GÜNCEL Haber Girişi : 09 Eylül 2019 12:39

Kerbela Şehitleri Anıldı

Kerbela Şehitleri Anıldı
Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin 1380’înci yıldönümü nedeniyle bir çok ilde olduğu gibi Kars’ta da anma yürüyüşü ve törenler düzenlendi.

Kerbela Şehitleri Anıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin 1380’înci yıldönümü nedeniyle bir çok ilde olduğu gibi Kars’ta da anma yürüyüşü ve törenler düzenlendi.

Muharrem ayının 10. günü olan bugün, binlerce Ehlibeyt dostu Hz. Ali Çarşı Camii ve Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii önünde bir araya geldi. Ehlibeyt Işıklı Cami, Kamer Cami ve Hz Ali Çarşı Cami tarafından düzenlen anma etkinliğinde, ellerinde büyük Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile birlikte Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anlatan figürleri taşıyan binlerce Karslı, mersiyeler eşliğinde sine döverek Garnizon Şehitliğine ardından da Yeni Mahalle Asri Mezarlığına kadar yürüdü.

Kars Garnizon Şehitliğinde saygı duruşunda bulunulması ve Marşı’nın ardından dualar yapılarak, günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Ehlibeyt Işıklı Camii İmamı Seyyid Ahmet Erem, İl Müftüsü Yusuf Eviş ve Vali Türker Öksüz’ün konuşmalarının ardından Hz. Ali Çarşı Camii İmamı Şıh Behram Gelengi, tüm şehitler için dualar okundu.

KERBELA BİR OKULDUR

Programdan konuşan Ehlibeyt Işıklı Camii İmamı Seyyid Ahmet Erem Kerbela hadisesinin tüm tarihi kaynaklarda yer aldığı üzere bir grup özgür, erdemli ve onurlu insanın, zulmün karşısında duruşu ve Hz İmam Hüseyin'in kıyamının zulme ve zillete boyun eğmemesinin adı olduğunu söyledi.

Kerbela hadisesinin her yıl Müslümanlar tarafından anılmakta olduğunu da hatırlatan Erdem, “Aslında İslam tarihinde bir takım önemli hadiseler vardır fakat bu hadiselerin her birisi bir veya bilemediniz iki boyutlu hadiselerdir. Halbuki Kerbela hadisesi insanlık değerlerinin bütün boyutlarıyla ele alınabileceği müstesna bir öneme sahiptir. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki Kerbela hadisesinde hangi erdemi ararsanız onu orda bulabilirsiniz. Aynı şekilde hangi kötülüğü ararsanız Yezid ordusu tarafından kerbela'da onun da orda sergilendiğini görebilirsiniz. Bu açıdan Kerbela'da karanlığın haksızlığın ve zulmün tarafı; karşısında ise adaletin özgürlüğün, insanlık ve onurun tarafı olan Hz Hüseyin ve onun yarenini görebilirsiniz. Her iki tarafı biz Kerbela'da görebiliyoruz bu açıdan çok önemli. Kerbela hadisesi sonuçları açısından da bizim için çok önemlidir. Kerbela'dan ders alabileceğimiz o kadar çok şey var ki. Bugün insanlık açısından barışı, kardeşliği ve huzuru tesis edebileceğimiz bir okuldur aslında Kerbela.KERBELA'DAN YETERİNCE DERS ALINABİLDİ Mİ?"Maalesef yeteri kadar ders alınamadı. Özellikle Kerbela hadisesini dar kalıplar içerisinde değerlendiren yorumlar da olmuştur. Ağlamayı, matem tutmayı ve o mücadeleyi anmayı "din dışı" bir etkinlik gösterme çabasında olanlar varolagelmiştir. Halbuki biz Kur'an-ı Kerim'e baktığımızda Nuh(a.s) bahsi geçer. Nuh çok ağlayan demektir. Aynı şekilde Yakup (a.s) örneğini görürüz.İmam Hüseyin ve Kerbela şehitlerine ağlamayı eleştirenler aslında Vahy'den nasiplenmemiş kimselerdir.

"KERBELA'DAN ALINMASI GEREKEN DERSLERİ ÖZETLE 3 BAŞLIKTA ELE ALINABİLİR"

Birincisi; Kerbela hadisesinde Hz Hüseyin'in şehid edilmesine sebep olan şey cehaletti. Bugün İslam dünyasında cehalet varsa yeteri kadar Kerbela'dan ders almadığımız ortaya çıkar. Cehaletin giderilmesi Kerbela'dan ders alındığının bir kanıtı olacaktır. İkincisi; Kerbela hadisesine sebep olan şeylerden birisi de Yezid ve avanesinin ırkçılık yapmasıdır. O dönemdeki adıyla kabilecilik anlayışı. Diyebiliriz ki Hz Hüseyin'in katledilmesine sebep olarak ırkçılığı gösterebiliriz. Üçüncüsü; basiretsizliktir. Yani düşmanın neler yapabileceğini, Yezid'in neler yapabileceğini anlamayan bir toplum vardı o dönemde. Yezid gibilerini tanımamış ve onların neler yapabileceğini anlamamışlardı. Hz peygamberin torununun öldürebileceğine ihtimal vermeyenlerin gafilliği vardı."GÜNÜMÜZDEKİ YEZİDLERE VE NELER YAPACAKLARINA DİKKAT EDİLMELİ"Bugün İslam düşmanlarına güvenen yani İsrail ve Abd gibi güçlerle dostluk kurulabileceğine inanan Müslümanlar olduğunu görüyoruz. Bu basiretsizliktir. O günlerde Yezid'i tanımayan Hz Hüseyin'in yanında olmadı. Bugün Abd ve İsrail'i tanımayan İslam ümmetinin birliği için çaba göstermiyor.Biz Abd'nin Japonya'da, Afganistan'da neler yaptığını İslam dünyasında neler yaptığını gördük. Bunları görmeyen İslam ümmeti maalesef basiretten yoksun kalacaktır. Böyle bir durumda yeni Kerbela'ların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Günümüzde yaşanan Kerbelalara; Bahreyn'de, Yemen'de, Filistin'de, Suriye'de, Libya'da olanlar bu üç şey yani cehalet, ırkçılık ve basiretsizlik sebep olmuştur diyebiliriz.Muharrem Ayı'nın, Aşura Gününün canlı tutulmasındaki asıl sebebin bu zayıf noktaların giderilmesi için çok önemli bir yeri olduğu aşikârdır. Kerbela'yı, Hz Hüseyin'i andıkça ve anladıkça İslam ümmetinin durumu da daha iyiye gidecektir inşallah."dedi.

MÜFTÜ ERİŞ: "HZ. PEYGAMBERİMİZ, HASAN VE HÜSEYİN, BENİM DÜNYADA KOKLADIĞIM İKİ ÇİÇEĞİMDİR"

Erdem’in ardından konuşan Kars İl Müftüsü Yusuf Eviş de, “Hz Peygamber’in ilahî güzellikleri söz ve eylemleriyle en güzel şekilde yansıtması bakımından varlık aleminin nadide bir çiçeği, eşsiz bir gülü olduğunu söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.