, devletine iyi davranmaktır. Eğer bir insan başarılı olursa herkese iyi davranır, kötülük yapmaz, çalışkan olur, milletine, devletine faydası olur. Okumayınca bir şey anlayamaz. Benim herkese tavsiyem; okusunlar ve milletine devletine hayırlı evlat olsunlar.”

Hep neşeli kalmasının sırrını da organik beslenmeye bağlayan Gülü Nine, “Bizim köyümüzde her şeyimiz organik. Yoğurt, süt, tereyağı, kaymak tüm bunları hepsini organik türetiyoruz. Ben tüm bu neşemi ve sağlımı onlara borçluyum. Tavuğu, kazı kendimiz yetiştiriyoruz. Peynirlerimizi bile kendimiz yaptık kendimiz yedik.” diye konuştu.

Köyün eski ünlerini de anlatan Gülü Nine, “Köyümüzde ne hemşire vardı, ne doktor vardı ne de okul vardı. Babamın bir tezek damı vardı oraya tezekleri koyduk üzerlerine tahta koyduk ilkokulu orada okuduk. Sağ olsunlar gelen muhtarlar yaptırdılar. Okul yaptırdılar, köprü yaptırdılar, sağlık ocağı yaptırdılar Allah ölenlere rahmet etsin, kalanlara da can sağlığı versin” dedi.

 Gülü Nine’nin torunlarından Aybüke Boz, “Okumak konusunda bizin en büyük destekçimiz ninemizdir. Kendisi bize eski dönemlerdeki zorlukları bize sürekli anlatıyor. Bizde bu yüzden okumaya çalışıyoruz. Bende şu anda lisedeyim. Anneannemden azimli olmam gerektiğini, hedefim neyse onun arkasından gitmem gerektiğini öğrendim.  İmkanım varsa bunu değerlendirmem gerektiğini de kendisinden öğrendim.” diye konuştu.

Rumeysa Er de “Öncelikle ben anneannemi çok seviyorum. Anneannem olmasından da gurur duyuyorum. Kendisinden öğütler alıyorum.” şeklinde konuştu.

Gülü Ninenin kızı Belgin Fırat ise, “Biz her yaz tatilimizi burada geçiririz. Benim annem dönemin ortaokul mezunu. Bizim her zaman Atatürk’ün izinde gitmemiz gerektiğini öğretmiştir. Rahmetli babamda aynen öyleydi.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.