KARS Haber Girişi : 06 Temmuz 2020 22:59

Oktay Aktaş’tan Kars Valisine Açık Çağrı ve Rica

Oktay Aktaş’tan Kars Valisine Açık Çağrı ve Rica
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Oktay Aktaş’tan Kars Valisine Açık Çağrı ve Rica
Oktay Aktaş’tan Kars Valisine Açık Çağrı ve Rica

Oktay Aktaş’tan Kars Valisine Açık Çağrı ve Rica

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars MHP eski İl başkanı Oktay Aktaş’ın, “Sayın Valimiz Türker ÖKSÜZ’e Kars Halkı adına açık çağrımız ve ricamızdır” yazısı:

          Sayın Valim, bildiğiniz gibi Kars, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi içinde çok özel bir yere sahip, tarihi ve zengin kültür mirası ile ülkemizin en önemli şehirlerinden birisidir. Şehrimizin en önemli özelliklerinden birisi de hem tabyalar şehri hem de bir kale şehri olmasıdır. Tarihin çeşitli dönemlerinde yapılmış olup bazısı zamanla yıkılmış,  bazısı günümüze harabe halde ulaşmış, bazısı da halen aktif olarak kullanılan toplam 46 adet tabya ile Türkiye’de en çok tabya yapılmış şehirdir Kars…

         Sayın Valim, yapılmakta olan Kars Vadisi projesi için başta siz Sayın Valimiz Türker Öksüz olmak üzere bu projede emeği geçenlere çok teşekkür etmek istiyorum. Bu çalışma Kars’ın tarihi, sosyal, kültürel yapısını ön plana çıkartıp turizmine büyük katkı sağlayarak Kars’ın turizm potansiyeline çok büyük bir değer katacak ve aynı zaman da Kars tarihinin de gün yüzüne çıkarılmasını sağlayacaktır. İlimize gelen yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekecek olan bu tarihi doku biz Karslıları heyecanlandırmakta çünkü 441 yıl sonra tarihi bölge yeniden canlanarak  tarihi bölge ilk günkü güzelliklerine kavuşuyor. 

         Yapılacak olan bu güzel ve çok  anlamlı çalışmanın bitmesini büyük bir heyecanla ve sabırsızlıkla beklerken özellikle bu büyük çalışma da yer alan Kars Çayı çevre düzenlemesi, Kars Çayı ıslah edilerek şişme savak sistemiyle su seviyesi yükseltilmesi, bedesten çarşısı, Kars Kalesi yolu düzeltilmesi ve Kale aydınlatılması, Taşköprü, Muradiye ve Mazlumağa Hamamları ile Beylerbeyi Sarayı’nın  restorasyonu çalışması gibi  çalışmalarla ağaçlandırma, yeşil alan ve yürüyüş yolları, oturma alanlarıyla birlikte Kars’ta adeta bir cazibe merkezi oluşacak ve muazzam bir görsellik oluşacaktır.

        Sayın Valim, çalışılmakta olan bu bölge Kars’ın en eski ve buram buram tarih kokan bölgesidir. Yapılmakta olan bu proje ile bu bölgedeki tarihi doku gün yüzüne çıkmış olacaktır. Fakat bu projede tarihi dokunun tamamen gün yüzüne çıkması için siz Sayın valimden hem şahsım hem de Kars halkı adına uygun görürseniz bir ricada  bir talepte bulunmak istiyorum. Öncelikle bu bölgeyi bir bütün olarak ele aldığımızda bu bölgede iki eksik kalıyor. Bunun birincisi Taşköprünün üst tarafındaki, Temur Paşa Tabyası ve Kulesidir. Temur Paşa Tabyası günümüzde hala ayakta iken kulesi tarih içinde zamanla yıkılmıştır. Bu arada Temur Paşa Tabyasının üzerine tabyanın kulesinin olduğu yere en başından beri karşı çıktığım ve yapıldıktan sonra defalarca yıkım kararı çıkarttığım; en son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın “ucube” olarak nitelediği anıt yapılmıştı. Yapılan bu anıt hem tabyaya büyük zarar vermiş, anıt yapılırken kulenin dışında olan giriş tarafı tahrip edilmişti. Temur Paşa Tabyasının kulesi aşağıdaki tarihi resimlerde de  görülecektir:

 

Sayın Valim, Osmanlı Padişahı III. Murad’ın emriyle Kars’a 100 bin kişilik ordusu ile gelen Lala Mustafa Paşa, 1579 yılında şehre yapılan düşman saldırılarını durdurmak amacıyla Kars’ta yeni bir  imar çalışması başlatır. Bu imar çalışması sırasında yıkılan Kars Kalesi yeniden yapılmış, kale ile birlikte 9 cami, hamamlar, 1 taş köprü, Beylerbeyi Sarayı birlikte Kars Kalesinin karşısında ve dere içini gözetleyen, Kars’a karşı olabilecek saldırılara karşı Temur Paşa Tabyasını ve onun Kulesi’ni de yaptırır. Bu kule, dere içinden gelecek düşmanı gözetlemek için yaptırılmıştır.

            Yapılmakta olan Kars Vadisi projesine Temur Paşa Tabyasının Kulesi de dahil edilip aslına uygun olarak tekrar yapılırsa bu bölge için eşsiz bir seyir terası olacağı kanaatindeyim. Ayrıca tarih yeniden canlanmış olacaktır.

Kars Vadisi projesinde eksik kalan  İkinci eksik ise hemen Kars Kalesi’nin yan tarafında 4 tane daha tabya vardır.

Bunlar:

 1- Karadağ Tabya,

2- Gemli Tabya, 

 3- Arap Tabya, 

 4- Kerim Paşa Tabya

Bu tabyalarda birbirleriyle bağlantılı o bölgenin tarihi dokusunu tamamlayan unsurlardır. Bu tabyalarda restore edilip aktif olarak kullanılırsa bir bütünlük oluşturacaktır. Temur Paşa Tabyası ve Kulesi ile  beraber diğer tabyalarda  bu çalışmayla beraber değerlendirmeye alınıp restore edilerek turizme kazandırılırsa bu bölgedeki tarihi doku tamamlanmış olur. Temur Paşa Tabyası ile onun kulesi ve  Karadağ Tabya, Gemli Tabya, Arap Tabya ve  Kerim Paşa Tabya Kars Kalesi’ni gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yapıldığı için hepsi bir bütünlük oluşturmaktadır. Bu tabyalar Kars turizmine de büyük katkı sağladığı gibi Kars’ın tabyalarının bir bölümü de yıkılmaktan kurtarılmış olacaktır.

         Sayın Valim, çalışılmakta olan bu tarihi bölgede Kars’ın tarihini tam 441 yıl sonra bu bölgenin tekrar eski tarihi kimliğine kavuşturacak Kars vadi projesi çalışmalarınız Kars’ımıza tarihimize ışık tutacak çok güzel ve çok anlamlı olan tarihi dokuyu canlandırma çalışmalarınız  biz Karslıları çok mutlu etmektedir. Kars için yapılan bu güzel çalışma ve diğer çalışmalar için  başta Sayın Valimiz Türker Öksüz olmak üzere emeği geçen herkese biz Karslılar olarak çok teşekkür ederiz.  

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.