BÖLGE Haber Girişi : 04 Ekim 2018 22:55

Kuyucuk Köylülerinin “Gölü Kurtarın” çağrısı

Kuyucuk Köylülerinin “Gölü Kurtarın” çağrısı
Kars’ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü Kuş Cennetinin kuruması ve göçmen kuşların göle uğramaması göle adını veren Kuyucuk Köylülerini üzüntüye soktu. Köylüler, ilgililerin bu soruna kalıcı çözüm bulmasını isteyerek “Gölü kurtarın” çağrısında bulundular

Kuyucuk Köylülerinin “Gölü Kurtarın” çağrısı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü Kuş Cennetinin kuruması ve göçmen kuşların göle uğramaması göle adını veren Kuyucuk Köylülerini üzüntüye soktu. Köylüler, ilgililerin bu soruna kalıcı çözüm bulmasını isteyerek “Gölü kurtarın” çağrısında bulundular.

Köylülerden Cengiz Aktaş, “Geceleri dışarı çıkıyorum, kendimde namaz kılıyorum Allah’ıma yemin ediyorum ki o kuşların fizahından ben ağlıyorum. Bizim gölümüzde 214 kuş türü var. Yani buna bu kadar haraket etmenin, hepsinin gitmesine, göç etmesine kimin gönlü razı olur. Kuş sesleri yok, sadece geceleri gelip dolaşıyorlar, bağrışıyorlar, bütün otların arasında yuvaları var, yuvalarını bile terk edip gidiyorlar. Yemin ediyorum ki yuvalarını bile terk edip gidiyorlar.” dedi.

Ağlamaklı gözlerde konuşan Cengiz Aktaş (65), “Biz devletimizden kendimiz için bir şey istemiyoruz. Sadece Allah rızası için o gölümüze bir su.” çağrısında bulundu.

“Devletimizden rica ediyoruz, gölümüze bir çare bulsunlar” diyen Aktaş, “Göle bir çözüm bulsunlar. Devletimizin kolu uzundur, eli uzundur. Yani yapamayacağı şey yoktur.” diye konuştu.

Kuyucuk Köyü eski muhtarı Katip Yıldız (79) da, “Bu gölün suyla dolması için köyümüzün yakınında 5 adet çeşmemiz var. O çeşmelerin çok güçlü suyu var. Toprak bu çeşmelerin suyunu emdiği için göle gitmiyor. Devletimiz yüzlerce kanal yapıyor buraya da 2 km’lik beton kanal yapsa emin olun ki 1 ay içinde o gül kendisini kurtarır. Hiç de noksanlanmaz devamlı da artır” önerisinde bulundu.

Katip Yıldız gölün daha önceden de 3 kez kuruduğunu hatırlatarak, “Eğer o 5 çeşmenin suyu kafi gelmiyorsa bizim köyümüzde 56 metre derinlikte motorla çalışan saatte 90 ton su basan kuyumuz vardı. Günde 2-3 saat çalıştırsak 270 ton suyu ilave etsek 24 saatte o göl dolar. Biz o kuyuyu kendimiz yapmıştık. Sonra köye başka yerden su alınca o kuyuyu iptal etmiştik. Bu çalışmalarla az masraf ve erken şekilde gölü kurtarırız.”

Gölün kurumasına çok üzüldüklerini de ifade eden Yıldız, “Gölümüze ve köyümüze her yıl yüzlerce Polonyalı, İlginiz, Fransız mühendisler, profesörler geliyordu, köyümüzdeki otelimizde kalıyordu, şimdi gelmediler. Neden? Çünkü kuş yok. Tabi ki bu gölün kurumasına üzülüyoruz. Kuş Cenneti demek ne demektir. Türkiye’de birkaç tane var zaten. Kuşların sesinden uyuyamıyorduk, şimdi de yok, hiçbir şey yok.” şeklinde konuştu.

KUYUCUK KUŞ CENNETİ HAKKINDA

Türkiye’nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alanı olan Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor. Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.