KARS Haber Girişi : 17 Mart 2021 00:11

Menice Nine Kars Haşılını tanıttı

Menice Nine Kars Haşılını tanıttı
Menice Nine Kars Haşılını tanıttı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Menice Nine Kars Haşılını tanıttı

Menice Nine Kars Haşılını tanıttı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars bölgesinde eski zamanlarda yaygın olarak mutfaktaki yerini alan doyurucu ve dinç tutan özellikleriyle tercih edilen Haşıl, günümüzde de zaman zaman yapılarak tadılıyor. Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç Köyü’nde de Menice Başkaya yöresel haşıl yaparak çocuklarına ve torunlarına yediriyor.

Kars bölgesinde genellikle sarımsaklı yoğurtla yapılan haşıl, tercihe göre sarımsaksız da hazırlanıyor. Atalarımızdan kalan bulgur öğütme taşıyla kırılan aşurelik bulgur, un halini alınca kaynar suya yavaş yavaş bırakılıyor. Yaklaşık 5 dakika demlenmeye bırakılıyor. Kalınlaşmaya başladığında tepsiye konularak ortası yuvarlar açılıyor içine yoğurt üzerine de tereyağı dökülerek afiyetle yeniliyor.

Menice Başkaya da atalarımızın yemek kültürünü gelecek nesillere aktarmak, tatmalarını ve onların da pişirmelerini sağlamak için Kars haşılı hazırladı. Kars Kafkas Atlı Spor Kulüp binasında hazırlıklarını yapan Menice Başkaya önce bulgur öğütme taşlarını hazırladı. Ardından da bulgurları azar azar taşın içine atarak bilek gücüyle çevirmeye başladı.

Her fırsatta çocuklarına yöresel yemek yaparak organik beslenmelerini sağladığını belirten Menice Başkaya, “Bu yemeklerimiz çok lezzetli oluyor. Dedelerimiz, babalarımız tarla sürmeye giderken annelerimiz hep bundan pişirirdi. Hangel, kesme aşı ve daha bir çok yemek çeşidimiz vardı. Ben gençken yün dokuya giderdim bize haşıl ya da hangel pişiriyordular. Bide onlarla karnımızı doyuruyorduk.Makarna pirinç o zamanlar fazla yoktu. Bize hem yöresel yemek yapardılar. Eskiden hep bu yemekleri yerdik. Bundan 3 yıl önce haşıl yemiştik birde bugün yiyeceğiz. Bundan sonra da devamlı bu yemekten yapacağım. Bende haşıl yemeğince çok özlüyorum. Çocuklarım bu yemekleri bilmedikleri için zaman zaman yapıyorum öğrensinler ve unutmasınlar. Onlarda kendi çocuklarına öğretsinler.” dedi.

MALZEME:

2 su bardağı haşıllık yarma

2 yemek kaşığı un

Yarım tatlı kaşığı tuz

Yoğurt

Sarımsak

3 yemek kaşığı tereyağ

HAŞIL (KARS YÖRESİ) TARİFİ'NİN YAPILIŞI

Öncellikle haşıllık yarmamızı tencereye alalım.

Üstünü geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ilave edip kısık ateşte biraz suyunu çekene kadar pişirelim(tamamen çekmemiş olsun).

Yarmamıza unu ilave edip kıvam alıp pişene kadar devamlı karıştıralım ki dibi tutmasın.

Ocağımızın altını kapatalım. Tenceremizin de kapağını kapatıp 5 dk demlenmeye bırakalım.

Haşılımız demlenirken bizde sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayalım.

3 yemek kaşığı tereyağımızı eritelim.

Haşılımızı yemek tabağına alıp pasta gibi güzelce yağlayalım.

Ortasına çukur açıp tereyağını dökelim. Üzerine de sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapalım

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.