• 17 Temmuz 2019 Çarşamba

Kaz ordusunun yıkanma anı

"Kaz ordusunun yıkanma anı"

Kars’ın Akyaka İlçesi’ne bağlı Karahan Köyü’nde 15 kişiye ait 700 kaz, yıkanmak için bir anda dereye girince ortaya renkli görüntüler çıktı. Dereye sığmayan kazlar dışarı çıkma telaşına kapıldı. Kanatlarını çırparak güçlükle dereden çıkan kazlar bir süre güneşlenip dinlendikten sonra arazide otlamaya başladı.

Kaz ordusunun yıkanma anı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Akyaka İlçesi’ne bağlı Karahan Köyü’nde 15 kişiye ait 700 kaz, yıkanmak için bir anda dereye girince ortaya renkli görüntüler çıktı. Dereye sığmayan kazlar dışarı çıkma telaşına kapıldı. Kanatlarını çırparak güçlükle dereden çıkan kazlar bir süre güneşlenip dinlendikten sonra arazide otlamaya başladı.

Kazcılık, Kars’ın vazgeçilmez temel geçim kaynaklarından birisi. Hemen hemen her evde 30-40 civarında kazın yetiştirildiği kentte kaz sesleri hiç eksik olmuyor. Zaman zaman yol ortasında zaman zaman da sürülen halinde arazilerde rastlıyorsunuz.

Kazcılığın yoğun olarak yapıldığı köylerden biri de Akyaka ilçesinin Karahan köyü. Köyde kaz beslemeyen eve rastlamak mümkün değil. Kaz sayının çok olduğu köyde kaz çobanlığı da sırayla yapılıyor. Kazlar, 15’şer kişilik gruplar halinde otlatılıyor.  Her sürü de ortalama 700 kaz bulunuyor. Kaz çobanlığını 1’er gün yapan kaz sahipleri kazların en iyi beslenecekleri, dinlenip eğlenecekleri mekanları seçiyorlar. Özellikle de arpa tarlalarını tercih ediyorlar. Hasat döneminin tamamlanmasından sonra arpa ve buğday tarlalarına götürülen kazların yemlenmesi sırasında arazide bıraktıkları tüyleri de dikkat çekiyor.

Kazların beslenme mekanları seçilirken yanıbaşında dere olması da önemli. Çünkü güneşli havada yemlenirken hantallaşan kazların suda serinlemesi de önemli.

Kaç çobanlığı sırasını devralan Murat Şahin Demir, “köyümüzde yaklaşık her evde 50-60 kaz bulunuyor. Kazların otlatılmasında her gün bir kişi görev alıyor. Burada 15 kişiye ait kaz olduğundan her birimize 15 günde bir sıra geliyor. Kazları özellikle arpa yerlerinde otlatıyoruz. Suyun bol olduğu alanları tercih ediyoruz. O yüzden de bizim köyün kazları oldukça verimli ve büyük olur. Kazlarımız oldukça iri ve her biri 4 kiloya yakın. Kazlarımız yemlenip kanala girip sularını aldıktan sonra 1-2 saat otladıktan sonra tekrar kanala giriyorlar. Bunu akyama kadar tekrarlıyorlar. Akşamları da beslenmelerini evde sürdürüyorlar. Kazların çok eşeli ortamları var. Kaz seslerine de alıştık sıkılmadan otlatıyoruz. Benim de burada 50 adet kazım var.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

İlk Yorum Yapan Siz Olun!


Yorum Ekle

Haber Bülteni için kayıt olun

Haber Bültenimize katılın ve gelen kutunuzdan güncel haberleri anlık alın. Size spam göndermeyiz ve gizliliğinize saygı duyarız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
  Yukleme: 0.235153