Sarıkamış Şehitleri anıldı

Sarıkamış Şehitleri anıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Sarıkamış şehitleri için eksi 14 derecede, koronavirüs tedbirli anma

Enver Paşa komutasında, 106 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak, şehit olan binlerce Mehmetçik, koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlı katılımla gerçekleştirilen törenle anıldı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 14 derece olduğu Kars Sarıkamış'taki törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Burada can vererek şehadete yürüyen yiğitler, birer şuur abidesi olarak hüzünlü ama bir o kadar da şanlı direnişin kahramanı olmuşlardır" dedi.

Sarıkamış Harekatı'nın 106'ncı yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliği, ilçedeki Ayyıldız Tören Alanı'nda başladı. Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin kıyafetleriyle törende yer alan, Sarıkamış 9'uncu Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı askerler, alandaki dev Türk bayrağının altında bekledi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in anıta çelenk sunmasıyla başlayan tören, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla devam etti. Kazım Karabekir Kışlası 9'uncu Komando Tugayı’nda görevli Topçu Yüzbaşı Çapan Özçiftçi, 106 yıl önce gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı'nı anlattı.

BAKAN KASAPOĞLU: MUKADDES VAZİFE OLARAK GÖRÜYORUZ

Sarıkamış'ın tanık olduğu acıların çok büyük olduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Allahuekber Dağları'nın zirvesinden milletimizin sinesine bir çığ düşmüş ve orada bütün Anadolu'nun ciğeri yanmıştır. İşte o yürek yangınları onlarca yıldır nice türkülere, ağıtlara konu olmuştur. Fakat Sarıkamış; en az o acılar kadar tarih sayfalarına geçen büyük bir kahramanlığın da şahididir. Bu diyar; ağıtların olduğu kadar destanların da yurdudur. Burada can vererek şehadete yürüyen yiğitler, birer şuur abidesi olarak hüzünlü ama bir o kadar da şanlı bir direnişin kahramanı olmuşlardır. Çanakkale'yi geçilmez kılan, Kut'ül Amare'de işgalcilere karşı muzaffer olan, tarihte benzeri olmayan büyük bir İstiklal Mücadelesi vererek Türkiye Cumhuriyeti'ni inşa eden ruh; Sarıkamış'ta da kar üstüne yiğitliğin destanını yazan Mehmetçik ruhudur. Malazgirt Ovası'ndan çıkıp Anadolu'yu kucaklayan, İstanbul'u fetheden ruh; Sarıkamış'ta karlı dağlara mührünü vurmuştur. Sarıkamış'ı bizim gözümüzde ölümsüz kılan işte budur. Sarıkamış'ı, bu aziz milletin vatan sevgisini ve millet olma şuurunu en dokunaklı biçimde anlatan Sarıkamış destanını, bu ülkenin gençlerine iyi anlatmalıyız" diye konuştu.

'EMANET, TÜRKİYE'NİN GENÇLERİNİN OMZUNDA'

"Biz, bakanlık olarak bu kutlu emaneti yarınlara aktarmayı bir mukaddes vazife olarak görüyoruz" diyen Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Gençlerimizin tarihi birikimlerine katkı sağlamayı bakanlığımızın en temel vazifelerinden biri olarak kabul ediyoruz. Çünkü Sarıkamış'ı iyi okuyan bir genç; Saruhanlı'dan çıkıp Sarıkamış için mücadele etmenin ne demek olduğunu da kavrayacaktır. Filistin'den, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan çıkıp Çanakkale sırtlarında vatan uğruna can verenlerin verdiği büyük mücadeleyi yüreğinde hissedecektir. Bir toplum için en büyük güç geçmişin tecrübeleriyle, gelecek heyecanının birleşmesi, ortak bir şuura dönüşmesidir.

Bunun için her ağustosta Dumlupınar yollarında, Malazgirt Ovası'ndayız. Bu yüzden her sene Çanakkale'de 57. Alay'ın izini sürüyoruz. Alparslan'ın duası, Osman Gazi'nin rüyası, Gazi Mustafa Kemal'in davası hep aynı kutlu emanete işaret eder, değerli dostlar. Bu emanet Türkiye'dir, Türkiye'nin milli bağımsızlığıdır. Bu emaneti dün Allahuekber Dağları'nda zorluklara göğüs gererek yürüyen Mehmet'ler omuzlamıştır. Çanakkale'de onbeşliler, 15 Temmuz'da Ömer Halisdemir’ler omuzlamıştır. Bu emanet, bugün insanlığın umudu olan Türkiye'nin gençlerinin omzundadır, bizim omuzlarımızdadır. Biz Türkiye'yi aydınlık bir istikbale taşımak için var gücümüzle çalışırken, milli bağımsızlık emanetini aynı şuurla taşıyan gençlerimizin heyecanından, enerjisinden ilham alıyoruz."

AZERBAYCAN'A SELAM GÖNDERDİ

Pandemi süresince yapılanları da anlatan Bakan Kasapoğlu, ülkeler birbirlerinden maske kaçırırken, ay yıldızlı uçakların ihtiyacı olan bölgelere yardım götürdüğünü söyledi. Kasapoğlu, yükseköğrenimdeki öğrenciler için hizmet veren bakanlığa bağlı yurtların pandemi boyunca millete sığınacak liman olduğunu dile getirdi. Ertelenen spor organizasyonları ile evlerinde kalan sporcuların, organizasyonların başlamasıyla destanlar yazdığını kaydeden Kasapoğlu, dünyanın dört bir yanından art arda şampiyonluk, madalya, rekor haberleri geldiğini söyledi.

Bakan Kasapoğlu, konuşmasında Azerbaycan'a da selam göndererek, "Buradan bir selam da can Azerbaycan'a. Türkiye'nin çelikten bir iradeyle kardeş Azerbaycan'ın yanında durduğu Karabağ Harekatı; Sarıkamış Harekatı'yla başlayan destanın son satırlarını yazıp çizgiyi çekmiştir. Başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu zaferde pay sahibi olan herkes, Sarıkamış şehitlerinin ruhlarını şad etmiştir" dedi.

BAKAN DÖNMEZ: BİR MİLLETİN YÜREĞİ BUZ TUTTU

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ise Sarıkamış'ta sadece yüz binlerce askerin değil bir milletin yüreğinin buz tuttuğunu söyledi. Büyük bir imparatorluğun evlatlarının vatan ve millet sevgisiyle gözlerini kırpmadan şehadete yürüdüğünü kaydeden Bakan Dönmez, "Sarıkamış'taki ruh, İstiklal Mücadelemize de ruhunu üfledi. Sarıkamış şehitlerimizin kardeşliği, fedakarlığı, vatanseverliği bizlere en büyük mirastır. Burada yan yana yatan şehitlerimiz göklerdeki ezanlarımızın, gönderdeki bayrağımızın bir asır önceki şahididir. Anadolu'yu Türk-İslam diyarı yapan atalarımızın kutlu neslidir. Sarıkamış, Malazgirt'ten bugüne uzanan bu topraklardaki varlığımızın en acı hatırası. Buranın soğuğuna değil aylarca bir gece dayanmak bile gerçekten mümkün değil. 106 yıl önce en zor zamanda, sahra kıyafetleriyle bu dağları aşmaya çalışmak ancak Peygamber Ocağı'nın kutlu varisi Mehmetçiğin gösterebileceği bir cesaretti. Biz onlardan razıyız. Cenab-ı Hak da onlardan razı olsun inşallah. Allahuekber Dağları şehadete 'allahu ekber' nidalarıyla giden aziz şehitlerimizin nidalarıyla çınlıyor hala. Burada bu havayı teneffüs edince o gün burada çekilen eziyetleri, çileleri daha iyi anlıyor, daha yoğun hissediyor insan. Burası tıpkı Çanakkale gibi tıpkı Dumlupınar gibi tıpkı Kut'ül Amare gibi her bir karışında büyük bir destanın yazıldığı topraklar. Bunu iyi anlamamız ve çocuklarımıza iyi anlatmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünlere gelene kadar hangi zorluklardan geçtiğini, hangi badireleri anlattığını sadece tarih kitaplarından okuyarak değil, buralara gelerek yerinde görmeleri, bu ruhu hissetmeleri gerekiyor" diye konuştu.

'ŞEHİTLERİMİZİN KANLARIYLA VARLIĞIMIZI MÜHÜRLEDİK'

"Bizlerin bugün canımız pahasına sahip çıktığı tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet şiarı bu topraklarda yatan şehitlerimizin bizlere bıraktığı kardeşlik mirasıdır" diyen Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

"Ecdadımızın millet olma şuuruna gözümüz gibi sahip çıkacağız. Bizleri bölmek, aramıza nifak sokmak, kardeşi kardeşe düşman etmek isteyen dahili ve harici mihraklar şunu iyi bilmelidir ki biz 1000 yıldır bu toprakları omuz omuza, can cana, yan yana koruduk. Şehitlerimizin aziz kanlarıyla bu topraklardaki varlığımızı mühürledik. Şühedanın izinde bizler de bu vatan uğruna ne gerekiyorsa gözümüzü kırpmadan yapmaya hazırız. Rabb'im şehitlerimizin şefaatlerinden bizleri mahrum etmesin. Onların yürüdüğü bu yollarda bizlere de aynı istikamet üzere olmayı nasip eylesin. Bu yıl salgın tedbirleri nedeniyle kısıtlı bir katılım oldu ancak şunu biliyoruz ki 83 milyonun kalbi bugün burada atıyor. Buraya gelemeyen milyonlarca vatandaşımızın elleri bugün semaya Sarıkamış şehitlerimiz için kalkıyor. Buraya gelen, salavatlar ve dualarla yürüyüşümüze ortak olan, dualarıyla bizlere Türkiye'nin dört bir yanından eşlik eden herkesten Allah razı olsun."

Konuşmalardan sonra törene katılanlar, Sarıkamış Şehitleri'ni anma yürüyüşüne başladı.

YUKARI SARIKAMIŞ ŞEHİTLİĞİNE YÜRÜDÜLER

Ayyıldız Tören alanından sonra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve katılımcılar şehitler anısına yürüyüşe başladı. Yaklaşık 700 metrelik yolu yürüyen katılımcılar, Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne ulaştı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu şehitlikte Kasapoğlu ve Dönmez, şehitliğe kırmızı karanfil bıraktı. Buradaki törenin ardından katılımcılar kardan heykellerin açılışına katıldı. 10 kişilik bir ekibin yaklaşık bir haftada yaptığı kardan heykelleri açan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu,

"Sarıkamış Harekatı'nın, o destanın, ecdadımızın kahramanlık destanının 106 yılı. Onları anmak, yad etmek üzere buradayız. Onları rahmet ve minnetle yad ediyorum. Gençlik şühedanın izinde. Yıllardan beri Sarıkamış'ta gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayı pandemiye rağmen sınırlı da olsa yapıyoruz. Heyecanlıyız, mutluyuz. Sınırlı katılım da olsa gençlerimizin, milletimizin heyecanının, duygusunun ruhunun bizimle beraber olduğuna inanıyoruz. Tek yürek olarak millet olarak buradayız. İnşallah bundan sonraki yıllarda aynı kalabalıklarla, daha güçlü heyecanlarla bunu gerçekleştirmek nasip olur diye temenni ediyorum. Sarıkamış bir destan, ecdadımızın canıyla, kanıyla yazdığı bir destan. Bir hilal uğruna, bayrak uğruna yazdığı destan. Biz de gençlerimizin omuzunda yarınlara taşımak adına bunu gerçekleştiriyoruz. Gençlerimizle inşallah bu şanlı bayrağı ebediyen dalgalandıracağız. Hiç kimsenin tuzağına, kötü emeline yar etmeyeceğiz. Bu anlamda emeği olan herkese Kars halkına, siyasetçilerimize, milletvekillerine teşekkür ediyorum. Kardan heykeller için sanatçıları kutluyorum. Bu bilinci diri tutma adına ne gerekiyorsa bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ülkemizin kutlu yürüyüşü, ecdadın izinden yürüyüşü devam edecek" diye konuştu.

HEYKEL DONMUŞ ASKERİMİZİN TEMSİLİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez ise konuşmasında şunları söyledi: "106 yıl. Bir asrı aşkın süredir hemen her yıl seneyi devriyesini büyük bir heyecanla üzülerek bu olayları hatırlıyoruz. O dönem coğrafyasına baktığımızda Osmanlı ve sonrasında da Cumhuriyetin kuruluş yıllarına baktığımızda Osmanlı 30-40 yıllık kesintisiz savaşın, mücadelenin içerisinden geçti. Doğu cephesi bizim için son derece önemliydi, işgal edilmiş bir topraktı burası. 90 bine yakın şehit var, büyük bir kısım donarak hayatını kaybetti. Önünde bulunduğumuz heykel de donmuş askerimizin temsili. Heykeli mermere, taşa, ahşaba, demire işleyebilirsiniz. Hatta buzdan heykellerini dünyanın dört bir yanında görme imkanınız var. Burada yaşanmış bir olayı aksettirmesi açısından son derece önemli. Bu eseri ortaya çıkaran hocamız ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum"

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

  • 140 / 1 Sarıkamış Şehitleri anıldı 0

  • 140 / 2 Sarıkamış Şehitleri anıldı 1

  • 140 / 3 Sarıkamış Şehitleri anıldı 2

  • 140 / 4 Sarıkamış Şehitleri anıldı 3

  • 140 / 5 Sarıkamış Şehitleri anıldı 4

  • 140 / 6 Sarıkamış Şehitleri anıldı 5

  • 140 / 7 Sarıkamış Şehitleri anıldı 6

  • 140 / 8 Sarıkamış Şehitleri anıldı 7

  • 140 / 9 Sarıkamış Şehitleri anıldı 8

  • 140 / 10 Sarıkamış Şehitleri anıldı 9

  • 140 / 11 Sarıkamış Şehitleri anıldı 10

  • 140 / 12 Sarıkamış Şehitleri anıldı 11

  • 140 / 13 Sarıkamış Şehitleri anıldı 12

  • 140 / 14 Sarıkamış Şehitleri anıldı 13

  • 140 / 15 Sarıkamış Şehitleri anıldı 14

  • 140 / 16 Sarıkamış Şehitleri anıldı 15

  • 140 / 17 Sarıkamış Şehitleri anıldı 16

  • 140 / 18 Sarıkamış Şehitleri anıldı 17

  • 140 / 19 Sarıkamış Şehitleri anıldı 18

  • 140 / 20 Sarıkamış Şehitleri anıldı 19

  • 140 / 21 Sarıkamış Şehitleri anıldı 20

  • 140 / 22 Sarıkamış Şehitleri anıldı 21

  • 140 / 23 Sarıkamış Şehitleri anıldı 22

  • 140 / 24 Sarıkamış Şehitleri anıldı 23

  • 140 / 25 Sarıkamış Şehitleri anıldı 24

  • 140 / 26 Sarıkamış Şehitleri anıldı 25

  • 140 / 27 Sarıkamış Şehitleri anıldı 26

  • 140 / 28 Sarıkamış Şehitleri anıldı 27

  • 140 / 29 Sarıkamış Şehitleri anıldı 28

  • 140 / 30 Sarıkamış Şehitleri anıldı 29

  • 140 / 31 Sarıkamış Şehitleri anıldı 30

  • 140 / 32 Sarıkamış Şehitleri anıldı 31

  • 140 / 33 Sarıkamış Şehitleri anıldı 32

  • 140 / 34 Sarıkamış Şehitleri anıldı 33

  • 140 / 35 Sarıkamış Şehitleri anıldı 34

  • 140 / 36 Sarıkamış Şehitleri anıldı 35

  • 140 / 37 Sarıkamış Şehitleri anıldı 36

  • 140 / 38 Sarıkamış Şehitleri anıldı 37

  • 140 / 39 Sarıkamış Şehitleri anıldı 38

  • 140 / 40 Sarıkamış Şehitleri anıldı 39

  • 140 / 41 Sarıkamış Şehitleri anıldı 40

  • 140 / 42 Sarıkamış Şehitleri anıldı 41

  • 140 / 43 Sarıkamış Şehitleri anıldı 42

  • 140 / 44 Sarıkamış Şehitleri anıldı 43

  • 140 / 45 Sarıkamış Şehitleri anıldı 44

  • 140 / 46 Sarıkamış Şehitleri anıldı 45

  • 140 / 47 Sarıkamış Şehitleri anıldı 46

  • 140 / 48 Sarıkamış Şehitleri anıldı 47

  • 140 / 49 Sarıkamış Şehitleri anıldı 48

  • 140 / 50 Sarıkamış Şehitleri anıldı 49

  • 140 / 51 Sarıkamış Şehitleri anıldı 50

  • 140 / 52 Sarıkamış Şehitleri anıldı 51

  • 140 / 53 Sarıkamış Şehitleri anıldı 52

  • 140 / 54 Sarıkamış Şehitleri anıldı 53

  • 140 / 55 Sarıkamış Şehitleri anıldı 54

  • 140 / 56 Sarıkamış Şehitleri anıldı 55

  • 140 / 57 Sarıkamış Şehitleri anıldı 56

  • 140 / 58 Sarıkamış Şehitleri anıldı 57

  • 140 / 59 Sarıkamış Şehitleri anıldı 58

  • 140 / 60 Sarıkamış Şehitleri anıldı 59

  • 140 / 61 Sarıkamış Şehitleri anıldı 60

  • 140 / 62 Sarıkamış Şehitleri anıldı 61

  • 140 / 63 Sarıkamış Şehitleri anıldı 62

  • 140 / 64 Sarıkamış Şehitleri anıldı 63

  • 140 / 65 Sarıkamış Şehitleri anıldı 64

  • 140 / 66 Sarıkamış Şehitleri anıldı 65

  • 140 / 67 Sarıkamış Şehitleri anıldı 66

  • 140 / 68 Sarıkamış Şehitleri anıldı 67

  • 140 / 69 Sarıkamış Şehitleri anıldı 68

  • 140 / 70 Sarıkamış Şehitleri anıldı 69

  • 140 / 71 Sarıkamış Şehitleri anıldı 70

  • 140 / 72 Sarıkamış Şehitleri anıldı 71

  • 140 / 73 Sarıkamış Şehitleri anıldı 72

  • 140 / 74 Sarıkamış Şehitleri anıldı 73

  • 140 / 75 Sarıkamış Şehitleri anıldı 74

  • 140 / 76 Sarıkamış Şehitleri anıldı 75

  • 140 / 77 Sarıkamış Şehitleri anıldı 76

  • 140 / 78 Sarıkamış Şehitleri anıldı 77

  • 140 / 79 Sarıkamış Şehitleri anıldı 78

  • 140 / 80 Sarıkamış Şehitleri anıldı 79

  • 140 / 81 Sarıkamış Şehitleri anıldı 80

  • 140 / 82 Sarıkamış Şehitleri anıldı 81

  • 140 / 83 Sarıkamış Şehitleri anıldı 82

  • 140 / 84 Sarıkamış Şehitleri anıldı 83

  • 140 / 85 Sarıkamış Şehitleri anıldı 84

  • 140 / 86 Sarıkamış Şehitleri anıldı 85

  • 140 / 87 Sarıkamış Şehitleri anıldı 86

  • 140 / 88 Sarıkamış Şehitleri anıldı 87

  • 140 / 89 Sarıkamış Şehitleri anıldı 88

  • 140 / 90 Sarıkamış Şehitleri anıldı 89

  • 140 / 91 Sarıkamış Şehitleri anıldı 90

  • 140 / 92 Sarıkamış Şehitleri anıldı 91

  • 140 / 93 Sarıkamış Şehitleri anıldı 92

  • 140 / 94 Sarıkamış Şehitleri anıldı 93

  • 140 / 95 Sarıkamış Şehitleri anıldı 94

  • 140 / 96 Sarıkamış Şehitleri anıldı 95

  • 140 / 97 Sarıkamış Şehitleri anıldı 96

  • 140 / 98 Sarıkamış Şehitleri anıldı 97

  • 140 / 99 Sarıkamış Şehitleri anıldı 98

  • 140 / 100 Sarıkamış Şehitleri anıldı 99

  • 140 / 101 Sarıkamış Şehitleri anıldı 100

  • 140 / 102 Sarıkamış Şehitleri anıldı 101

  • 140 / 103 Sarıkamış Şehitleri anıldı 102

  • 140 / 104 Sarıkamış Şehitleri anıldı 103

  • 140 / 105 Sarıkamış Şehitleri anıldı 104

  • 140 / 106 Sarıkamış Şehitleri anıldı 105

  • 140 / 107 Sarıkamış Şehitleri anıldı 106

  • 140 / 108 Sarıkamış Şehitleri anıldı 107

  • 140 / 109 Sarıkamış Şehitleri anıldı 108

  • 140 / 110 Sarıkamış Şehitleri anıldı 109

  • 140 / 111 Sarıkamış Şehitleri anıldı 110

  • 140 / 112 Sarıkamış Şehitleri anıldı 111

  • 140 / 113 Sarıkamış Şehitleri anıldı 112

  • 140 / 114 Sarıkamış Şehitleri anıldı 113

  • 140 / 115 Sarıkamış Şehitleri anıldı 114

  • 140 / 116 Sarıkamış Şehitleri anıldı 115

  • 140 / 117 Sarıkamış Şehitleri anıldı 116

  • 140 / 118 Sarıkamış Şehitleri anıldı 117

  • 140 / 119 Sarıkamış Şehitleri anıldı 118

  • 140 / 120 Sarıkamış Şehitleri anıldı 119

  • 140 / 121 Sarıkamış Şehitleri anıldı 120

  • 140 / 122 Sarıkamış Şehitleri anıldı 121

  • 140 / 123 Sarıkamış Şehitleri anıldı 122

  • 140 / 124 Sarıkamış Şehitleri anıldı 123

  • 140 / 125 Sarıkamış Şehitleri anıldı 124

  • 140 / 126 Sarıkamış Şehitleri anıldı 125

  • 140 / 127 Sarıkamış Şehitleri anıldı 126

  • 140 / 128 Sarıkamış Şehitleri anıldı 127

  • 140 / 129 Sarıkamış Şehitleri anıldı 128

  • 140 / 130 Sarıkamış Şehitleri anıldı 129

  • 140 / 131 Sarıkamış Şehitleri anıldı 130

  • 140 / 132 Sarıkamış Şehitleri anıldı 131

  • 140 / 133 Sarıkamış Şehitleri anıldı 132

  • 140 / 134 Sarıkamış Şehitleri anıldı 133

  • 140 / 135 Sarıkamış Şehitleri anıldı 134

  • 140 / 136 Sarıkamış Şehitleri anıldı 135

  • 140 / 137 Sarıkamış Şehitleri anıldı 136

  • 140 / 138 Sarıkamış Şehitleri anıldı 137

  • 140 / 139 Sarıkamış Şehitleri anıldı 138

  • 140 / 140 Sarıkamış Şehitleri anıldı 139

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.