Kayahan Avcı yazdı: Süt zararlı mı, faydalı mı?

Kayahan Avcı yazdı: Süt zararlı mı, faydalı mı?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye Geneli ve Almanya’ya Tarım Hayvancılık ve Danışmanlık Hizmetleri veren Karslı Kayahan Avcı’nın “Süt zararlı mı, faydalı mı?” yazısı:

2012'den Bu Yana Sütte Oynanan Oyunu Üretimi ve Süt Tüketimini Artırarak Bozabiliriz Aksi Takdirde Emellerine Kavuşacaklar Böyle Giderse...

“Süt zararlı mı, faydalı mı?” tartışmaları uzun zamandan beri sürüyor. Öncelikle bilinmelidir ki insan vücudu için en gerekli olan elementin tamamını içeren tek gıda maddesi süttür. Süt olmadan yeni doğan bir canlının hayatını sürdürmesi neredeyse imkânsız. Yeni doğan bir canlının hayata tutunmasını sadece kendi annesinin sütü değil başka bir canlının sütü de sağlayabilir.

İnsanlar için süt tüketimi, bırakın zararını yaşam için oldukça önemli ve büyük bir ihtiyaç. Özellikle çocukların büyüme dönemlerinde kemik gelişimi için çok faydalı. Gerekli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum var.

Süt sadece çocuklar için değil yetişkinlerin kemikleri için de gereklidir. Osteoporoz gibi kemik hastalıklarını önlemektedir. Özellikle kadınlar için çok önemli. Sütte bulunan kalsiyum ve fosfor miktarı sağlıklı dişler ve bakımı için gerekli. Ortalama bir bardak düşük yağlı süt, vücudun gerek duyduğu kalsiyumun % 30’unu karşılamakta.

SÜT KANSER YAPAR MI?

Cevap hayır. Vücudun ihtiyacı kadar alınan süt aksine kanserden korur. Süt alımıyla hem kolorektal hem de meme kanseri riski üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu gösteren önemli çalışmalar var.

45 bin İsveçli erkek üzerinde yapılan yeni bir çalışma, günde 1.5 bardak süt içen erkeklerin kansere yakalanma riskinin haftada sadece 2 bardak süt içenlerden % 35 daha düşük olduğunu bildirmiştir.

Ayrıca 40 bin Norveçli kadın üzerinde yapılan çalışmada, çocukluklarından başlayarak yetişkin olarak da süt içmeye devam edenlerde, meme kanserine yakalanma riskinin daha az olduğu bulunmuştur.

Günde 2 litrenin üzerinde içilen inek sütünün vücuda giren yabancı protein olarak oluşturduğu alerjik reaksiyonun kanser gelişimine zemin oluşturduğu yönünde çalışmalar var ama günlük bir bardak sütün kanser oluşturacağına dair çalışma yok.

Süt üreticinin ineklerinin geçim kaynağıdır. İnek Fabrikadır

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

  • 1 / 1 Kayahan Avcı yazdı: Süt zararlı mı, faydalı mı? 0

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mahmud27 Kasım 2019 00:34

    Çok güzel kayhan bey . Elbette sütsüz olamaz.