KARS Haber Girişi : 19 Şubat 2021 21:27

Tarih Yiğitlerin ve Kahramanların Tarihidir ( 1 )

Tarih Yiğitlerin ve Kahramanların Tarihidir ( 1 )
Tarih Yiğitlerin ve Kahramanların Tarihidir ( 1 ) KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarih Yiğitlerin ve Kahramanların Tarihidir ( 1 )

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarih Araştırmacısı Yazar Sultan Aydın’ın, “Tarih Yiğitlerin ve Kahramanların Tarihidir ( 1 )” yazısı:

 (GAZİ KARS’IN ARPAÇAY-SUSUZ (ZARŞAD)-AKYAKA-(ŞÜREGEL) KAZALARININ MİLLİ KAHRAMANLARI, 40 YILLIK KARA GÜNLERİ, ŞEHİTLERİ VE ŞEHİTLİKLERİ)

 “BEN GAZİ KARS BENDE ŞEHİTLER YATAR"

TARİH; BİRÇOK MEYDAN SAVAŞINI KAYDETMİŞTİR. VATANI KORUYAN MEYDAN SAVAŞLARI BİR MİLLETİN BAĞIMSIZ VE HÜR YAŞAMAK AZMİNİ, CANLILIK KUDRETİNİ GÖSTERİR TARİH, YİĞİTLERİN VE KAHRAMANLARIN TARİHÎDİR .(HİZMETLERİ ÇOK AMA KENDİLERİ YOK KAHRAMANLAR)

1918-1920 Yıllarında canlarını mallarını Ermeni Çetelerine karşı korumak,yaşanan katliamları önlemek amacıyla bölgede bulunan Türk ve Müslüman ”Milli Kahramanlarımız ve koçaklarımız Milli Şura” hükümetleri şeklinde teşkilatlanarak ”İSTİKLAL VE HÜRRİYET” mücadelesine devam etmişlerdir.

KARS 1-ARPAÇAY(ZARŞAD) 2-SUSUZ(KÜÇÜK-ZARŞAD) 3-AKYAKA(ŞÜREGEL-KIZILÇAKÇAK)

4-AKBABA KAZALARININ MİLLİ KAHRAMANLARI:

3- MİLLİ KAHRAMAN HÜSEYİN HAN TALINLI

1-MİLLİ KAHRAMAN GAZİ AHMET BEY

2- MİLLİ KAHRAMAN ALİ BEY(ALİ AYDIN)

3- MİLLİ KAHRAMAN HÜSEYİN HAN TALINLI

4-KELBAYİ MEHMET BEY(AKBABA)

5-GÜLLİZAR OĞLU ABDULLAH BEY’İN KISACA HAYATLARI

 Arpaçay ilçesi nüfusuna kayıtlı birisi olarak , Arpaçay bölgesinin Milli  Kahramanlarını ,şehitlerini ve şehitliklerini sizlere yazı dizisi olarak sunmaya çalışacağız

 MİLLİ KAHRAMAN YÜZBAŞI GAZİ AHMET BEY

MUMİNZADE GAZİ AHMET BEY,KARS’IN ARPAÇAY-(ZARŞAT) İLÇESİ KOÇ KÖYÜNDE 1874 YILINDA NASİP VE ANAHANIMIN 7. ÇOCUĞUNDAN 2.Sİ OLARAK DÜNYAYA GELMİŞ.

    GENÇLİK YILLARINDA ÇEŞİTLİ SIKINTILAR ÇEKMİŞ,MERKEZİ BAKÜ’DE BULUNAN ” DİFAİ “ PARTİSİ VE KARS’TA KURULAN “GİZLİ İSLAM CEMİYETİ” KOLLARINDA ÇALIŞMIŞTIR.

     MUMİNZADE GAZİ AHMET BEY 1918-1919-1920 YILLARINDA ERMENİLERLE YAPILAN SAVAŞLARDA GÖSTEMİŞ OLDUĞU BAŞARILARINDAN ÖTÜRÜ KENDİSİNE 3 ADET VESİKA VERİLMİŞTİR (VESİKALARIN SURETİ AŞAĞIDADIR)

    GAZİ AHMET BEY’İN ABİSİ BEKİR AĞA,1917 YILINDA ARPAÇAY-BAYDOĞU-DAVUTO MEVKİĞİNDEKİ YAYLALARDA ERMENİ ÇETELERİ VE YANDAŞLARI TARAFINDAN KATLEDİLMİŞTİR. YANINDA BULUNAN BAYANLARA İNSANLIK DIŞI MUAMELELER YAPILMIŞTIR.

    GAZİ AHMET BEY’İN KARDEŞİ MİLİS MOLLA DEDE 14 NİSAN 1918 TARİHİNDE AKYAKA-ŞAHNALAR-KURTTEPE MEVKİĞİNDE ERMENİLERLE YAPILAN SAVAŞTA ŞEHİT EDİLMİŞTİR. MEZARI KOÇ KÖYÜ MEZARLIĞINDADIR.

     MUMİNZADE GAZİ AHMET BEY YÜZBAŞI RÜTBESİNDE 1923 YILINDA VEFAT ETMİŞ,ARPAÇAY TOMARLI(VANAZA) KÖYÜ MEZARLIĞINDA YATAR.

    YAPTIĞI HİZMETLERİNDEN ÖTÜRÜ ARPAÇAY KOÇ KÖYÜ İLK OKULUNA 1968 YILINDA GAZİ AHMET İLK OKULUNA ADI VERİLEREK YAŞATILMAKTADIR.

     GAZİ AHMET BEY’İN 3 ÇOCUĞU OLMUŞ SAMET,MUSTAFA VE İLYAS , SAMET’İN 10 ÇOCUĞU OLMUŞ 3 HAYATTADIR İLYASIN 9 ÇOCUĞU OLMUŞ 7 Sİ HAYATTADIR.

    GAZİ AHMET BEY’İN VESİKALARININ ASILLARI TORUNU EMEKLİ ÖĞRETMEN VE KOÇ KÖYÜ ESKİ BELEDEİYE BAŞKANI ESAT AYDIN’DADIR. TORUNLARI AYDIN SOYADINDA YAŞAMAKTADIRLAR.

 

VESİKA SURETTİR: KAFKAS TOPÇU ONBİRİNCİ ALAY KUMANDANLIĞI

Vesika 1: Kars’ın Koçköy’ünden Nesip Oğlu Ahmet, Kafkas Beşinci fırkada kılavuzluk hidametinde bulunarak, hidamet-i mesbukada bulunduğu gibi vücudundan ez- her cihet istifade edilen bir Osmanlı muhibibidir. Zati bir binek hayvanı ile birde silahı vardır. Gerek yollarda ve gerekse silahı ve hayvanına müdahale edilmemesi için bu vesika yedemine verildi .Fİ 7.6. 1334 (1918 ) KAFKAS TOPÇU ONBİRİNCİ ALAY KUMANDA( Binbaşı Recep İZZET)

VESİKA: 2 :Zarşat kazasında Koçköy’ü Kariyesinden Müminzade AHMET EFENDİ

(Belâda ismi muharrer Ahmet Efendi) Evvelce beşinci fırkada Rehberlik etmiş, Devlet ve Millet uğrunda Fedakârlıkta bulundu fırka mezkûr kumandanlığından almış olduğu Takdirnameden RAHİ an1aşı1dığına Binain hakikaten bu defada On birinci fırkanın mubaya komisyonuna İltihak ederek, Mezkür komisyonda dahi pek çok hidametisebket etmiş velhasıl Osmanlı muhibbi olduğu ibraz etmiştir.

               Binain-aleyh böyle namuslu bu adamı her yerde Osmanlı Memurlarına tavsiye edüp, herhangi vazifede isdihdam olunursa memnun olacağına halisen tavsiye ederim. Fİ 18 HAZİRAN Sene 1334 (1918)

                ONBİRİNCİ KAFKAS FIRKASI :Mübayaa Komisyonun Reisi Alay Müfettişi : (Bekir SIDDIK)

VESİKA: 3-Şark cephesi Kumandanlığı Erkani Harbiyyesi , Sarıkamış 14.11.1336 ( 1920)

2. Şube adet 329 Hususi :Fi 20 Teşrinisani ( Kasım) Sene 1336 ( 1920)

               Dokuzuncu Kafkas Süvari Bölüğünden Milis Üsteğmen  AHMET Efendi Belâda künye ve muhtırası muharrer Milis Mülazimisani AHMET Efendinin ERMENİ’lerle vuka gelen harpteki Hüsnihidamet ve gayretine mebni TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ NAMINA HARP MADALYASI ile taltifi icra kılınmıştır.

               (Şark Cephesi Kumandanı ) ( Ferik : Kazım KARABEKİR)

VATANIMIZIN BÜTÜNLÜĞÜ MİLLETİMİZİN BİRLİĞİ MİLLİ DEĞERLERİMİZİN VARLIĞI İÇİN  CANLARINI VEREN ŞEHİT ECDADIMIZA HER TÜRLÜ ŞÜKRANLARIMIZI,KAHRAMANLARIMIZA GAZİLERİMİZE ALLAHTAN CENNET MEKAN DİLERİZ.

KAYNAKLAR

1-Porf.Dr.İsmail Kayabalı,Cemender Aslanoğlu Türk kültürü (126-Nisan 1973)

2-Prof.Dr.Mehmet Fahrettin Kırzıoğlu Kars ve çevresinde Ermeni mezalini ( 1970 Ankara)

3- Gazi Ahmet’in Oğlu İlyas Aydın’ın Anlattıkları

4-Emekli öğretmen Esat Aydın’ın Anlattıklerı

5-Fahrettin Erdoğan Türk ellerinde hatıralarım Kültür Bakanlığı  Yayınları 1998

YAZI DİZİSİ DEVAM EDECEKTİR…

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.