SPOR Haber Girişi : 02 Mart 2021 00:00

Spor yapan çocuklar daima 1-0 öndedir!

Spor yapan çocuklar daima 1-0 öndedir!
Spor yapan çocuklar daima 1-0 öndedir! KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Spor yapan çocuklar daima 1-0 öndedir!

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Judo Antrenörü Yasin Yeşiltepe yazdı:

Spor yapan çocuklar hem fiziksel hem mental açıdan sağlıklı gelişiyor.

Beden Eğitim Öğretmeni ve Judo-Jiujitsu Milli Takım antrenörü Yasin Yeşiltepe’nin kaleminden..

Çocuk gelişiminde spor aktivitelerinin rolü büyük. Spor sayesinde çocukların hem fiziksel hem de mental açıdan daha sağlıklı ve daha çabuk geliştiği aşikar.

Çocuk gelişiminde sporun önemi tartışılmaz. Özellikle çocuk gelişiminin altın çağı olan 0-5 yaş döneminde spora yönlendirilen çocuklar, hayata bir adım önde başlıyor.

 

Spor yapan çocuklar hem fiziksel hem mental açıdan sağlıklı gelişiyor.

Anne babalara çocuklarını spor aktivitelerine yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Sporun çocuklara faydalarını şu şekilde sıralamak isterim.

 

Fiziksel açıdan sağlıklı olur

Spor yapan çocuklar fiziksel yönden daha sağlıklı bir şekilde gelişirler. Çocuğunuzun düzgün bir fiziğe, düzgün bir duruşa sahip olmasını istiyorsanız örneğin cimnastik çok uygun bir spor dalıdır. Cimnastikle paralel olarak Judo eğitimi de alan çocuklar denge anlamında hem bedensel hem zihinsel açıdan ön plana çıkarlar. Denge zaten bütün sporların temelidir. Cimnastik eğitimi alan bir çocuk çok rahat futbol oynar, voleybol oynar. Dolayısıyla da duruşu, oturuşu çok daha dengeli ve sağlıklı olur. Su sporları da çocukların gelişiminde büyük rol oynar. Vücut gelişimi ve beyin gelişimi için yüzme, çok çok önemlidir. Çocuğun sualtında yüzmeye başlaması, daha büyük yaşlarda da devam ettirmesi fiziksel ve mental gelişimi açısından fayda sağlar. Reflekslerin gelişimi için tenis de seçilebilir. Teniste bütün kaslar hareket ettiği için reflekslerin hızla gelişmesini sağlar. Tenis, hem denge hem de müsabaka sporu olduğu için beynin koordinasyon merkezini geliştirir. Oyunlara karşılık verme, oyunları daha önceden görme ve sezme gibi yetenekleri gelişir.

Mental açıdan gelişir

Çocuğun mental yönden gelişiminde eğitime ve sosyal etkinliklere paralel olarak spor da önemlidir. Çocuğu spora yönlendirmek zihinsel sağlığına olumlu yönde etki eder. Spor aktiviteleri sayesinde çocukların kan dolaşımı en ideal hale gelir. Ve bu sayede beyne daha çok kan gider. Dolayısıyla çocuk hem fiziksel olarak hem de zihinsel ve mental olarak daha iyi, daha çabuk gelişir. Daha sağlıklı bir beyne ve vücuda sahip olur. Mental açıdan başarma duygusu gelişir, özgüveni yerine gelir, mücadele gücü kazanır.

Sosyal yönden aktif olur

Çocuğun spor aktiviteleri arasında takım sporlarını seçmesi, sosyal gelişimine de büyük katkı sağlar. Grup olarak hareket etmeyi, takım olmanın anlamını, grubun başarısı için çabalamayı öğrenir. Aynı zamanda iletişim ve koordinasyon becerilerinin gelişmesinde de etkili olur.

 

Zihinsel yetenek kazanır

Tabii ki mental gelişim ve daha iyisini görebilmek için yapılabilecek bir diğer spor dalı da satrançtır. Satranç öğrenmek, beyin gelişimi için, beyin nöronlarının aktivasyonu için çok önemlidir. Çünkü yapılacak hamleleri önceden düşünüp görerek beyni zorlar, çözümler üretirsiniz. Satrançta sadece 1 hamle sonrasını değil, gerektiğinde 3-4 adım sonrasını da hesaplıyorsunuz, zihninizde hamleye karşı başka hamle seçeneklerini üretiyorsunuz. Satranç bu özelliğiyle hayattaki mücadeleleri aşmak için de zihinsel koordinasyon kazandıran bir oyundur. Bu yönüyle çocuk gelişiminde önemli bir rol oynar.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.