KARS Haber Girişi : 14 Mayıs 2020 23:19

Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor

Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor
Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor

Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Valisi Türker Öksüz’ün talimatıyla Valilik öncülüğünde hayata geçirilen Kuyucuk Gölü Kurtarma Projesi’nde sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Valilik bu gelişmeyi yaptığı paylaşımlarla kamuoyuyla paylaştı. Gölün eski günlerine tamamen dönmesi için gerekli tüm çalışmaların yapılacağı vurgulandı.

Yaklaşık 9 ay önce başlatılan çalışmalar sonucunda günde 16 saat süre ile saniyede 27 litre can suyu Kuyucuk Gölü ile buluştu. Son haftalarda yağan yağmurların da etkisiyle göl eski haline yavaş yavaş dönmeye başladı. Geçen hafta 57 türden 3 bin 178 kuş Kuyucuk Gölü’nü ziyaret etti. Göle özel olarak kurulan meteoroloji istasyonu ile göldeki iklim değişikliği de takip edilmeye başlandı.

Proje ortakları, haftalık olarak göldeki kuşların ve suyun durumunu izlemeye devam ediyor. Ayrıca uzun vadeli kurtarma çözümleri de adım adım uygulanmaya devam ediliyor.

KUYUCUK GÖLÜ’NÜ KURTARMA PROJESİ

Türkiye’nin 13’üncü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü’nün 2019 yılında kuruması nedeniyle Vali Türker Öksüz’ün talimatlarıyla gölün kurtarılması için çalışma başlatılmış, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden konunun uzmanı akademisyenler ve Kuzeydoğa Derneği tarafından yapılan teknik çalışmalar sonucunda sorunlar tespit edilerek kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri sunulmuştu.

Vali Türker Öksüz’ün talimatıyla Kuyucuk Gölü’nün kurtarılması için kısa vadeli çözüm önerisi acilen hayata geçirilerek İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri 24.Bölge Müdürlüğü koordinesinde zemin etütleri yapılarak sondaj kuyusu açılması ve İl Özel İdaresi tarafından sondaj kuyusundan göle su taşıyacak iletim hattı inşa edilmesiyle Aralık ayı sonundan itibaren sondaj kuyusundan göle su verilmeye başlanmıştı.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, “Kuyucuk Gölü’nün periyodik olarak 3 yıl üst üste kuruması sebebiyle İl Sulak Alan Komisyonu’nun görevlendirdiği alt komisyonun hazırladığı rapor doğrultusunda Kars Valiliği Kuyucuk Gölü’ne can suyu vermenin yollarını aradı. En sonunda açılan kuyudan su çekilerek Kuyucuk Gölü’ne can suyu verildi. Fakat bu kalıcı bir çözüm değil, geçici bir çözümdür. Çünkü yer altı sularının kullanılması çok doğru değil. Yer altı suları yür üstü sularında olduğu gibi hepsi birbirine bağlantılı. Yer altı suyunun buradan çekip göle vermek çok doğru bir yaklaşım değil ama Şu anda acil olarak böyle bir yol izlendi. Çünkü Kuyucuk Gölü ağırlıklı olarak yer altından beslenen bir göl. Umuyorum daha sonraki zamanlarda yağış rejimi değişir, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisi azalır ve böylelikle gölün su seviyesi normale gelir. Bu kuyudan çektiğimiz suya da böylelikle son veririz diye arzuluyorum” dedi.

KUYUCUK KUŞ CENNETİ

Türkiye’nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13'üncü alanı olan Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor. Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.