KARS Haber Girişi : 31 Mayıs 2020 22:06

Sebzeleri seralarından

Sebzeleri seralarından
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Sebzeleri seralarından
Sebzeleri seralarından Sebzeleri seralarından

Sebzeleri seralarından

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ KENDİ SEBZELERİNİ KENDİ SERALARINDA YETİŞTİRİYOR

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) yerleşkesindeki lojmanlarında sera kuran akademisyenler 10 yılı akın süredir kendi sebzelerini kendileri üretip tüketiyor. 12 adet seraya her geçen gün yenileri ekleniyor. Özellikle de koronavirüs salgını sürecinde sebze ihtiyaçlarını kendi seralarında karşılayan akademisyenler tüm boş vakitlerini seralarında geçirerek, Doğu Anadolu’nun ağır kış koşullarında bile yılda 9-10 ay sebze tüketmenin ayrıcalığını yaşıyorlar.

KAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, “Üniversitemiz 2. Etap lojmanlarındaki seradayız. Üniversitemiz bünyesinde toplam 12 seramız bulunmakta. Seralarımızda içi ile dışı arasında yaklaşık 7-8 derecelik bir sıcaklık farkı mevcut. Ayrıca korunaklı alan olması sebebiyle serada hemen hemen bütün yeşillikleri ve sebzeleri yetiştiriyoruz. Bizler yaklaşık kışın en sert olduğu aylar aralık, ocak, şubat ayları hariç geriye kalan 9-10 ay kendi yeşilliklerimizi kendimiz üretip tüketebiliyoruz. Aynı zamanda da organik ürün yetiştirmiş oluyoruz. Tamamı yüzde 99 organiktir. Yüzde 1’lik fark da naylondan kaynaklanmaktadır.” dedi.

Günümüzde yeni yetişen neslin üretim konusunda çok zayıf yetiştiğini belirten Kırpık, “Doğal olarak insanlar hep şehirlere göç etti ve böylelikle şehirlerde büyük yığılmalar oldu. Böylelikle kırsal kesimde üretim zayıflamış oldu. Bunda tarımın teknolojik olması da etkili oldu. Ama bizler hem kendimiz hem çocuklarımız açısından hem de öğrencilerimiz açısından seralarda üretim yapmak, üretimin ne olduğunu nasıl yapıldığını, nerede hangi tür bitkilerin yetişebileceğini öğretmiş oluyoruz. Ayrıca bizim için bu seradaki uğraş mesai saatleri dışında, hafta sonlarında çok müthiş bir uğraş oluyor. Elimiz, ayağımız toprağa dokunuyor ve  psikolojimiz düzeliyor. Toprağa enerjimiz boşalıyor ve büyük bir rahatlama hissediyoruz. Böylelikle günün stresini de üzerimizden atmış oluyoruz. Bu anlamda bütün vatandaşlara kesinlikle bu uğraşı tavsiye ederim. Biz bu seracılığı yaklaşık 10 yıldır yapıyoruz.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.