KARS Haber Girişi : 15 Şubat 2021 22:32

Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi

Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi
Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

SERKA, KARS’A 1 MİLYON TURİST GETİRECEK O PROJEYE BAŞLADI

Kars Valisi Türker Öksüz, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programı ile finanse edilen ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin tamamlanmasıyla Kars’ta 1 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini söyledi. 

SERKA tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) ile finanse edilen ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin Mart ayında hayata geçirilmesi için yerel paydaşlar arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol için SERKA’nın Kars’taki hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Kars Valisi Türker Öksüz, SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Engin Kılıç, SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yaşlı, İl Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Burulday katıldı. Toplantıda gazetecilere açıklama yapan Kars Valisi Öksüz, SERKA tarafından hazırlanan projenin kentteki SERKA’nın koordinasyonunda bütün paydaşlarla işbirliği halinde hayata geçirileceğini belirterek, “Kars’ta 1 milyon turist ağırlamak gibi bir hedefimiz var. Turist sayısını arttırmak için de turizm altyapısını hazırlamak gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz” dedi. Daha sonra projenin amacı, kapsamı ve sonuçlarıyla ilgili SERKA Turizm, Tanıtım ve Çevre Birim Başkanı Çağrı Birol Esatoğlu sunum yaptı. Sunumun ardından proje paydaşları görüş ve düşüncelerini dile getirdi. Toplantının sonunda, projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için üst düzey koordinasyon yapısı kurularak paydaşlar arasında protokol imzalandı.

ZENGİN MİRAS GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Yaklaşık 50 Milyon TL bütçeli ve 2,5 yıl süreceği düşünülen Proje kapsamında Kars kent merkezinde bulunan tarihi binalara çeşitli iyileştirme çalışmaları ile zengin tarihi kültürel dokunun korunması ve bu zengin mirasın gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.  Projenin uygulanacağı eskiden Ordu Caddesi olarak bilinen Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 7’si kamu binası olmak üzere 22 adet tescilli ve 12 adet tescilsiz bina için projenin inşaat bileşeni kapsamında cephe iyileştirmesi yapılacak. Ayrıca caddenin kaldırım yenilemesi, aydınlatma işleri, çevre düzenleme işleri, işaret levhaları ve sokak mobilyaları montajı yapılarak caddede yaklaşık 680 metrelik bir turistik güzergâh oluşturulacak. Bunun yanı sıra Ani Ören Yerinin etrafının koruma çitleriyle kapatılması, sokak mobilyaları ve yönlendirme ile bilgilendirme tabelaları ile donatılması sağlanacaktır. Aynı zamanda Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile kentteki turizm işletmeleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili paydaşların kurumsal kapasiteleri artırılacak, Kars’ın Türkiye ve dünyada şehir markası olarak tanınması için ise tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapılacak. Tüm bu faaliyetlerle turistler için daha iyi bir destinasyon oluşturulması ve sürdürülebilir turizm ortamının tesis edilmesi hedefleniyor.

TARİHİ KİMLİĞİYLE KARS KENTİ PROJESİ

Proje Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) ile finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.

Yaklaşık 50 Milyon TL bütçeli ve 2,5 yıl süreceği düşünülen proje tamamlandığında Kars’ta tarihi ve kültürel dokusuyla yaşayan bir şehir merkezi olması ve hem turistlere hem de gelecek nesillere bu zengin kültürel mirasın aktarılması hedeflenmektedir. Proje ile Kars’ta turizmin bütüncül bir anlayışla gelişmesini ve rekabet gücünü artırmayı, turizm işletmeleri için uygun yatırım ortamı oluşturmayı, istihdama katkı sağlamayı ve katma değeri artırmayı hedeflemektedir.

Proje inşaat işleri ve müşavirliği ile teknik yardım bileşenlerinden oluşmaktadır.

Kars Merkezde bulunan Haydar Aliyev Caddesi, Baltık mimari tarzı 28 adet tescilli ve 30 adet tescilsiz yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Projenin inşaat bileşeni kapsamında Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 22 tescilli ve 12 adet tescilsiz bina için cephe iyileştirmesi yapılacaktır. (Sıva/boya raspası, kapı pencere değişimi, çatı kaplaması vb.) Ayrıca caddenin kaldırım yenilemesi, aydınlatma işleri, çevre düzenleme işleri, işaret levhaları ve sokak mobilyaları montajı yapılacaktır. Bunun yanı sıra Ani Ören Yerinin etrafının koruma çitleriyle kapatılması, sokak mobilyaları ve yönlendirme/bilgilendirme tabelaları ile donatılması sağlanacaktır.

Kısaca, teknik yardım bileşeni ise; gerçekleştirilecek eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile kentteki turizm işletmeleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili paydaşların kurumsal kapasiteleri artırılacak, Kars’ın Türkiye ve dünyada şehir markası olarak tanınması için ise tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapılacak. Tüm bu faaliyetlerle turistler için daha iyi bir destinasyon oluşturulması ve sürdürülebilir turizm ortamının tesis edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda birçok analiz, strateji ve eylem planı da geliştirilecektir.

PROJE SÜRECİ VE MEVCUT DURUM

•             2014 yılında başvurusu yapılan projenin süreç içerisinde yaşanan revize talepleri nedeniyle nihai onayı 10.06.2019 tarihinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yapılmıştır.

•             2020 yılı başında müşavirlik, 2020 Eylül ayında inşaat işleri ve 2021 yılı Şubat ayında ise teknik yardım bileşeni ihalesi yapılarak değerlendirilmiş ve sonuçlandırılmıştır. İnşaat ve müşavirlik ihalesini kazanan firmalar ile program otoritesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında sözleşme imzalanmıştır. Teknik yardım bileşeni için değerlendirme süreci geçen hafta bitmiştir.

•             Proje başvuru dokümanında da belirtildiği üzere projenin başarıyla hayata geçirilmesi için üst düzey bir koordinasyon yapısının kurularak paydaşlar arasında protokol imzalanması gerekmektedir. Projeyi kapsamında Ajans’ın destek alacağı paydaşlar ise; Kars Valiliği, Kars Belediyesi, Kafkas Üniversitesi, Kars Ticaret ve Sanayi Odası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, KARTAB, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, Kars Milli Eğitim Müdürlüğü, Kars Sağlık İl Müdürlüğü ile Kars Esnaf ve Sanatkârlar Odası’dır. Daha önce belirtilen gereksinimlerle 2014 yılında imzalanan protokol projedeki revizeler nedeniyle ihtiyaçları karşılamamaktadır. Bu kapsamda özellikle teknik yardım bileşeni kapsamında yazının dağıtımındaki tüm paydaşlarımıza yükleniciyi yönlendirme, görüş verme veya koordine etme gibi hususlarda görevler düşmektedir. Bunun yanı sıra yine inşaat bileşeni kapsamında da paydaşların desteğine başvurulacaktır. Tüm bunlar için proje paydaşları ile 3 ayrı komite kurulmuştur.

•             Kars Valimiz ve Ajans Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Sayın Türker ÖKSÜZ başkanlığında 15.02.2021 tarihinde ve saat 14.30'da Ajansımız 'da düzenlenecek olan, projenin detaylı paydaş bilgilendirme toplantısı ve protokol imza töreni gerçekleştirildi.

•             18 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da yapılacak açılış toplantısı ile müşavirlik bileşeni, Şubat ayı sonunda Kars’ta yapılacak toplantı ile inşaat işleri bileşeni ve tahminen Nisan ayında ise teknik yardım bileşeni başlayacaktır.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.