KARS Haber Girişi : 18 Nisan 2021 22:37

Tandırda Haçapuri  hazırlığı

Tandırda Haçapuri  hazırlığı
Tandırda Haçapuri  hazırlığı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Tandırda Haçapuri  hazırlığı

Tandırda Haçapuri  hazırlığı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yakın komşularımızdan Gürcistan'ın en sevilen lezzetlerinden biri olan nefis mi nefis haçapuri, Artvin’in Şavşat ilçesinden gelerek Kars’ın Bulanık köyünde yaşayan kadınların hünerli elleriyle lezzet harikasına dönüşüyor.

Tandırda imece usulüyle pişirilen haçapuri ramazan iftar sofralarının da vazgeçilmezi olarak yerini alıyor. Merkeze bağlı Bulanık köyünde 65 yaşındaki Suna Sarıçam’a ait tandır damında bir araya gelen 61 yaşındaki Dünya Levent ile 51 yaşındaki Güldane Aydın, gelinler Nurcan Aydın ve Songül Levent Haçapuri yemeğinin yanında ramazan hazırlıkları kapsamında erişte, sinor yufka ve tandır ekmeği de pişirdiler.

Güldane Aydın, “Biz ramazan hazırlığına başladık. 2-3 gündür yufka açıyoruz. Erişte de kestik bunlar biçim yöresel yemeklerimiz. Bunlar ramazan ayının olmazsa olmazlarındandır. Hamuru sabah namazından sonra mayaladık. Şimdi de ekmek pişirip ramazan boyunca hazırlıklar yapıyoruz. Şimdi burada haçapuri yemeği yapacağız. Haçapurinin içinde peynir, yumurta ve soğan bulunuyor” dedi.

Dedelerinin anne ve babasının Artvin’den gelerek bu köye yerleştiklerini ifade eden Güldane Aydın, “Haçapuri yemeğini yapmayı ben anne ve babamdan öğrendim. Artvin’in yöresel yemeğidir.” diye konuştu.

65 yaşındaki Suna Sarıçam ise tandırı yakarak komşularını topladıklarını ve birlikte hamur işleri yaptıklarını anlattı. Suna Sarıçam nine, “Biz her sene ramazan ayında böyle birbirimize yardım ederiz. Ramazan ayında ve biçin aylarında böyle yemekler yaparız. “ şeklinde konuştu.

Dünya Levent de soğanı yumruğuyla kırarak haçapuriye kattı ardından da tandırda hummalı bir çalışma başladı. İmece usulüyle yapılan çalışmalarda bir araya gelen komşu kadınlar ramazan ayını yöresel yemeklerle geçirmek için sürekli bir araya geldiklerini belirttiler.

 

FOTOĞRAFLI:

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Tandır hazırlıkları

Tandırda pişirilen ekmek ve yemekler

Haçapuri hazırlığı

Pişirilmesi

Güldane Aydın’ın konuşması

Dünya Levent’in soğanı yumruğuyla kırması

Suna Sarıçam’ın konuşması

Tandırdan detaylar

 

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.