GÜNCEL Haber Girişi : 21 Aralık 2017 09:37

Peynirlerin Kralı Gravyer Kars’ta raflarda

Peynirlerin Kralı Gravyer Kars’ta raflarda
PEYNİR BAŞKENTİ KARS’TA HİLE KABUL ETMEYEN GRAVYER PEYNİRİ RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

Peynirlerin Kralı Gravyer Kars’ta raflarda

KAFKAS HABER AJANSI

PEYNİR BAŞKENTİ KARS’TA HİLE KABUL ETMEYEN GRAVYER PEYNİRİ RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

Türkiye’de peynirin başkenti olarak bilinen Kars’ta uzun ve meşakkatli bir üretimin ardından damak tadına sunulan gravyer kış mevsiminin bastırmasıyla birlikte raflardaki yerini aldı.

Gravyer peyniri Kars’a bağlı Boğatepe Köyü’nde 2100 rakımında yüzlerce çeşit bitkiden yürüyerek otlanan ineklerin sütünden elde ediliyor. Süt aylarca süren bir işlemin ardından Aralık-Ocak ayları arasında damak tadına sunulması için raflardaki yerini alıyor. Kilo fiyatı 60-70 TL arasında değişen gravyer peyniri farklı lezzeti, özellikleri ve görüntüsüyle cezp ediyor.

Hile kabul etmeyen gravyer peynirini kaşardan ayıran özelliği ise; delikli olması.Bu da peynire kendine has bir özellik katıyor.

Tanesi 5-80 kilogram arasında değişen gravyer peyniri yıllardır büyük marketlerde de satılıyor. Kars şehir merkezinde ise yüzlerce bal kaşar üzerine iş yapan dükkanlarda da bulunduruluyor.

Öz Koçaklar Peynircilik sahibi Murat Koçak, “Peynirlerin Kralı” olarak adlandırılan gravyerin sütten başlayıp sofralara gelinceye kadar ki serüveninin bile bin bir meşakkatten geçtiğini söyledi.

1-2 santim kalınlığındaki koyu renkli kabuğunun peyniri uzun süre koruduğunu belirten Koçak, 100 kiloluk peynir için yaklaşık bin 450 kilogram süt harcandığını da sözlerine ekledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.